Jylhämän kyläkoulu, Vaala

Tämä melko lähellä mutta kuitenkin erillään Jylhämän vesivoimalaitoksesta sijaitseva yksikerroksinen ja puurakenteinen kyläkoulu on ollut tiedossani kesäkuun 2014 alkupuolelta asti ja kävin paikalla ensimmäisen kerran saman kuun puolivälissä, samalla reissulla jolloin vierailin Vaalan rautatieasemalla. Tuolloin kuitenkin kamerastani meni muistikortti täyteen jo ensimmäisessä kohteessa siellä paljastuttua olemaan enemmän kuvattavaa kuin olin ennakoinut. Päätin kuitenkin käydä katsomassa vielä maastokarttaan suurehkona autiona rakennuksena merkatun kyläkoulun lähinnä siinä toivossa, että sieltä olisi löytynyt avoin sisäänkäynti. Pihaan päästyäni kaikki ovet paljastuivat olemaan lukossa ja rakennus säilyneen lähes kokonaan vandalisoimattomana. Tehtyäni pikaisen pyörähdyksen koulun ympäri jäin odottavalle kannalle ja hautomaan uusintavierailua...
Seuraava vierailu toteutui toukokuun 2016 kuvausreissuni viimeisenä päivänä (10.5.) osittain hetken mielijohteesta koulun satuttua Oulua kohti palaavan reittini varrelle. Tuona kevätiltapäivänä taivas oli kokonaan pilvinen ja vettä satoi välillä rankastikin. Saavuttuani laajalla aukiolla sijaitsevan koulun pihaan odottelin vähän aikaa sateen laantumista ja suuntasin sitten kohti rakennusta kameran kastumista varoen.
Pääsisäänkäynnin eteen saavuttuani ovi paljastui olemaan edelleen lukossa ja vandaalien rikkoneen muutamasta liikuntasalin ikkunaruudusta ulomman lasin. Muilta osin tyylinsä ja sijaintinsa perusteella jossain vaiheessa 1980-luvulla rakennettu ja todennäköisesti 2000-luvun alkuvuosina, viimeistään 2007, autioksi jäänyt koulu oli säilynyt muuttumattomassa tilassa. Sen kohtalona on vaikean uudelleenkäytettävyytensä (hippikommuuni kieltämättä sopisi tähän paikkaan, mutta ei taida olla mahdollista enää nykyään) takia hyvin todennäköisesti jäädä pysyvästi autioksi ja rapistua hiljalleen unohdettuna.
Pääsisäänkäynnin toisen oven eteen oli pitänyt laittaa vanerilevy, luultavasti lasin mentyä aiemmin rikki. Ylälaidassa rikkimenneen kupunsa takia pelottavan näköinen ulkolamppu.
Myös oven vieressä olleessa syvennyksessä sijainneesta ikkunasta oli toinen puoli vaneroitu. Näkyviin jääneeseen lasiin oli maalattu vähäpätöinen hymiö.
Oven toiselta puolelta avautui näkymä tiiliseen, alunperin rapattuun väliseinään ja ulokemaiseen liikuntasalin siipeen...
...sisäkurkistus paljasti sen vähemmän yllättäen olevan tyhjää täynnä lukuunottamatta harmaita sähkölämpöpattereita.
Peräpäädystä löytyi korotettu ja portailla varustettu esiintymislava, jonka reunalla oli jokin harmaa, muoviselta näyttänyt rakennelma, jonka käyttötarkoituksesta en päässyt selvyyteen.
Lähikuva ikkunankarmien alaosasta koulun takapuolella.
Toisen ikkunan takaa paljastui tyhjä, väriteemaltaan keltainen käytävä. Pistorasian viereen sopisi kieltämättä hyvin tietokone...
Viereinen ikkuna paljasti kaksi puista, lakattua ovea.
Takapuolella sijaitsi myös pieni oppilaitoskeittiö. Varustukseen näkyy kuuluneen ainakin tiskiallas, pieni astianpesukone ja oikeassa laidassa osittain näkyvä laite, joka muistutti kovasti kaasuhellaa. Ehkä nestekaasu on jossain vaiheessa ollut halvempaa kuin sähkö...
Tiskiallas ja -kone lähempää.
Ei onnistu
Etupihalle palattuani kuvasin yleisnäkymän koulun pihalta, joka tässä tapauksessa oli laakea tasanko, jonka reunaan oli tehty asfaltoitu parkkipaikka. Minkäänlaisia leikkivälineitä ei ollut paikalla, voi kuitenkin olla, että niitä on ollut koulun ollessa toiminnassa ja ne on myöhemmin purettu pois.
Koulu oppilaitoksen kokoon nähden melko tilavan parkkipaikan laidalta kuvattuna.
Tästä kuvakulmasta koulua ympäröivä, vielä edellisen talven jäljiltä laossa ollut heinikko näytti viljalta. Myös liikuntasalia ja koulun muita osia erottanut tiilinen, paloturvallisuuden parantamiseksi rakennettu väliseinä näkyy hyvin.
Takapuolelta liikuntasali näytti tältä.
Koko koulu takapuolelta. Oikeassa laidassa näkyvä asfaltoitu alue on todennäköisesti rakennettu ajoväyläksi ruokatarvikkeita keittiön ovelle tuonutta autoa varten.
Takaisin kohdelistaukseen