Kemihierretehdas Tampereella

Tämä teollisuuslaitos aloitti alunperin toimintansa vuonna 1914 tehtailija ja liikemies J. W. Enqvistin perustaman sulfiittiselluloosatehtaan muodossa. Sellutehtaan toiminta jatkui muuttumattomana vuoteen 1985 saakka, jolloin se päätettiin lopettaa. Metsäteollisuuden tuotantoa samalla alueella jatkoi kuitenkin CTMP-kemihierretehdas, joka sekin lopulta suljettiin vuonna 2008. Tämän jälkeen tehdasrakennukset ovat jääneet pois käytöstä ja joutuneet hiljalleen myös vandalismin kohteeksi.
Vierailin alueella toukokuun 2015 puolivälissä arkipäivän iltapäivänä. Ajankohdasta johtuen alueella ei voinut liikkua täysin rauhassa: pääportin puoleisessa osassa näytti olevan jonkinlaista toimintaa (ehkäpä koneiden purkutöitä), joten minun piti kiertää syrjemmäksi löytääkseni sisäänpääsyn alueelle. Aidan sisäpuolelle päästyäni etenin pikaisesti korkean teollisuusrakennuksen sisään, joka paljastui olleen aiemmin säiliö- tai kattilahalli. Säiliöt oli jo purettu pois ja jäljellä olivat vain valtavat aukot sisäkatossa. Säiliöhallin vieressä oli betonimurskakasa toisen rakennuksen purkamisen jäljiltä. Kävin myös jonkinlaisessa toimistohuoneessa, jonka jälkeen yritin edetä kohti alueen suurimpia rakennuksia. Niiden välisellä kujalla kävellessäni erään nurkan takaa paljastui kuitenkin yllättäen hyväkuntoinen pysäköity pakettiauto, jota pidin selvänä merkkinä siitä, että aivan lähistöllä oli joku töissä. Poistuin alueelta pikaisesti mutta hallitusti enkä enää yrittänyt myöhemmin uudelleen, vaan jatkoin matkaa kohti seuraavia kohteita.
Pääportin takana puuhailtiin selvästi vielä aktiivisesti jotain...
...niinpä lähdin kiertämään aidanvierustaa ja etsimään sisäänpääsyä alueen hiljaisemmasta kolkasta. Pääty edellä kuvaajaan oleva punatiilinen rakennus jossa on kyltti seinässä on ollut ligniinitehdas, joka lopetti toimintansa samoihin aikoihin kemihierretehtaan kanssa. Lopulta pääsin aidan sisäpuolelle ja pujahdin sisään kuvan oikeassa laidassa näkyvään korkeaan rakennukseen...
...joka oli selvästi aiemmin ollut säiliö- tai kattilahalli.
Ammottava aukko
Myös suuri osa putkistosta oli purettu, kulkusilta kuitenkin jäänyt paikalleen.
Toisessa hallissa oli tiilimurskaa lattialla.
Pienehkössä toimistohuoneessa oli pöytä jäänyt paikalleen. Papereita oli jonkin verran mutta ne eivät olleet kovin mielenkiintoisia.
Tämä kapine oli ilmeisesti rei'itin.
Rakennuksen alla oli huoltotunneli, jota pitkin olisi teoriassa päässyt liikkumaan rakennusten välillä. Jonkin matkaa edettyäni käytävä kuitenkin alkoi kaventua ja lattialla ollut vesikerros oli jo ainakin 15 senttimetriä. Siinä vaiheessa päätin, että oikean alakulman putken päällä tasapainoilu sai riittää ja käännyin takaisin (selvisin koko matkan ihan kuivin kengin). :)
Sitten kävin säiliöhallin sähköpääkeskuksessa...
...jännite oli tietenkin katkaistu jo useita vuosia sitten.
Tietokone ruosteisessa kärryssä.
Kytkinkaappeja
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Ghost Funfair: Part 1, Part 2
Takaisin kohdelistaukseen