Vanhustentalo Hyrynsalmen Nuottimäessä

Tämä Hyrynsalmen keskustan kaakkoispuolella, tuulisella paikalla Nuottimäen päällä sijaitseva tiilirakenteinen ja ulkopinnaltaan rapattu vanhainkoti on rakennustyylin ja -paikan perusteella mitä ilmeisimmin rakennettu jossain vaiheessa 1950-lukua paikalle, jossa on ennestään sijainnut maatila. Maatilasta muistuttavat edelleen vanhainkodin piha-alueen ympärillä sijaitsevat pellot, joita on mahdollisesti viljelty vielä jonkin aikaa vanhainkodin avaamisen jälkeen. Viljely ei kuitenkaan lähes varmasti ole tapahtunut vanhainkodin asukkaiden toimesta, koska paikka on nimensä mukaisesti ollut tarkoitettu vain vanhuksille eikä yleisesti laitoshoitoa tarvitseville kuten perinteisissä kunnalliskodeissa. Pihapiiriin kuuluu myös luultavasti maatilan ajoilta peräisin oleva pitkä, punaiseksi maalattu puurakennus, pihan perällä sijaitseva puurakenteinen navetta, ehkäpä 1980-luvulla rakennettu omakotitalomainen henkilökunnan asuntola sekä melko huomaamaton vaja.
Pienen vanhainkodin, jota samasta syystä nimitetään vanhustentaloksi, toiminta jatkui 2000-luvun alkuvuosiin asti. Tarkka sulkemisvuosi ei ole tiedossa, mutta sen voisi veikata olevan jossain vuoden 2005 seutuvilla. Tyhjilleen jääneen päärakennuksen yleisilme muuttui huomattavasti synkempään suuntaan toukokuun 2012 alussa, kun siellä syttynyt tulipalo tuhosi rakennuksesta katon ja suuren osan sisätiloista. Palon syttymissyytä ei saatu selville. Tuhopolttoa on epäilty, mutta itse en pidä sitä kovin todennäköisenä syrjäisestä sijainnista johtuen. Palo on saattanut saada alkunsa esimerkiksi sähköviasta, sillä rakennukseen on saattanut tulla toimintakuntoinen sähköjohto vielä tuossa vaiheessa.
Sain tietää paikasta alkusyksystä 2015 eräältä toiselta UE-harrastajalta saadun vinkin perusteella. Ollessani Hyrynsalmella saman vuoden tapaninpäivänä (26.12.2015) päätin käydä tarkistamassa vielä tämän kohteen kuvattuani ensin Hyrynsalmen vanhan sahakylän, vaikka pimeys oli jo ehtinyt laskeutua ja pakkanen alkanut kiristyä. Saavuin kohteelle johtavalle tiepistolle ajettuani pari kilometriä kapeaa hiekkatietä, joka olisi jo itsessään saattanut tuolloin vallinneella kelillä saada jonkun mielikuvituksen laukkaamaan. Otin kameran ja jalustan haltuun ja lähdin kävelemään lumiselle pihalle päin. Kirkas, ohuen pilviharson välistä kumottanut kuu valaisi kenttää melko hyvin, joten aloitin kuvaamisen. Tässä kohteessa tulin kokeilleeksi valomaalaustekniikkaa taskulamppua hyväksikäyttäen osaksi olosuhteiden pakosta ja osaksi kokeilunhalusta. Tulos on mielestäni varsin onnistunut, sisätiloja myöten...
Päärakennus tulosuunnastani päin nähtynä. Katto oli palanut kokonaan ja osan ikkuna-aukoista yläpuolelle oli syntynyt tummia savujälkiä. Päätyseinässä näkyy puumerkki jonkun pikkuvandaalin käynnistä paikalla luultavasti ennen tulipaloa. Taustalla vasemmalla näkyy vaja ja oikealla henkilökunnan asuntola.
Rakennuksen takaa löytyi todennäköisesti samaan aikaan rakennettu matalampi laajennusosa, joka oli myös menettänyt kattonsa tulipalossa. Etualalla perinteinen pyykinkuivatusteline, josta puuttui narut.
Korkeamman osan takaseinällä oli edelleen komeat metalliset tikkaat paikallaan.
Mentyäni sisään narisevasta ovesta saavuin portaikkoon, joka tässä kuvattuna rakennuksen sisäosista päin.
