Hämeenlinnan sementtiasema

Hämeenlinnasta löytyy hylätyn hyppyrimäen, uima-altaan ja kasarmin lisäksi myös hylätty sementtiasema. Paikan rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta se on hylätty vuonna 2001. Historiallisesti kovin merkittävä tämä paikka ei liene ollut, koska se oli teollisuuslaitokseksi kuitenkin suhteellisen pieni. Paikkaa ei ole tiettävästi mainittu historiikeissä eikä siitä löydy kunnolla tietoa.
Ensimmäisen kerran kävimme täällä kesälllä 2007. Vaikka silloin kiertelimme ympäri ämpäri rakennusta, sisäänkäyntiä ei löytynyt. Löytyi vain osittain rikottu ikkuna josta olisi saattanut mahtua, mutta ei kehdattu ruveta rymyämään siitä. Ensimmäisellä vierailulla pihassa oli hylätty auto joka oli vuosi myöhemmin viety pois.
Vuoden päästä tilanne olikin toisin. Varasto joka oli viimeksi auki oli lukittu ja itse sementtiasemaan pääsi sisälle. Sisätilat olivat todella pölyiset ja tuhotöitä oli tapahtunut. Muunmuassa metalliputkia oli varastettu joistakin kohdista. Eli aikaisemmalla vierailulla saatu vaikutelma paikan harmaudesta piti paikkansa; sisätilat olivat vähintään yhtä harmaat ;D
Vuosia autiona seisonut sementtiasema purettiin vuoden 2015 jälkimmäisen puoliskon aikana. Purkutyöt alkoivat heinäkuussa ylimmästä kerroksesta ja etenivät loppukesän ja syksyn aikana vaiheittain alaspäin. Seuraavan vuoden helmikuun alkuun mennessä rakennuksesta oli jäljellä enää kasa betonia. Purkamisen syynä olivat todennäköisesti rakennuksen huono kunto ja mahdolliset maisemahaitat. Teollisuusalueella sijaitsevan tontin mahdollisesta tulevasta käytöstä ei ainakaan itselläni ole tietoa.
Vuoden 2007 kuvat, ulkokuvia
Vuoden 2008 kuvat, sisäkuvia
Video: Koukku heiluu sementtiaseman sisällä heinäkuussa 2008 (Youtube)
Lisätietoa kohteesta:
Aikamatka.net
Lost Bricks
Takaisin kohdelistaukseen