Värikäs talo Oulun Heikinharjussa

Vierailin tässä lähellä Heikinharjun hometaloa sijaitsevassa pihapiirissä ensimmäistä kertaa aivan tammikuun 2015 lopulla. Silloin piha oli paksun lumihangen peitossa ja asuinrakennuksen ikkunat jäässä. Talon ja pienemmän ulkorakennuksen värikkyys jäi mieleen jo tuolloin: seinät oli maalattu punaisiksi ja kulmalaudat sekä ikkunanpielukset vihreiksi. Asuinrakennuksen kohdalla väritys toi jossakin määrin mieleen piparkakkutalon. Tyyli oli kieltämättä omaperäinen. Tässä tapauksessa se kuitenkin vaikutti sopivan ympäristöönsä ja lienee ollut alkuperäinen väritys todennäköisesti 1950-luvulla tapahtuneesta rakentamisesta lähtien. Etuoven ollessa lukossa sisätiloihin ei päässyt tutustumaan, joten jäin odottelevalle kannalle ja suuntasin tutkimaan edellämainittua homeista kohdetta.
Palasin paikalle hieman vajaa seitsemän kuukautta myöhemmin, 20.8.2015. Rakennukset nököttivät edelleen paikoillaan yllättävän vähän heinittyneen pihan laidoilla. Ilokseni huomasin sisäänpääsyn asuinrakennukseen auenneen; sisältä paljastui keittiön, olohuoneen ja kammarin käsittänyt pienehkö asunto. Sauna sijaitsi kellarikerroksessa jyrkkien rappusten päässä. Kalusteita ei ollut harvinaisempaa mallia edustaneen kirjahyllyn ja kiikkustuolin lisäksi jäänyt jäljelle. Tutkittavaa kuitenkin riitti seinällä roikkuneissa esineissä ja kirjahyllyn sisällössä, joka tällä kertaa kertoi asukkaasta yllättävän paljon. Keittiön pöydälle jääneen lehden perusteella autioituminen vaikutti tapahtuneen elokuun 2007 paikkeilla.
Yleiskuva tien laidasta, puustoa voisi kuvailla harvaksi sekametsäksi.
Ulkorakennuksen takapuolella katseen vangitsivat vihreäreunaiset ikkunat. Täällä ovi oli pysynyt lukossa.
Asuinrakennus luonnollisessa ympäristössään, kesällä värit pääsivät oikeuksiinsa ympäröivän luonnon kukoistaessa.
Päätyä vasten nojanneet tikkaat vaikuttivat edestäpäin nähtyinä kovin huterilta...
...talon takapuolelta nähtynä niistä löytyi enemmän ryhtiä.
Takapihan puolelta talo oli täytynyt perustaa korkean kivijalan päälle loivahkon rinteen vaikutuksen poistamiseksi.
Ensimmäinen sisäkuva, aiheena eteinen. Vasemmalla olevasta ovesta pääsi portaita pitkin saunaan, edessäolevasta kammariin ja oikealle jäävästä keittiöön.
Edellisessä kuvassa tummana näkyvä eteisen kattolamppu oli enemmän valaistuna mielenkiintoisen näköinen.
Keittiössä kaappien ja seinäpintojen värit olivat jo haalistumaan päin.
Tällä paikalla on todennäköisesti alunperin ollut leivinuuni, joka on myöhemmin korvattu modernilla keittiöllä tiskipöytineen ja sähköliesineen. Juoksevan veden suhteen on kuitenkin saatu tyytyä vain kylmään vaihtoehtoon.
Lattiassa oli pienehkö aukko, jonka kansi oli nostettu pois paikaltaan. Siitä avautui näkymä kellariin rakennettuun tilaan, jossa kylmäsäilytystä vaatineet elintarvikkeet on saatu säilymään ennen jääkaappien aikaa.
Kukkamaljakko ja kannella peitetty emalikattila tiskipöydällä.
Vetolaatikosta löytyi ruokailuvälineitä, puukapustoja sekä leikkuuveitsi.
Modernisointitöiden yhteydessä oli asennettu myös tämä liesituuletin, joka oli päässyt jo ruostumaan. Yhtä kaikki, merkki ja malli toivat mieleen tutun tuulahduksen vuosikymmenen takaa mummolasta. :)
Heti olohuoneen puolella seinälle oli jäänyt merenkulkuaiheisesti koristeltu lämpömittari...
