Hankamäen koulu, Rautavaara

Parinkymmenen kilometrin päässä Rautavaaran kirkonkylän kaakkoispuolella, nykyään melko vilkasliikenteisen päällystetyn tien varressa sijaitseva Hankamäen vanha koulu tunnettiin alunperin nimellä Puumalan koulu. Hirsirunkoinen rakennus on valmistunut vuonna 1930 ja on arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen, sillä se on rakennettu helsinkiläisen Arkkitehtitoimisto Borg, Siren ja Åbergin maalaiskansakouluille vuonna 1922 laatiman tyyppipiirustus numero 5:n pohjalta ja on säilyttänyt hyvin alkuperäiset piirteensä. Kaksikerroksisesta keskiosasta ja sen molemmilla puolilla olevista matalammista päätyosista koostuva koulu on ulkomuodoltaan näyttävä ja lienee ainoa Pohjois-Savon maakunnassa säilynyt edellämainittujen tyyppipiirustusten pohjalta rakennettu koulurakennus.
Sisätiloissa ensimmäisessä kerroksessa ovat sijainneet koulukeittiö, veistosali ja opettajan asunto, toisesta kerroksesta ovat puolestaan löytyneet luokkahuone ja toinen opettajan asunto. Julkisivujen erityispiirteistä mainitsemisen arvoinen on muun muassa klassismin aikana jonkin verran käytetty, alapinnaltaan viistoksi muotoiltu koteloräystäs, jollainen on säilynyt myös koulun tontin takaosassa metsän laidassa sijaitsevassa saunarakennuksessa. Huomionarvoisia piirteitä koulurakennuksessa ovat myös alkuperäinen, jo melko huonoon kuntoon päässyt peltikatto sekä siihen liittyvät jalkarännit ja taidokkaasti muotoillut syöksytorvet.
Koulun alkuperäinen käyttö loppui jo vuonna 1970, jonka jälkeen koulurakennus myytiin yksityisomistukseen. Joitakin vuosia tämän jälkeen paikalle alettiin suunnitella tyhjilleen jäänyttä rakennusta ja pihapiiriä hyödyntävää elämysmatkailu- ja majoitustoimintaa. Tätä varten pihan laitaan rakennettiin uusi, siniseksi maalattu ja hieman erikoisen muotoinen varastorakennus. Toiminta pääsi lopulta alkamaan, mutta loppui jo muutaman vuoden päästä matkailijoiden vähäisen määrän takia. Tiettävästi Etelä-Suomesta lähtöisin ollut matkailuyrittäjä oli luultavasti kiinnittänyt huomiota ohimenevän maantien melko suureen liikennemäärään ja ajatellut, että autoilijoista merkittävä osa pysähtyy kohdalla näyttävään kuntoon laitetun vanhan koulurakennuksen nähdessään. Oletettavasti Rautavaaran kirkonkylän läheisyyden takia näin ei kuitenkaan valitettavasti tapahtunut ja koulu jäi uudelleen vaille käyttöä. Sen viimeisin tunnettu käyttötarkoitus on varastona toimiminen.
Oma vierailuni paikalle tapahtui toukokuun kuvausreissuni viidentenä päivänä, 9.5.2016. Olin löytänyt paikan jo edellisenä iltana ja käynyt pihapiirissä varovasti takapuolelta lähestyen katselemassa paikkoja, mutta kuvaamaan en enää silloin hämärästä johtuen ryhtynyt. Niinpä nukuin yön hakkuutyömaan jäljiltä tienvarteen jääneelle T:n muotoiselle tiepistolle pysäköidyssä autossa ja palasin koulun pariin hieman ennen puoltapäivää. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta tehden väreistä ja sävyistä teräviä. Koulurakennuksessa riitti ihmeteltävää ulkoapäin, ovien ollessa lukossa ja ikkunoiden ehjiä sisällä ei päässyt tällä kertaa käymään. Kokonaisuutena pihapiiri toisella laidalla sijainneine varastoineen ja romukasoineen oli kohtuullisen mielenkiintoinen tutkimuskohde.
Ensimmäinen kuva on otettu suoraan lähestymissuunnastani ja siinä näkyy koulun takanurkka.
Takapäädyn edessä sijaitsi vanha, toimintakuntoisen näköinen pumppukaivo. Kokeilin vedentuloa edellisenä iltana ja silloin vettä alkoi tulla noin minuutin pumppuamisen jälkeen. Kuvaukset tehtyäni kokeilin uudelleen ja silloin vettä ei enää tullut useamman minuutin pumppuamisen jälkeenkään. Vuorokauden aika ja siitä aiheutuva maahan imeytyvä ilmankosteus ilmeisesti vaikuttavat vahvasti kaivoveden korkeuteen...
