Vanha uimahalli

Tämä Kajaanin keskustassa osoitteessa Lönnrotinkatu 1, vastapäätä Lönnrotinkadun ja Vuorikadun risteyksessä sijaitsevaa Kajaanin lukiota, sijainnut vanha uimahalli oli rakennettu vuonna 1978. Rakennuksen käyttökelpoinen pinta-ala oli 2051m2. Hallissa oli puku- ja pesutilat sekä saunat erikseen miehille ja naisille. Molemmissa pukuhuoneissa oli 80 pukukaappia eli yhteenlaskettu kapasiteetti oli 160 henkilöä kerrallaan. Allasosasto käsitti kaksi allasta, isomman ja pienemmän. Iso allas oli 25 metriä pitkä ja oli jaettu ainakin viimeisinä toimintavuosina leveyssuunnassa viiteen rataan, joista reunimmaiset olivat leveämpiä kuin muut. Syvyys oli muistaakseni matalassa päässä 1,25m ja syvässä päässä 1,8m. Pienempi allas puolestaan oli mitoiltaan 6x10m ja se toimi lastenaltaana, jossa järjestettiin muun muassa uimaopetusta. Veden syvyys siinä ei ollut paljon metriä enempää.
Kiinteistössä toimi varsinaisen uimahallin lisäksi maantasossa kahvio, kuntosali sekä ainakin jossain vaiheessa solarium- ja hierontapalveluita. Myös toimistotilat sijaitsivat maantasossa. Kellarikerroksessa oli nyrkkeilysali sekä tekniset- ja sosiaalitilat.
Hallia ei ehditty koskaan kokonaan peruskorjaamaan, mutta vesikatto ja osa yläpohjaa oli uusittu 1980-luvun lopulla. Lisäksi saunojen sisustus oli tapana uusia noin 3-5 vuoden välein. Hallin kohtaloksi koituivat lopulta homeen aiheuttamat sisäilmaongelmat ja huono energiatehokkuus. Hometta rakennukseen olivat aiheuttaneet lukuisat vesivuodot varsinkin pääaltaassa. Energiatalouden ongelmia puolestaan aiheuttivat vanhanaikainen vedenpuhdistusjärjestelmä sekä erittäin heikkotehoiset lämmön talteenottolaitteet ilmastointi- ja vesijärjestelmissä. Kustannusarvion perusteella vanhan hallin kunnostaminen olisi maksanut likimain saman verran kuin uuden samankokoisen hallin rakentaminen, joten edullisimmaksi vaihtoehdoksi osoittautui purkaminen.
Vanha halli suljettiin lopullisesti joulukuussa 2013, heti uuden, huomattavasti entistä suuremman uimahallin Kaukaveden valmistuttua Kajaanijoen toiselle puolelle hotelli Scandicin ja Kaukametsän opiston läheisyyteen. Tyhjäksi jääneen hallin purkutyöt alkoivat asbestin purkutöillä kesäkuun 2014 puolivälissä ja päättyivät saman vuoden elokuussa. Vanhan uimahallin paikalle on näillä näkymin tulossa uusi keilahalli. Kajaanin kaupunki on solminut asiasta Kajaanin Keila-Keskus Oy:n kanssa aiesopimuksen, jonka mukaan keilakeskuksen on tehtävä tontin osto- tai vuokrausanomus lokakuun 2014 loppuun mennessä. Jos anomusta ei ole siihen mennessä tehty, aiesopimus raukeaa.
Kuvat 11.7.2011 (Uimahalli vielä käytössä)
Kuvat 28.6.2014 (Ulkokuvia aivan purkamisen alussa)
Kuvat 29.6.2014 (Sisäkuvia aivan purkamisen alussa)
Kuvat 20.7.2014 (Purkaminen jo yli puolivälissä)
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Kajaanin kaupunki: Kajaanin vesiliikuntakeskuksen hankesuunnitelma
Koti-Kajaani 19.7.2014: Hyvästi vanha uimahalli! (skannattu lehtileike)
Takaisin kohdelistaukseen