Kleemolan vanha kyläkauppa, Oulu

Tämän Limingantien varressa sijaitsevan, nykyään vaaleanpunaiseksi maalatun kyläkaupan sain tietooni kesäkuun 2015 alussa Facebookin Oulu tutuksi -ryhmästä. Siellä olleiden tietojen perusteella 1950-luvulla rakennettu puutalo on alkuperäisen käytön jälkeen toiminut 1980- ja 1990-luvuilla ainakin rengasliikkeenä. Viimeksi se on ollut erään melko tunnetun oululaisen vanhoihin radioihin erikoistuneen korjaajan asunto, työpaja ja liiketila. Sisätiloista löytyneiden lehtien ja laskujen perusteella talo on jäänyt autioksi vuonna 2006 asukkaan muutettua toiseen paikkaan jättäen jälkeensä mittavan määrän vanhaa tavaraa, josta suurin osa putkiradioita tai niiden osia. Autioitumisen jälkeen luonnon armoille jääneen talon piha oli ehtinyt kasvaa täyteen horsmia ja sisätilat varsinkin yläkerran osalta joutua tavaroiden levittelyn ja tägityksen kohteeksi.
Vierailin paikalla ensimmäisen kerran 13.6.2015. Silloin kuvasin taloa ulkoapäin, etuovi oli lukossa. Edettyäni takapihan puolelle huomasin autotallin oven olevan auki. Kyläkaupan tontin laidalla vähän matkan päässä oli kuitenkin mies korjaamassa traktoria, ehkä vaihtamassa öljyä. Vaikka hän näytti olevan melko keskittynyt omaan työhönsä, katsoin kuitenkin parhaaksi lykätä sisätiloihin menemistä myöhemmäksi. Palasin paikalle elokuun viimeisenä päivänä. Siihen mennessä etuovi oli auennut ja menin suoraan sisälle. Kiersin huoneet pikaisesti läpi ja aloitin kuvaamisen yläkerran olohuoneesta. Tilajärjestelyt paljastuivat olemaan itselleni ennennäkemättömiä, myös vanhojen tavaroiden määrä yllätti positiivisesti.
Kohde on nykyään purettu. Purkamista valmistelevat työt alkoivat marras-joulukuussa 2016 ja itse purkaminen saatiin päätökseen saman vuoden puolella. Itse huomasin talon tulleen puretuksi pyöräillessäni ohi aivan tammikuun 2017 alussa, asiaa koskeva kommentti oli tullut erään kohderaportin kuvan yhteyteen jo hieman ennen joulua. Syynä purkamiseen olivat talon homeisuus ja lähiseudun toimijoiden tilantarve.
Vierailu 13.6.2015 (Ulkokuvia)
Vierailu 31.8.2015 (Sisäkuvia)
Takaisin kohdelistaukseen