Karankalahden tanssilava

Tämä osittain purettu ja pahoin vandalisoitu tanssilava sijaitsee Kajaanin Karankalahdessa Sotkamontien varressa. Vierailuhetkellä heinäkuussa 2012 jäljellä oli enää betonista rakennettu pohjakerros, jonka päällä on mitä ilmeisimmin aikoinaan ollut puinen rakennus. Seiniltä löytyneiden graffitien määrästä päätellen paikka on kyllä varsin hyvin paikallisten graffitimaalareiden tiedossa, mutta tiettävästi Kajaanissa muuten suhteellisen huonosti tunnettu. Onnistuimme paikantamaan kohteen aluekartan tutkimisen avulla. Aikoinaan Suomen suurimpiin tanssilavoihin kuulunut lava on ilmeisesti rakennettu 1960-luvun alussa ja pysynyt aktiivisessa käytössä 1980-luvun alkupuolelle asti, jolloin yleisömäärät alkoivat pienentyä rajusti ja lavan puitteet olla perusteellisen remontin tarpeessa. Alkuperäisen käytön loputtua lava toimi jonkin aikaa erään yrittäjän huonekaluvarastona ja jäi sitten lopullisesti tyhjilleen. Tämän jälkeen lava vandalisoitui nopeasti ja joutui lopulta tuhopolton kohteeksi vuonna 1997. Tulipalo tuhosi kaiken muun paitsi betonisen perustuksen.
Ensivaikutelma: Vain betoninen pohja ja alaspäin vievät portaat jäljellä. Kuvassa näkyvät polkupyörät kuuluvat graffitimaalareille, jotka kuvaaja näki myöhemmin rakennuksen sisällä.
Tanssilavan pohjan vieressä olleita puisia rakennelmia. Betonilaatan epätasainen reuna antaa viitteitä siitä, että lava on aikoinaan ulottunut laajemmallekin alueelle ja osa perustasta on jo ehditty purkaa.
Betonin keskeltä avautui varsin leveä alaspäin vievä kulkuaukko.
Heti portaikosta saattoi huomata sisätilojen olevan vandalisoidut ja raskaasti tägitetyt.
Näky oli melko lailla sama toiseenkin suuntaan katsottaessa, etualalla tyhjä kaapelikela.
Portaat niiden alapäästä nähtynä. Ei voi kuin todeta että vandaalin on tosiaan täytynyt olla voimiensa tunnossa kun on saanut väännettyä kuvan ylälaidassa näkyvän paksun metallisen kaiteenpätkän noinkin suurelle mutkalle!
Lisää sisätiloja. Yksittäinen ilmastointiputki näyttää vielä olevan paikallaan.
Mutta putken päässä oleva metalliverkko on jo saanut huutia.
Ulkosalla olleessa betoniseinämässä oli muiden graffitien osittain peittämä suurikokoinen teos, jonka aihe liittyi jotenkin nälkämaahan.
Ulkokuva vielä jäljellä olleiden ovien tasosta.
Kytkinkaapin sulakkeet ja kytkinten nupit ovat saaneet huutia. Kuvassa näkyvä sulaketaulu ei kuitenkaan ollut rakennuksen sähköpääkeskus, vaan varsinainen sähköpääkeskus löytyi myöhemmin toisesta huoneesta ja se oli huomattavasti suurikokoisempi.
Yleiskuva tägien valtaamasta sivuhuoneesta.
Tästä nurkkauksesta löytyi yleistä sekasotkua sekä siirtolavoista tehty aitaus.
Tähän huoneeseen oli pinottu puisia siirtolavoja. Seiniltä löytyi vähemmän yllättävästi runsaasti graffiteja.
Tästä huoneesta puolestaan löytyi neljä tyhjää kaapelikelaa ja joustinpatja. Huone on alunperin todennäköisesti toiminut vessana, sillä kuvan oikeassa laidassa näkyvät jalustat näyttivät lähempää katsottuina vessanpönttöjen jäänteiltä.
Kapeampi huone, johon oli varastoitu sekalaista tavaraa, muunmuassa tuoleja.
Tästä ilman salamavaloa varsin pimeästä huoneesta löytyi muutaman graffitin ja tulipalon jälkien lisäksi sähköpääkeskus.
Sähköpääkeskus oli vaihtanut ulkonäköään kolkompaan suuntaan mitä ilmeisimmin ulkoisen tulipalon vaikutuksesta eikä esimerkiksi ylivirran seurauksena, sillä suljettujenkin rasioiden kannet ovat mustuneet ulkopuolelta.
Osa mustuneista sulakkeista oli edelleen paikallaan, yksi tosin erottuu ympäristöstään koska on maalattu valkoiseksi.
Yleiskuva rakennuksen suurimmasta huoneesta.
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Yle Kainuu 29.5.2012: Suurlavasta jäljellä vain rauniot ja muistot
Matti Sunellin blogikirjoitus 17.10.2015
Vanha valokuva: Karankalahden tanssilava ulkopuolelta 1970-luvun lopulla (kuvaaja Jukka Suutari)
Takaisin kohdelistaukseen