Autiotalo Sodankylässä

Ollessani kesätyöhöni liittyneellä työmatkalla Saariselällä heinäkuun 2015 toiseksi viimeisellä viikolla, ajoimme maanantaina Oulusta pohjoista kohti mennessämme Sodankylän kautta. Jo silloin huomasin kylää halkovan Kitisen itärannalla autiolta vaikuttaneen väreiltään haalistuneen punaruskean rakennuksen. Mielenkiinto jäi kytemään ja paluumatkalla saman viikon torstaina (23.7.2015) minulle tarjoutui tilaisuus tehdä pikainen visiitti autiotalon pihaan.
Heti ensisilmäyksellä piha oli täysin aluskasvillisuuden valtaama, joten isompaa liikettä ei selvästi ollut tapahtunut ainakaan kymmeneen vuoteen. Itse jossain määrin personoidulta rintamamiestalolta vaikuttanut, arviolta 1950-luvun lopussa tai 1960-luvun alussa rakennettu talo oli vielä hyvässä ryhdissä, ikkunat ehjiä ja seinät vailla tägejä tai graffiteja. Asian selittänee potentiaalisten vandaalien ja graffitimaalarien hyvin pieni määrä noilla leveysasteilla. Ainoan sisäänkäynnin eli ulko-oven ollessa lukossa dokumentointi jäi ulkokuvien asteelle. Pinta-alallisesti laajasta pihapiiristä löytyi lisäksi lähempää jokea myös ulkosauna sekä yksihuoneinen rakennus, jossa on luultavasti yövytty kesäaikaan.
Yleisnäkymä unohdetulle pihalle, reunalla törötti muutaman tuuhean kuusen rivistö. Asuinrakennuksesta oli yksi ikkuna laudoitettu umpeen selvästi jo talon ollessa vielä asuttu. Taustalla näkyy saunan pääty.
Oletettavasti keittiön ikkuna karmeineen vaikutti lähes tahdittoman modernilta päätyseinän yleisasuun verrattuna.
Pihan puolelta nähtynä katonharjalla seissyt televisioantenni näytti suorastaan johtotähdeltä, joka määräsi talon luonteen.
Kuistin seinä lähempää. Alaosassa näkyy luukku, jonka takaa olisi avautunut varastotilaa. Ruohikko oli kuitenkin kasvanut niin pahasti eteen, että sisäpuolelle ei pystynyt kurkistamaan.
Portaat lukitulle ovelle
Hankala tästä on mitään suurempaa sanoa näkemättä sisätiloja...
Toisessa päädyssä oli verhot ikkunassa niin ala- kuin yläkerrassakin. Myös katkaistu ilmalinja kertoi omaa kieltään hylkäämisen asteesta.
Viimeinen kulma. :)
Ulkosauna, jonka toisessa päädyssä oli puuliiteri. Todennäköisesti lukittu ovi oli toisella puolella enkä jaksanut lähteä rämpimään sinne kostean kasvillisuuden läpi.
Pihan kolmas rakennus oli kuin valopilkku kahden tummemman keskellä...
...takapuolen nurkkauksessa kasvoi pihlajan alku. Ovi oli aika ovelassa paikassa, se jäi juuri tuon pihlajan taakse.
Tälläkin seinustalla ikkunat olivat pysyneet ehjinä.
Takaisin kohdelistaukseen