Ahvenisto, Hämeenlinna

Uima-altaan on suunnitellut Ilmari Niemeläinen ja se on rakennettu vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten. Allas poistettiin käytöstä 1980-luvulla, koska ei enää pitänyt kunnolla vettä eikä täyttänyt viranomaisvaatimuksia. Se on ollut suojelukohde vuodesta 1995 lähtien. Hyppyrimäki puolestaan on valmistunut vuonna 1967, sen alkuperäinen käyttö loppui 1995 ja lopullisesti se jäi vaille käyttöä vuonna 2002.
Uima-allas sijaitsee vielä käytössä olevan uimarannan lähellä. Se on jo päässyt melko huonoon kuntoon, mutta erään tiedon mukaan allas kuitenkin täytetään vuosittain vedellä ja siinä järjestetään pellehyppyjä. Hyppyrimäki on vähän matkan päässä uima-altaasta mäen päällä. Portaita pitkin tornin huipulle ei päässyt, koska ovi oli lukossa, joten menimme entistä hyppyrimäkeä pitkin noin puoleen väliin. Siitä ylemmäs ei päässyt, ellei osannut kiivetä hyvin. Löytyi myös entinen hypyn valvontatorni, jossa emme käyneet, koska se oli keskellä pusikkoa ja sinne olisi ollut hankala päästä.
Päivitys 21.10.2014: Uima-allas ei ole enää rappiotilassa, sillä se on kunnostettu ja otettu uudelleen käyttöön. Kunnostustyöt sekä uuden huoltorakennuksen rakentaminen aloitettiin elokuussa 2013 ja avajaisia vietettiin 26.7.2014. Peruskorjauksessa allas hyppytelineineen ja pukutiloineen palautettiin lähes alkuperäiseen asuunsa. Myös puujulkisivu ja sisätilat remontoitiin.
Ensiksi kävimme uima-altaalla. Se oli säästynyt hyvin ilkivallalta.
Itse allas oli harmaata betonia, 1950-luvun tyyliin. Allasalueen ympärillä oli aita, jonka yli oli kuitenkin helppo päästä.
Hyppyrimäki, ei sitä kyllä kovin hyvin erota.
Hyppyrimäen tukijalka...
...joka sisälsi lukitun oven.
Tukirakenteita.
Hypyn valvontatorni. Muiden eksploristien ottamien kuvien perusteella tämäkin paikka oli melko lailla hajotettu.
Tästä ylöspäin emme päässeet, sillä olisi täytynyt kiivetä tuota pystysuoraa betonia pitkin.
Sähkölaite on menettänyt kuorensa.
Graffiteja, täälläkin.
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Kohteet.org
Unelmia ja toimistohommia
Lost Bricks
Wikipedia: Ahveniston maauimala
Hämeen Kaiku 25.7.2014: Ahveniston maauimala avautuu
Hämeenlinna.fi: Ahveniston maauimala
Takaisin kohdelistaukseen