Iitukka

Tämä ei ollut kunnollinen UE-kohde, koska ehti olla poissa käytöstä vain muutaman viikon eikä varsinaista rapistumista päässyt tapahtumaan.
Rakennus rakennettiin alunperin 1960-luvulla Pohjolan Vaatetus -nimisen vaateliikkeen käyttöön. Pohjolan vaatetus toimi siihen aikaan myös Seurahuone-hotellin alakerrassa Kauppakadulla. Yritys meni konkurssiin 1990-luvun alussa, ja sen jälkeen talossa toimi Makasiini (nykyinen Maxi-Makasiini) vuoteen 1995 saakka. Makasiiniin sisäänkäynti tapahtui nykyisen apteekin ulko-ovesta Kauppakadun puolelta. Tätä varten Iitukan talon ja apteekin välisessä seinässä oli iso aukko, joka peitettiin Makasiinin toiminnan loputtua. Itsepalvelukirpputori Iitukka Oy ehti toimia paikalla (Välikadun ja Koivukoskenkadun kulmassa) 7.10.1995 alkaen aina kevääseen 2008 saakka, jolloin Iitukka muutti paikalle tulevien kerrostalojen tieltä Lönnrotinkadulle. Rakennus on nimetty sivuillamme siellä viimeksi toimineen Iitukka-kirpputorin mukaan, vaikka se ei olekaan talon alkuperäinen nimi.
Purkutyöt alkoivat toukokuun 2008 puolessa välissä, ja kuukauden loppuun mennessä koko rakennus oli hävitetty. Rakennuksesta löytyi purkamisen yhteydessä asbestia ainakin lattiapinnoitteista, ulkoseinälevyistä sekä alueen vanhan autotallin putkieristeistä. Asbestivaaran takia purkutyöt hoiti aliurakoitsija Sotkamon Erikoisrakennus, joka hallitsee asbestia sisältävien rakenteiden purkamisen. Iitukan paikalle kohoaa kesään 2009 mennessä kerrostalo. Uuden rakentamista haittaa alueen maaperästä löytyneet isot kivet tai kallio, jotka pitää kaivaa pois kerrostalon perustusten tieltä.
Kajaanin kaupunkieksploraatio kävi kuvaamassa Iitukkaa jo kesän 2007 alussa, koska jo silloin oli liikkeellä huhu jonka mukaan rakennus tullaan purkamaan. Purkuhommat alkoivat kuitenkin vasta lähes vuoden päästä. Toinen vierailu tapahtui 4.5.2008, jolloin toiminta oli jo loppunut ja talo tyhjillään, mutta sisälle ei päästy. Kolmannen ja viimeisen kerran paikalla käytiin 17.5.08 ohikulkumatkalla, purkaminen oli jo hyvässä vauhdissa ja ranka enää jäljellä. Tällä reissulla ei kuitenkaan ollut kameraa mukana, joten piti turvautua taas kerran puhelimeen. Kuvia saatiin, mutta eri asia on miten hyviä niistä tuli :D
5.6.2007 Iitukka oli vielä aktiivisessa käytössä, täynnä vaatteita.
Jo tässä vaiheessa oli Iitukan talosta huomattavissa pienimuotoista rapistumista. Jotkut ovat sanoneet taloa "kaupunkikuvan pilaajaksi" sen kenkälaatikkomaisen muodon ansiosta. Ruma ulkonäkö saattoi olla jopa osasyy purkamiseen.
Purkamista odotellessa ehti vaihtua vuosikin...
Lähes vuoden päästä, 4.5.08, tilanne oli toinen. Rakennus oli tyhjentynyt ja odotti purkamista.
Kerrostalo koitui tämänkin kohteen turmioksi.
Rakennus toiselta puolelta nähtynä, tällä puolella oli parkkipaikka ja kuvaajan takana alueen autotalli (jossa oli asbestia).
Ovi oli tiukasti lukossa, mutta onneksi talossa oli paljon ikkunoita. Niiden ansiosta saatiin sisäkuvia, joihin tosin tuli helposti heijastuksia. Kuvan perällä olevalla seinällä näkyy talossa aiemmin toimineen Makasiinin aikainen, peitetty oviaukko.
Sisätilat olivat perusteellisesti tyhjennetyt. Kuvassa oikealla näkyvästä ovesta pääsi toiminnan aikoina henkilökunnan tiloihin joihin asiakkaat eivät kuitenkaan saaneet mennä.
Näitä ilmoituksia oli ympäri rakennusta monta kappaletta.
Ovessa oli paljon kirpputorin muutosta kertovia lappusia.
Polkupyörä oli jätetty rakennuksen seinän viereen kököttämään. Toivoiko joku että se purettaisiin?
17.5. satuttiin kulkemaan Iitukan ohi. Purku oli alkanut viikon alussa ja edistynyt hyvää vauhtia.
Iitukan vähäiset rippeet.
Kamerapuhelimen heikko kohta oli vastavaloon kuvaaminen.
Enää ranka oli jäljellä, melko huteran näköinen rakennelma. Iitukka erottui joukosta alueen matalimpana rakennuksena, sekin saattoi osaltaan edesauttaa purkamispäätöstä.
Autotalli oli saatu revittyä maan tasalle ja kaivinkone kaivaa jo ilmeisesti uuden talon perustuksia.
Takaisin kohdelistaukseen