Tässä Kajaanin kaupunkieksploraation sivujen osiossa on tarkoitus esitellä Kajaanin ja Kainuun historiaa ja esitellä yleisesti Kainuulaisia kaupunkeja ja kyliä, enemmän tai vähemmän rappiolla olevia. Paikat tulevat olemaan pääasiassa Kainuusta, mutta myös muualta Suomesta olevia kylä/kaupunkiraportteja saattaa näille sivuille ilmestyä. Tarkoituksena ei ole kuvata vain autiotaloja, vaan on pyritty dokumentoimaan kaikenlaista, pääasiassa kuitenkin rakennuksia, ja kertomaan ainakin jotain jokaisen paikan historiasta. Vanhoja valokuviakin saattaa olla joukossa muutama.
Tämä uusi kniexpin sivujen osio sai alkunsa, kun huomasimme, että meillä on autiotalokuvien lisäksi kuvia monesta muustakin Kainuulaisesta ei-hylätystä paikasta. Ajattelimme että voisihan niitäkin kuvia hyödyntää jotenkin sivujen osana. Tämän osion tekemistä innoitti myös paperitehtaan toiminnan loppuminen Tihisenniemen teollisuusalueella Kajaanissa. Tihisenniemessä on tällä hetkellä (ja oli myös paperitehtaan ollessa vielä toiminnassa) hylättynä olevia rakennuksia. Koko alue ei kuitenkaan ole hylätty. Tihisenniemen historia on myös hyvin merkittävä asia koko Kajaanin kannalta. Myöskään kirjastosta lainatut Tihisenniemen alueen historiasta kertovat kirjat eivät ainakaan pienentäneet kiinnostusta. Näistä asioista saatiin idea tämän kniexpin sivujen osan perustamiseen.
Kaupungit ja kylät-osiossa on pyritty kertomaan mahdollisimman paljon paikkojen historiasta ja nykyisestä käytöstä. Ja tekstien lisäksi on valokuvia jotka kertovat ehkä enemmänkin kuin pelkkä teksti.
Mätäsvaaran kylä ja louhos
Rautavaara
Oulainen
Kajaani
Etusivulle