Tulipalon seurauksena pelkistettyyn kuntoon mennyt vanhusten asuinhuone, jopa lattia oli palanut pois. Vasemmanpuoleisesta ikkunasta näkyy pihan perällä sijainnut navetta.
Viereisestä huoneesta löytyivät pahaan kuntoon menneet pienehkö astianpesukone sekä jääkaappi. Jääkaapin päällä oli muovinen leikkisilitysrauta.
Lähellä rakennuksen keskikohtaa sijainnut huone, joka oli säästynyt tulipalon kuumuudelta. Vesivahingot olivat täälläkin huomattavat. Takaseinän edessä oli puinen, aukivedettävä pinnasänky.
Alunperinkään ei niin kovin loogisella paikalla sijainnut WC oli palon seurauksena mennyt suorastaan inhorealistiseen kuntoon.
Ullakkohuoneesta ei ollut enää käytännössä mitään jäljellä, vasemmassa laidassa metallinen matalan sängyn kehikko. Ilmassa oleva paksu putki oli rakennuksen öljylämmitysjärjestelmän savuhormi ja näytti olevan tehty metallisesta viemäriputkesta, jota vanhustentalon rakennusaikaan on ollut runsaasti saatavilla.
Ullakolta alaspäin vievä portaikko oli melko ahdas. Voi hyvinkin olla, että joku vanhainkodin asukas on kokenut tuossa välitasanteella ahtaanpaikankammoon viittaavia tuntemuksia paikan ollessa vielä käytössä...
Kellariin koluttuani löysin tämän suurehkon huoneen, jota oli viimeksi käytetty varastona. Alunperin se on saattanut olla keittiö.
Toisessa huoneessa oli vesikiertolämmityksen suuri ja tukevien anturoiden päälle sijoitettu vesisäiliö...
...viereisestä huoneesta löytyivät lämmönlähteet. Etualalla kuvakentän ulkopuolelle jäävään öljypolttimeen perustunut pääasiallinen lämmitin ja taempana puulla toiminut varalämmönlähde.
Kapea sivuhuone piti sisällään sähköpääkeskuksen, josta tässä mielenkiintoisimmalta vaikuttanut osa.
Kellarin syvin olemus
Käveltyäni käytävää eteenpäin huomasin vasemmalta sivulta tämän varastona toimineen huoneen, sotkuista oli. Kompakti pakastin lienee tullut paikalle jonkun vanhuksen mukana. Sen etuseinää koristivat luultavasti neurologisista ongelmista kärsineen lapsenlapsen askartelugeelistä tekemät kuvat ja kirjoitus.
Sisätiloista viimeisenä kuvasin melko helposti huomaamatta jäävän vanhusten oleskeluhuoneen. Tapetti oli varissut huomattavasti sammutusvedestä tulleen kosteuden vaikutuksesta.
Matalalla pöydällä oli jonkin verran vanhusten mukanaan tuomia valokuvia sekä autokoulun oppimateriaalia 2000-luvun alkuvuosilta. Vihkosen kannessa on ihan selvästi transseksuaali, jotka olivat kuuma puheenaihe tuohon aikaan...
Pakkashuurteisista valokuvista paljastui vähemmän yllättäen hyvin perinteisiä teemoja.
Hylätty nukke
Lähempää ikkunaa löytyi TEAC-merkkinen videonauhuri, jota on alustan perusteella pidetty epäluotettavana.
Nurkassa kökötti vanha muovikuorinen Finluxin putkitelevisio, jonka lasi oli mäjäytetty rikki.
Ennen lähtöä kuvasin vielä tämän pitkän, punaiseksi maalatun rakennuksen selkiintyneen tähtitaivaan alla. Se on luultavasti rakennettu maatilan työväen tilapäiseksi asuinrakennukseksi ennen vanhainkodin aikaa. Tänne pääsi myös sisälle, melko sotkuisista sisätiloista löytyi lisää vanhusten mukanaan tuomia valokuvia sekä muuta sekalaista tavaraa. Yllättävin löytö oli tietokoneen keskusyksikkö arviolta vuodelta 2003. Se oli siis kulkeutunut tälle paikalle vain vähän ennen lopullista sulkemista. Tarkoituksena on ehkä ollut opettaa vanhuksille tietokoneen ja internetin käyttöä, mutta eipä tainnut onnistua. :)
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Kaleva.fi 5.5.2012: Hyrynsalmella poltettiin vanhainkodin henkilökunnan asuinrakennus
Takaisin kohdelistaukseen