...ja sen alapuolelle taidolla tehdyt, Keuhkovammaliiton (nykyään Hengitysliitto) logolla varustetut palkeet. Asukas lienee ollut liiton jäsen ja saanut sielukkaan näköiset palkeet ehkäpä palkinnoksi ansiokkaasta osallistumisesta tapahtumien järjestämiseen.
Sivustapäin paljastui nahkasta valmistettu joustava osa, joka on mahdollistanut ilman puhaltamisen nokan kautta ulos sisätilavuutta pienentämällä.
Lattialta löytyi luultavasti polttopuiden pilkkomiseen käytetty pieni kirves.
Olohuoneessa oli verhot paikallaan, mutta muilta osin hyvin tyhjää.
Seinälle oli kiinnitetty nykyään jo historiaan jääneeseen televisiomaksuun liittyvä maksukehotus helmikuulta 2007. Televisiomaksu poistui lopullisesti käytöstä vuoden 2012 lopussa, jolloin sen korvasi ns. Yle-vero.
Kauempana sijaitsi likimain Lapin maakunnan muotoiseksi sahatun puukappaleen päälle sijoitettu viisarikello. Metallilaatan mukaan se oli myönnetty Vuoden Metsätalousyrittäjälle Rovaniemen Säästöpankin toimesta, vuosilukua ei löytynyt.
Tämä laatta oli selvästi toinen palkinto jostakin saavutuksesta, jonka tarkempi luonne jäi hämärän peittoon.
Olohuoneen toisella seinustalla oli matala puuliesi ja harvaa rakennetta noudattanut kirjahylly.
Vuosikymmeniä käyttämättä olleen lieden päältä löytyi ruorin muotoon sovitettu ilmapuntari, jossa säätila oli jaettu ilmanpaineen perusteella kolmeen mahdolliseen tilaan. Ne olivat SADETTA, VAIHTELEVAA ja KAUNISTA. Sisempi asteikko ilmaisi paineen millibaareina ja ulompi millimetreinä.
Toisella kulmalla oli tämä lasinen maito- tai mehupullo.
Kirjahyllyn pariin siirryttyäni huomasin alahyllyltä tämän mekaanisen kellon...
...ylempää löytyi fosforoiduilla numeroilla varustettu saman alan laite, jota on pienen kellotaulun perusteella voitu käyttää myös herätyskellona.
Lukemistoksi löytyi Hamsterit. Veikko Huovisen kirjoja hyllyssä oli kuitenkin vain tämä yksi.
Toiseksi ylimmälle hyllylle oli jäänyt 4-osainen Pieni tietosanakirja. Nämä niteet kuuluivat kirjasarjan toiseen laitokseen, sillä ne oli painettu vuosien 1949-1952 välillä. Oikealla oleva Katzin Laturi ei ollut yleistietoteos auton akkua lataavasta generaattorista, vaan kaunokirjallinen teos.
Kammariin kodikkuutta toivat enää verho ja kiikkustuoli, sängyn lähdettyä. Kulutusmittarissa oli vielä virta kytkettynä, lähempää katsottuna digitaalinäyttö ilmoitti kulutetun sähkön määräksi pyöreän nollan.
Nurkassa oli peltinen kamiina ja sen päällä kirja...
...joka paljastui olemaan Pohjolan poliisi kertoo vuodelta 1977. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun itse näin tähän sarjaan kuuluvan kirjan. Myöhemmin näitä on tullut vastaan muutamia kierrätyskeskuksissa.
Sisällysluettelo paljasti mitä erikoisimpia rikostapausten nimiä. Muistan selailleeni kirjaa hiukan ja mieleen jäi, että otsikot eivät täysin vastanneet juttuun kirjoitettua tekstiä. Jälkeenpäin vaikuttaa vahvasti siltä, että tämä kirjasarja on ollut rikosten raakuudella ja erikoisilla piirteillä mässäilevän sensaatiolehdistön esiaste ennen internetin aikaa...
Saunassa kiuas ja muuripata (jossa vielä vettä jäljellä) olivat paikallaan. Home kuitenkin haisi ja sitä näkyy seinälläkin.
Lauteet oli mitoitettu talon asukasmäärän mukaan.
Lähellä ovea oli vanha, kanneton pyykkikone.
Takaisin kohdelistaukseen