Jannpuun saha, Paltamo

Tällä paikalla on toiminut Jannpuu Oy:n saha ja sahanpurua raaka-aineenaan käyttänyt puupellettitehdas. Saharakennus on rakennettu alunperin 1980-luvulla Mäntyfinn-nimisen yrityksen toimesta. Mäntyfinn kuitenkin ajautui konkurssiin ja Jannpuu Oy osti sahan 1990-luvun alussa. Jannpuu laajensi toimintaansa tontilla sijainneeseen halliin, jossa alettiin valmistaa mäntyliimalevyä ja huonekalukomponentteja. Huonekalukomponenttituotannon kasvaessa rakennuksia laajennettiin ja alueelle rakennettiin vuonna 2003 uutena rakennuksena pellettitehdas.
Puupellettituotanto alkoi vuonna 2003 Jannpellet Oy:n nimissä, ja vuonna 2006 Jannpellet Oy sulautettiin Jannpuu Oy:hyn. Joulukuussa 2004 tapahtuneen tulipalon jälkeen Paltamon sahan tuotanto sekä liimalevy- ja huonekalukomponenttituotanto siirrettiin Kajaaniin. Pellettituotanto jatkui Paltamossa vuoteen 2007 asti, jolloin sekin siirrettiin Kajaanin Petäisenniskaan. Entiset sahan rakennukset ja pellettitehtaan halli on myyty paltamolaiselle yritykselle.
Alueella sijainnut Jannpuu Oy:n ja Kainuun Jalopuu Oy:n yhteisessä käytössä ollut noin 4000 neliömetrin kokoinen teollisuushalli tuhoutui tulipalossa joulukuussa 2004. Palo sai alkunsa hiomakoneen toimintahäiriöstä 28.12.2004 yhden aikaan iltapäivällä ja aiheutti miljoonien eurojen vahingot. Paikalla olleet työntekijät yrittivät sammuttaa palon itse, mutta eivät onnistuneet. Yksi sammutustöihin osallistunut työntekijä katosi ja löytyi myöhemmin raunioista työpisteensä lähettyviltä kuolleena. Palo eteni räjähdysmäisesti ja palokunnan saapuessa paikalle mitään ei ollut enää tehtävissä. Tulen leviäminen lähellä sijaitseviin kuivaamoon ja puupellettitehtaaseen saatiin kuitenkin estettyä. Tulipalon jälkeen Jannpuu siirsi puupellettien valmistuksen Kajaaniin.
Kun vierailimme sahalla, palanut teollisuusrakennus oli purettu, mutta itse saha oli vielä olemassa, hylättynä sekin. Alueella on myös käytössä oleva voimalaitos. Paikalta löytyi paljon tutkittavaa, esimerkiksi sahaamisessa käytettyjä koneita.
Yleiskuva alueelta.
Itse saha oli laaja ja matala rakennus.
Sahan seinässä oli Jannpuun kyltti.
Roskalava ja jonkinlainen katos.
Katoksessa oli koneita.
Tässä kuvassa on sekä hylättyä että käytössä olevaa.
Moottori oli jätetty yksin.
Käytössä oleva voimalaitos, sieltä kuului koneen hurinaa.
Tästä kohdasta on lähtenyt sahanpuru kohti pellettitehdasta.
Tämä rakennelma oli hieman heikossa kunnossa.
Puupellettisäkkejä puutavarakuivaamossa.
Pihamaalla ollut katos.
Tässä on sijainnut tulipalossa joulukuussa 2004 tuhoutunut teollisuusrakennus. Tulipalossa kuoli yksi työntekijä.
Jannpuun pellettitehdas.
Ovi...
...josta avautui tämmöinen näkymä, näytti että tavaroita oli vain heitelty sisälle.
Kuvassa näkyvissä säkeissä on Jannpuun valmistamaa puupellettiä. Jannpuu myy pellettiä kierrätyssäkeissä, ja nämä säkit ovat käytettyjä sokerisäkkejä.
Kuljetin.
Sahan toisella puolella oli jonkinlaisia kuljettimia.
Saha ja sen tuotoksia.
Jonkinlaisia ketjuja, ilmeisesti tarkoitettu puun kuljetukseen.
Rimoittamon nipunpurkukuljettimet. Niput on laitettu tästä sisään ja ne ovat tulleet toisesta päästä rimoitettuina ulos.
Metallirakennelma.
Sahan sisätiloja.
Pusikossa oli vanhoja taukokoppeja ja osittain sulanut putki.
Sahan seinää.
Lisätietoa kohteesta:
Kaleva 29.12.2009: Paloa sammuttanut jäi liekkeihin
Kaleva 30.12.2004: Paltamon tehdaspalossa kadonnut työntekijä löytyi kuolleena
Takaisin kohdelistaukseen