Kasarmialue, Hämeenlinna

Tämä Hämeenlinnan Poltinaholla sijaitseva kasarmialue löytyi jo kesämatkan 2007 yhteydessä, mutta silloin ei tutkittu kuin muutama alueen rakennuksista, entinen sotasairaala sekä sen varasto (ruumishuone?).
Kutakuinkin vuosi myöhemmin, heinäkuussa 2008, kävimme paikalla uudestaan. Olimme saaneet tietää, että sairaalarakennukseen pääsee sisälle. Tieto sisäänpääsymahdollisuudesta oli kuitenkin edellisen vuoden syksyltä, ja niinhän siinä kävi että sisälle ei vieläkään päästy koska sisäänpääsy oli tukittu uudestaan. Aluetta tuli kuitenkin tutkittua tarkemmin: sieltä löytyi armeijan entinen viestikorjaamo sekä vanha aliupseerikerho.
Aliupseerikerho on myyty kesällä 2007 yksityisille omistajille. Vuonna 1855 valmistuneeseen sotasairaalarakennukseen on jossain vaiheessa suunniteltu muun muassa päiväkotia. Viestikorjaamo on rakennettu ilmeisesti 1900-luvun alussa. Alue on jäänyt lopullisesti vaille käyttöä vuonna 2006, ja sinne ollaan parhaillaan rakentamassa asuinaluetta. Hämeenlinnan kaupungin nettisivujen mukaan alueella jäljellä olevat vanhat rakennukset on pääsääntöisesti tarkoitus säilyttää ja muuttaa asuinkäyttöön, mutta niinkuin alla olevassa uutisessa lukee, ainakin yksi vanhoista rakennuksista on jo purettu. Armeijan toimintojen loputtua Poltinahon vanha kasarmialue oli Hämeenlinnan kaupungin omistuksessa asuinalueen toteutuksen aloittamiseen asti, jolloin alueelta alettiin myydä tontteja yksityisille.
Uutinen 25.5.2011: Alueella sijainnut vanha sotasairaala on purettu Poltinahon kaupunginosaan rakennettavan asuinalueen tieltä huolimatta siitä, että se oli suojeltu.
Vuoden 2007 kuvat (Sairaala ja varasto)
Vuoden 2008 kuvat (Koko kasarmialue)
Lähteet ja lisätietoa:
Rakennuslehti 29.5.2007: Poltinahon kasarmi asuinalueeksi Hämeenlinnassa
Ympäristö.fi: Hämeenlinnassa puhdistetaan Poltinahon kasarmialueen maaperä
Hämeenlinnan kaupunki: Poltinaho - tietoa alueesta
Takaisin kohdelistaukseen