Kaihola, Kontiomäki

Kaihola on pienehkö mansardikattoinen rintamamiestalo Kontiomäen kylällä Kajaanissa. Käydessäni paikalla vinkin perusteella elokuun 2014 puolivälin paikkeilla asuinrakennus sekä pihapiiriin kuulunut ulkorakennus olivat ehtineet mennä jo hyvin huonoon kuntoon. Vaikka asiaan olivat vaikuttaneet vahvasti molempien rakennusten vuotavat katot niin totta puhuen yllätyin löytäessäni asuinrakennuksesta lehden joka oli niinkin uusi kuin vuodelta 1992. Voikin olla, että talo oli ehtinyt mennä aika huonoon kuntoon jo ennen autioksi jäämistä. Asuinrakennus oli rikottujen ikkunoiden ja yleisen sotkuisuuden perusteella selvästi ollut paikallisen nuorison ajanviettopaikka, mutta myös kiinnostavia entisiltä asukkailta jääneitä tavaroita oli vielä jonkin verran. Ulkorakennuksessa puolestaan ei ollut oikeastaan mitään kiinnostavaa jäljellä. Talossa on asunut sotainvalidi ja se varmasti selittää pitkälti myös nimen, jonka hän on kotitalolleen sodan jälkeen valinnut.
Talo nökötti paikallaan heinikon keskellä, tältä puolelta huopakatto oli melkein kokonaan irronnut paljastaen vanhan pärekaton.
Pihaan päin kävellessä vastaan tuli tämä pystyasentoon nostettu pitkulainen kivi, joka vaikutti hieman erikoiselta. Mieleen tuli jonkinlainen todella vanha kilometripylväs viereistä tietä varten.
Alunperin sininen vinttikaivo pusikon seassa.
Asuinrakennus pihan puolelta nähtynä, katossa oli jo ammottavia aukkoja.
Kotitekoinen lumikola heinikossa.
Ovi oli kutsuvasti auki...
Eteisessä oli välikatto tullut sisään.
Olohuoneessa katto oli pysynyt kuosissa, lattialla puolestaan vallitsi sekasotku. Huomaa erikoinen kattolampun varjostin.
Samassa huoneessa oli huonokuntoinen leivinuuni.
Näkymä takaisin ulko-ovelle päin.
Vanha karttakirja lattialla, vasemmanpuoleisella sivulla Suomen kartan pohjoisosa johon on merkitty vielä toinenkin käsivarsi (Petsamo) eli kartta on painettu ennen vuotta 1944!
Jonkin eläimen talja puulaatikon päällä.
Makuuhuoneessa sisäkatto oli jo alkanut pettää.
Nurkassa oli kaksi vanhaa sänkyä patjoineen.
Kolmas huone oli huomattavasti muita pienempi. Vain kahden sulakkeen sulaketaulu sijaitsi täällä.
Yksi sänky täälläkin.
Lattialla lojui samantapainen lampunvarjostin kuin olohuoneessa.
Vaatekomerossa roikkui yksinäinen henkari.
Takaisin kohdelistaukseen