Käpykuivaamo lähellä Oulun Sanginsuuta

Tässä kolmikerroksisessa, kokonaan puusta rakennetussa rakennuksessa kävin tutkimassa ja kuvaamassa pilvisenä lauantaina 11.7.2015. Villiintyneen pihan keskellä sijainnut ja ulkopuolelta komeasti harmaantunut rakennus oli selvästi ollut kauan vailla ylläpitoa. Sisälle takapihan puolella olleesta pienehköstä ikkuna-aukosta soluttauduttuani pääsin näkemään yllättävän siistissä kunnossa pysyneet sisätilat. Vierailijoita oli tyhjistä tölkeistä päätellen ollut, mutta he olivat tällä kertaa osanneet käyttäytyä hyvin, sillä sotkemista ei ollut tapahtunut juurikaan eikä tägejä löytynyt yhtään kappaletta. Kaikki kerrokset läpikäytyäni oletan, että paikka on aiemmin toiminut jonkinlaisena männyn- ja kuusenkäpyjen kuivatus- ja varastointilaitoksena. Sisätiloista löytyi hieman myllyn koneistoa muistuttavia suuria laitteita, joissa oli paikoittain vielä jonkin verran käpyjä sisällä. Rakentamisajankohtaa voi vain arvioida, olettaisin sen olevan 1950- tai 1960-luvulla. Hylkäämisestä oli kulunut yleiskunnon perusteella ainakin 25 vuotta.
Suoraan julkisivun puolelta rakennus näytti suorastaan mielikuvitusta lietsovalta, mitä nuo tummuneet seinät mahtavatkaan kätkeä sisälleen...?
Pääovi oli lukossa.
Metsän puoleisella seinustalla ikkunat rempottivat auki. Täällä oli myös erittäin paljon verenhimoisia itikoita...
...niinpä pakenin lasittomasta ikkunasta sisätiloihin. Tässä nurkkaus ensimmäisestä kerroksesta, etupuolen sisäänkäynnin ympärille oli jostain syystä pystytetty laudoista ja muovikalvosta tehty "tuulikaappi".
Sähköt eivät enää toimineet.
Avaraan halliin oli varastoitu vanha, ilmeisesti veneen kuljetukseen käytetty traileri. Takavalot ja rekisterikilpi puuttuvat, ei enää asiaa maantielle!
Tupakointi on selvästi ollut vastoin tämän paikan järjestyssääntöjä. :D
Männyn- ja kuusenkäpyjen keräämiseen käytetty säkki. Myös keräyspaikan sijaintitiedot on pitänyt täyttää.
Sivusta löytyi kätevä litra-asteikko.
Sähkömoottori, josta akseli ja siihen liitetty magneettisydän on poistettu.
Kirveiden ja muiden terävien työkalujen teroittamiseen käytetty tahko.
Lämmönjakohuoneesta löytyi suuri kattila, jonka huipulla oli öljypoltin.
Valmistajanlaattaan oli kirjaimet ja numerot lyöty selvästi käsipelillä, merkit ovat toistensa suhteen hieman eri asennoissa.
Taukotila
Hihnakuljettimesta oli hihna otettu pois paljastaen alla olevat rullat.
Sitten toiseen kerrokseen, tässä portaikko kesäillan valaistuksessa.
Avara tila, vaikutti olleen käytetty varastointiin.
Jokin sähkökäyttöinen kone.
Lisää toisen kerroksen tiloja.
Tämä kymmenen kuvioitua metalliputkea sisältänyt oviaukko oli salaperäinen. Putket muistuttivat vanhaa lämpöpatteria, rakenne saattoi siis liittyä lämmitykseen...
Kolmatta kerrosta hallitsi tämä pitkä, puinen ja paljon luukkuja sisältänyt rakennelma.
Avonainen luukku lähempää...
...tässä kurkistus sisäpuolelle. Ylimpien metalliritilöiden päällä oli paljon käpyjä, kävyt on varmaankin levitetty ritilöiden päälle ja sitten kuivattu puhaltamalla lämmintä ilmaa rakennelman lävitse.
Laatikoita ja ilmanvaihtoputkia
Vihreän valon huone
Salaman valossa metalliset ilmanvaihtoputket paljastuivat olemaan hämmästyttävän samansävyisiä paljaiden lautaseinien kanssa.
Täällä on varmaankin sijainnut ilmavirran aikaansaanut sähkömoottori.
Lähes puoli vuosisataa vanha puumerkki seinässä.
Takaisin kohdelistaukseen