Vaalea autiotalo Äänekosken Suolahdessa

Siirryin Suolahden tervatehtaalla käytyäni kesälomareissuni viimeiseksi kohteeksi suunnittelemani, samalla kylällä sijaitsevan entisen Sisä-Suomen B-mielisairaalan pihaan. Päätin käydä tarkistamassa paikan tilanteen, sillä olin netistä lukenut alkuperäisen toiminnan loppuneen vuonna 2008. Jo opastustaulun nähdessäni sain kuitenkin huomata paikan saaneen uutta käyttöä yksityisen toimijan mielenterveyskuntoutujille, vammaisille ja ikääntyneille tarkoitettujen asumisyksiköiden muodossa. Päärakennuksen edustalla oli ihmisiä, joten kovin lähelle en kehdannut mennä. Lähdin kiertämään aluetta ulkoreunoja pitkin mahdollisten muiden kiinnostavien löytöjen toivossa. Hieman kauempana sijaitsevat henkilökunnan asuntolat oli muutettu vuokrataloiksi, kadun toisella puolella oli myös muutama asuttu omakotitalo.
Vähän aikaa käveltyäni saavuin suurehkon työpajarakennuksen pihaan. Sen asfaltoidun etupihan yli huomasin pienehkön rakennuksen, joka vaikutti jotenkin joukkoon kuulumattomalta. Mentyäni lähemmäksi huomasin pihan jääneen hoitamattomaksi ja lautapintaisen luultavasti 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa rakennetun asuintalon vaikuttavan vahvasti autiolta. Sisälle ei päässyt, mutta ikkunoiden läpi kurkittuna osa huonekaluista oli jätetty paikalleen. Tämä viittasi vahvasti rakenteisiin hiipineeseen kosteusvaurioon ja siitä seuranneeseen homeitiöiden puhkeamiseen. Talo oli ehtinyt olla autiona arviolta 4-5 vuotta.
Portti oli puoliksi auki ja pihalla levällään sekalaista rojua.
Itse matala asuinrakennus vaikutti ulkopuolelta olevan vielä hyvässä kunnossa. Ehkä täällä on aikoinaan asunut talonmies.
Julkisivu. Katolla nykyään jo ainakin kaupungeissa harvinaiseksi käyvä näky, televisioantenni. Myös pitkä pyykkinaru oli jäänyt paikalleen.
Kiehtovasti ruohon ympäröimät kivilaatat johdattivat ulko-ovelle...
...joka oli pysynyt lukossa.
Tuulikello jatkoi yhä soimistaan kesäillan lempeän tuulen välillä puhaltaessa pihan yli.
Kurkistus sisälle. Olohuoneessa olivat sohvat, jalkajakkara ja matala pöytä jääneet paikalleen.
Makuuhuone puolestaan oli täysin tyhjä. Ehkä home ei ollut tarttunut sänkyyn niin pahasti, että se oli voitu ottaa mukaan. Vasemmassa alalaidassa näkyy television antennipistoke, jollainen oli täällä sijoitettu myös makuuhuoneeseen.
Talon takaa kiven juurelta tein hieman yllättävän löydön: kasa hopeisia koristenauhoja ja kultaisia joulupalloja.
Toinen kasa samaa tavaraa.
Keittiöstä puuttuivat huonekalut, muuten se näytti ihan käyttökuntoiselta.
Takapiha
Puulaattojen päällä kökötti yksinäinen kiikkustuoli. Taustalla Sisä-Suomen sairaalan työpajarakennus.
Pihalamppu ja metalliverkon sisään kasattu kivitorni.
Molempien portin tukipilarien päällä oli tällaiset tyylikkäät kynttilälyhdyt.
Myös jätteiden lajittelusta oli selvästi huolehdittu. Postilaatikkoon oli käyty epähuomiossa jakamassa mainoksia vielä aiemmin samana vuonna.
Pihapiirissä vallitsi jokseenkin kodikas tunnelma ja niinpä päätin ottaa talon edustalla reissun lopuksi omakuvan. :)
Lopuksi kaksi kuvaa vielä käytössä olleesta Sisä-Suomen sairaalan rakennuksesta. Oikealla näkyy sairaalan vanhempi osa, joka vihittiin käyttöön 20.3.1953 Suomen ensimmäisenä B-mielisairaalana. Potilaspaikkoja siinä oli 116. Vasemmalla näkyvä 128-paikkainen sairaalarakennus valmistui 1957. Rakennukset saneerattiin 1982-86 ja 1985 rakennettiin keskellä näkyvä uusi terapiarakennus niitä yhdistämään.
Vanhin rakennus jälkeenpäin lisättyine paloportaineen lounaasta päin nähtynä.
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Ramin Kortit 111: Suojarinne suihkulähteineen | Sisä-Suomen sairaalan historiaa ja vanhoja valokuvia
Takaisin kohdelistaukseen