Kakolan vankila, Turku

Turun keskusvankilan eli Kakolan rakentaminen aloitettiin vuonna 1845 ja vanhin osa valmistui 1853. Se muodostui yhdestä kivirakennuksesta jota myöhemmin alettiin nimittää eteläselliksi. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ernst Lohrmann. Sen rakentamiseen käytettiin hyvin läheltä rakentamispaikkaa Kakolanmäeltä kuritushuonevankien työvoimalla louhittua graniittia, joka louhintapaikan mukaan nimettiin kakoliitiksi. Heti valmistumisensa jälkeen Kakolaa ei kuitenkaan avattu vankilakäyttöön, vaan se toimi vuosina 1853-1859 kasarmina venäläisille sotilaille, joita Krimin sota toi Turkuun. Tämän jälkeen rakennus muutettiin 350-paikkaiseksi rangaistusvankilaksi. Alkuaikoina sinne passitettiin pisimpiin rangaistuksiin tuomitut vangit kaikkialta Suomesta. Kun vankiloita alettiin rakentaa laajamittaisesti myös muualle Suomeen 1900-luvun alusta lähtien, Kakolaan alettiin sijoittaa rikoksen uusijoita pääasiassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueilta.
Seuraavina vuosikymmeninä vankilassa ryhdyttiin kokeilemaan vankeinhoidon kansainvälisiä virtauksia, kun vanhan osan yhteyteen valmistuivat vuonna 1879 auburnilainen ja philadelphialainen sellisiipi. Näiden sellijärjestelmien tarkoituksena oli aiempaa tarkempi vankien eristäminen erilaisin painotuksin. Auburnilaisessa järjestelmässä vangit työskentelivät ryhmissä, mutta nukkuivat yönsä eristetyissä selleissä. Philadelphialaisessa puolestaan vangit nukkuivat, työskentelivät ja ulkoilivat yksin. Molemmissa tavoitteena oli ajan moralistisen käsityksen mukaan johdattaa vanki työn ja eristyksen kautta parantamaan tapansa.
Johtajan ja apulaisjohtajan asuintalot valmistuivat Kakolanmäen korkeimmalle kohdalle 1870-luvulla. Alarinteeseen valmistui Turun lääninvankila vuonna 1890 ja vuonna 1894 Kakolan päärakennuksen viereen rakennettiin vankilan itäosasto. Näiden jälkeen valmistui vielä työrakennuksia, henkilökunnan asuntoja sekä näyttävä länsiselliosasto vuonna 1911. Vuonna 1908 hieman erilleen muista rakennuksista valmistui Vankimielisairaala (myöhemmin psykiatrinen vankisairaala). Tuohon asti mieleltään sairastuneet vangit olivat asuneet muiden vankien joukossa. Psykiatrisen vankisairaalan erityispiirre oli, että siellä oli loppuun asti vankeja kaikkialta Suomesta. Tämä johtui siitä, että se oli ainoa laatuaan koko maassa.
Kakola sijaitsee näkyvällä paikalla lähellä merta ja on koko olemassaolonsa ajan ollut kauas yli kaupungin näkyvä monumentti. 1900-luvun alussa Kakolan päärakennus oli Turun merkittävimpien rakennusten joukossa yhdessä linnan ja tuomiokirkon kanssa. 2000-luvulle tultaessa massiiviset kivirakennukset olivat jääneet jo auttamattomasti vanhanaikaisiksi ja kalliiksi ylläpitää. Myös hygienia oli muodostunut ongelmaksi: keskusvankilassa vain noin puolessa selleistä oli sisävessa, lääninvankilan selleissä sitä ei ollut lainkaan. Vankilatoiminta vanhoissa rakennuksissa jatkui syyskuuhun 2007 asti, jolloin vankila muutti uusiin, nykyaikaista turvatasoa vastaaviin tiloihin Turun Saramäkeen. Tämän jälkeen suojelluissa rakennuksissa järjestettiin kolmen vuoden ajan opastettuja turistikierroksia. Ne ehtivät olla muutaman vuoden myös kokonaan tyhjillään, kunnes Verkaranta Kiinteistöt Oy osti rakennuskokonaisuuden kesäkuussa 2015 ja käynnisti uudistustyöt. Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus kunnostaa länsiselli, jonne rakennetaan noin 60 uniikkia asuntoa sekä parkkitalo sen edustalle palvelemaan asukkaiden tarpeita.