Aurinko helotti kirkkaasti katonharjan takana. Yläkerran kuusikulmaiset pikkuikkunat olivat kieltämättä erikoinen yksityiskohta.
Takaoven edessä ollut pieni katos oli huolella tehty. Ulko-oven vasemmalla puolella näkyy alaosastaan metallikotelolla suojattu maajohdon sisääntulo rakennukseen. Vaikka sähköjen toimivuutta ei päässyt kokeilemaan, epäilen vahvasti, että ne eivät enää olleet kytkettyinä.
Katoksen vierestä löytyi luultavasti joltakin läheiseltä maatilalta peräisin ollut metallinen navetan ovi.
Pihan perällä sijaitsi tämä koulun kanssa samaan aikaan rakennettu sauna...
...kirkas ja tasainen valo sai tummuneet hirret esiintymään edukseen.
Vieressä oli tämä matala savusauna, joka vaikutti vielä vanhemmalta.
Värinsä menettänyt mutta edelleen komea koulurakennus sivuittain pihan perältä nähtynä. Vaikuttaa yhdeltä niistä rakennuksista, joihin joku saattaa toden teolla ihastua...
Seinän vieressä, varjon ja valon välissä, köllötti valkoinen kylpyamme, joka varmaankin on aikoinaan ollut osa matkailuyrittäjän toiminta-agendaa.
Pääsisäänkäynnin edustalla oli komeat betoniportaat ja katos.
Lähikuva ikkunasta. Pyöreän aukon sisältänyt valkoinen esine ei ollut dia- tai videoprojektori, vaan ilmeisesti pöytälaatikko.
Pihalta löytyi yksinäinen ulkovalaisin, joka todennäköisesti oli koulutoiminnan aikoja uudempi.
Pihan etupuolelta löytyi romukasoja, kaksi pakettiautoa ja sininen varastorakennus.
Toinen pakettiauto paljastui lähempää katsottaessa olemaan Volkswagenin valmistama. Myös auton etupuskuriin nojannut vanha kyltti oli mielenkiintoinen. Se on sekä englannin- että saksankielisen tekstin perusteella todennäköisesti peräisin Länsi-Saksasta, jossa Yhdysvalloilla oli jonkin verran sotilaallisia joukkoja käytännössä koko valtion olemassaolon ajan.
Koulu etupihan puolelta, kuusen takaa nähtynä...
...tässä suora kuvakulma, jossa kuusi jää sivuun antaen tilaa rakennukselle.
Ikkunat lähempää. Toisessa kerroksessa lienee tässä kohtaa ollut varastotilaa pienistä ikkunoista päätellen.
Koulun edustalla oli pysyvästi pysäköityinä kolme eriväristä amerikanautoa.
Keskimmäisestä autosta oli katto painunut sisään, muut olivat vielä suhteellisen ryhdikkään näköisiä myös takaapäin.
Mustan auton ohjaamossa näytti tältä. Värimaailmaa hallitsi punainen, hallintalaitteet ovat nykyautoihin verrattuna kovin yksinkertaiset, mutta kyllä tälläkin on eteenpäin päässyt.
Sinisen varaston päädyssä oli kaksi ikkunaa, joista kolmionmuotoinen vaikutti varta vasten nähtävyydeksi tehdyltä.
Pino käytöstä poistettuja pyykkikoneita varastoa vastapäätä metsän laidassa.
Metsästä löytyi pieneksi yllätyksekseni ruosteisia metalliäkeitä, joita on käytetty maan pehmentämiseen ja hienontamiseen kyntämisen jäljiltä. Tämä viittaa siihen, että paikalla olisi ennen koulun rakentamista sijainnut maatila!
Nämä vanhat peltotyövälineet vahvistavat edelleen oletusta maatilasta.
Sitten kävelin pihan poikki ja huomasin lähestyväni jo koulun takaseinustaa...
...sieltä löytyi vielä yksi sisäänkäynti, jonka portaiden eteen oli juurtunut nuori kuusi.
Ikkunat olivat isoja ja ovat päästäneet paljon valoa sisään, vähentäen tarvetta sähkövaloille.
Viimeiseksi sopii hyvin kokokuva suoraan takapuolelta.
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Pohjois-Savon Liitto: Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2. Julkaisuvuosi 2011. | Hankamäen koulu sivulla 197
Takaisin kohdelistaukseen