Jätevedenpuhdistamo Nurmijärvellä

Vierailin tässä lähellä Kiljavan entistä tuberkuloosisairaalaa (toimii nykyään kuntoutuskeskuksena) sijaitsevassa rakennuksessa ollessani Nurmijärvellä toukokuun 2015 puolivälin kuvausreissulla. Alunperin bongasin sorakuopassa sijaitsevan betonisen rakennelman maastokartasta. Paikanpäällä sain todeta sen olleen jo pitkään hylättynä, sillä kaikki ikkunat oli rikottu ja myös graffiteja/tägejä oli paljon. Sisälläkin tuli käytyä seinässä olleesta sortumavaarasta varoittavasta kyltistä huolimatta, irtaimistoa ei ollut jäljellä enää yhtään mutta suurempia rakenteita kylläkin. Erikoisin piirre olivat kaksi suurimman huoneen puoliksi jakanutta noin 1,5m korkeaa kivikasaa. Vierailuhetkellä en tiennyt missä käytössä rakennus on ollut, otaksuin sen olevan jonkinlainen teollisuusrakennus. Myöhemmin luin netistä eräältä kuvasivulta, että paikka on Kiljavan sairaalan vanha jätevedenpuhdistamo. Itsekin pidän tätä tulkintaa ottamiani kuvia jälkeenpäin katsottuani todennäköisenä. Puhdistamon rakentamisajankohta lienee sama kuin Kiljavan sairaalan eli 1936-1938. Käytöstäpoistamisen ajankohta on tuntematon, mutta alkeellisen tekniikan ja rakennuksen yleiskunnon perusteella arvioisin siitäkin olevan jo ainakin 40 vuotta.
Julkisivu ei näyttänyt tägeineen kovin mieltä ylentävältä edes kevätillan kuulaassa valossa...
Graffiteja löytyi sivuseinältä...
...osaan niistä oli panostettu ihan enemmänkin.
Joku/jotkut näyttivät selvästi arvostavan Euro-Shopper -energiajuomaa hyvin korkealle.
Yleiskuva rakennuksen matalammasta siivestä: tyhjää ja sotkuista.
Kanneton ja vandalisoitu kytkinrasia.
Tämä pömpeli vaikutti voimavirtasyötön pääkytkimeltä.
Loput matalamman siiven sisätiloista.
Ilmeisesti jäteveden puhdistamiseen suodattamalla käytetyt kivikasat korkeamman hallin puolella. Joku näkyi myös hyödyntäneen ylälaidan betonipalkkia musiikkituotantonsa mainostamiseen ;)
Kivikasojen välinen suora ja kapea käytävä oli puolillaan rojua.
Yleiskuva kasojen päältä. Käsittääkseni jätevesi on pumpattu saostusaltaan kautta noita putkia pitkin kasojen päälle, josta se on alkanut vähitellen edetä kohti maanpintaa. Samalla kivien pinnalla olleet mikrobit ovat hajottaneet veden epäpuhtaudet ja sen on voitu antaa imeytyä lopulta maaperään. En kuitenkaan tiedä, miten tehokas tämä menetelmä on loppujen lopuksi ollut.
Joku oli kyhännyt yhden tukipilarin viereen tulisijan, jossa oli mustumien perusteella myös pidetty tulta.
Puiset portaat valvontakorokkeelle olivat pysyneet yllättävän hyvässä kunnossa.
Betonirakenteen pohjalla ollut kannellinen sylinteri toi mieleen kosteussuojatun sähköpumpun.
Valvontakorokkeelta otettu yleiskuva. Hallissa oli yllättävän paljon vapaata tilaa korkeussuunnassa, liekö suodatuskasojen päällä alunperin ollut vielä jotain muita rakenteita...
Hallin toisessa päädyssä oli myös matalampi huone. Neliön muotoinen syvennys lattiassa vaikuttaa saostusaltaalta.
Erehdyttävästi nuolta muistuttava sadevesikourun ja kävelysillan muodostama kuvio lattiassa.
Pohjoispääty
Rakennus kuopan reunalta nähtynä. Itse Kiljavan sairaala sijaitsi kuvaajan selän takana parinsadan metrin päässä. Kävin kuvaamassa sitäkin ulkopuolelta, oli kyllä komea funkisrakennus mutta tosiaan edelleen käytössä.
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Jari Hurrin valokuvat Panoramio.comissa
Kiljavan sairaalan kotisivut
Takaisin kohdelistaukseen