Saavuin paikalle iltayhdeksän aikoihin 28.7.2015. Valoa riitti vielä ja tihkusadekin oli tauonnut. Länsisiiven lähes majesteettinen kivilinna kohosi edessäni, korkean muurin takana. Lähtiessäni kiertämään rakennuskompleksia muuria reunustavaa tietä pitkin elättelin vielä toiveita sisäänpääsystä. Jylhä ja todella suuri kivirakennus kalteroituine ikkunoineen tarjosi ainutlaatuisia kuvakulmia. Sisälle ei kuitenkaan päässyt edes muurin ulkopuolella olleeseen keltaiseen rakennukseen, puhumattakaan varsinaisista vankilarakennuksista. Tästäkin huolimatta alue oli tunnelmallinen kuvauskohde ja olen tyytyväinen, että pääsin näkemään sen vielä alkuperäisessä asussaan ennen kuin uudistustöiden tekeminen oli aloitettu.
Vuonna 1911 valmistunut, Kakolalle ominaisilmeen antava, länsiselli ja sen edessä koko vankilarakennusten kompleksia kiertävä muuri.
Pahaenteinen
Kaikkien sellien ikkunoissa oli paksut kalterit edelleen paikallaan.
Keltainen rapattu rakennus, ehkäpä entinen henkilökunnan asuntola. Vaikka yläkerran ikkunat oli rikottu, sisälle ei päässyt.
Michailowinkadun toisella puolella siviiliasutus oli tullut jo melkoisen lähelle...
Piikkilankaa muurin päällä
Vanha päärakennus eli pyörökaarityyliä edustava eteläselli.
Kadun puolelta oli kaikki ensimmäisen kerroksen ovet ja ikkunat vaneroitu umpeen.
Tämä syöksytorvien yhdistäminen yhdeksi oli kieltämättä mielenkiintoinen ratkaisu. Saattaa juontaa juurensa siitä, että sadevesikaivo satuttiin alunperin rakentamaan juuri tuohon keskikohtaan.
Erään oven molemmin puolin oli kaksi metallista telinettä lippujen ripustamista varten.
Hallinto-osan suuret ikkunat ovat joutuneet kivityksen kohteeksi.
Kulmanäkymä, punatiilinen rakennus oikealla on vuonna 1894 valmistunut itäselli.
Näissä ikkunoissa oli kaksinkertaiset kalterit. Sisemmät kalterit näyttivät niin harvoilta, että on varmaan jossain vaiheessa koettu tiheämpi varmistus ulkopuolelle tarpeelliseksi turvallisuuden takaamiseksi.
Vankilanjohtajan talo 1870-luvulta. Tässä rakennuksessa toimii nykyään kesäkahvila, joka ei valitettavasti ollut avoinna vierailuhetkellä.
Kylläpä sattuikin tummia pilviä taustalle...
Vankilanjohtajan vanha hevostalli
Osa pohjoissellin rakennuksesta. Suurista ikkunoista päätellen täällä ei luultavasti ole sijainnut sellejä, vaan työ- ja oleskelutiloja.
Tässä nurkkauksessa oli piikkilankaa myös katolla. Ensimmäinen graffiti oli jo ilmestynyt seinään.
Loppuosa pohjoisimmasta rakennuksesta.
Muista rakennuksista erillään, oman muurinsa ympäröimänä sijaitsi vuonna 1908 valmistunut vankimielisairaala. Tässä näkyy vain pääty, julkisivun puolelta rakennus on varsin näyttävä.
Pohjoisosan pääty, leveiden ovien edestä oli lastauslaituri purettu.
Länsisellin koko rakennusta halkoneille käytäville luonnonvaloa tuoneet suuret ikkunat.
Korkean mäen päällä sijainnut valoton kivilinna näytti pimenevässä illassa kieltämättä yksinäiseltä. Tällaiset näkymät jäävät varmasti historiaan kiinteistön uuden omistajan suunnitelmien toteutuessa!
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Wikipedia: Turun vankila
Kakolankruunu.fi: Kakolan historiaa
Kakola.fi | Verkaranta Kiinteistöt Oy:n ylläpitämä sivusto
Yle:n Elävä Arkisto: Miltä Kakola näytti ennen?
Syrjäseutu-blogi 1.4.2014: Kohdekatsaus: Vankimielisairaala
Iltalehti.fi 17.8.2014: Kirja paljastaa Kakolan synkän historian: sähköshokkeja ja vankilapakoja
Exit Kakola: Tunnettuja vankeja ja pakotarinoita
Takaisin kohdelistaukseen