Koskelan loisto, Oulu

Koskelan loisto on Letonniemen yksityisellä luonnonsuojelualueella Oulussa sijaitseva entinen merenkulun ohjauslaite, sektoriloisto. Se on rakennettu vuonna 1940 opastamaan aluksia Oulun Oritkarin satamaan johtavalta laivaväylältä haarautuvalle Toppilan satamaan johtavalle laivaväylälle. Rakenteeltaan se on niin kutsuttu norjalaismallinen loistotorni. Kivijalka ja itse torni on valettu betonista, huipulla sijaitseva kahdeksankulmainen lyhtykoju puolestaan on terästä. Lyhtykojun sisällä on sijainnut asetyleenikaasulla toiminut loistolaite, jonka kaasuvarasto on sijainnut tornin alaosassa. Loiston valotunnuksena oli yksi punaiseen, valkoiseen ja vihreään sektoriin jaettu valonvälähdys kolmen sekunnin välein. Laivan purjehtiessa valkoisessa sektorissa kohti loistoa tai siitä poispäin alus oli väylällä. Valon korkeus merenpinnasta oli 5,7 metriä ja kantomatka 6,6 meripeninkulmaa eli 12,2 kilometriä.
Loisto on poistettu käytöstä vuosien 1996 ja 2000 välillä, jonka jälkeen se on toiminut valottomana kummelina. Maannousun vuoksi loistotorni sijaitsee nykyisin noin 150 metrin päässä rannasta ja on lähes täydellisesti pensaikon kätkemä. Letonniemen suojelualueen luontopolku kulkee tornin sivuitse. Käydessäni paikalla marraskuun 2014 alussa loistotorni oli ehtinyt joutua mittavan vandalismin kohteeksi. Sisälle ei tuolloin päässyt, koska ovi oli hitsattu kiinni.
Noin viiden metrin korkuinen loisto löytyi helposti lehdettömien puiden keskeltä.
Merelle päin osoittanut sivu, lyhtykojun värilasit oli rikottu. Oikeassa laidassa näkyvää torniin nojaavaa puunrunkoa pitkin olisi joku uskalias saattanut päästä ylätasanteelle, itse en kamerani kanssa edes yrittänyt.
Graffiteja tälläkin puolella. Ovelle johtavissa portaissa oli jostain syystä vain yksi kaide.
Ovensalpa ei ollut kiinni, lukitus oli hoidettu hitsaamalla.
Myös sarana oli jykevää tekoa.
Ylätasanteella ovi rempotti auki, kaiteet alkoivat olla jo vaarallisen huonossa kunnossa.
Yksityiskohta tornin juurelta...
Loisto luonnollisessa ympäristössään lenkkipolun varrella. Ei mahda kyllä kovin kauas merelle näkyä kun puut ovat jo itse tornia korkeampia!
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Wikipedia: Koskelan loisto
Wikimedia Commons: Koskela Light
Takaisin kohdelistaukseen