Kuopion vaneritehdas

Teollisuustoiminta alkoi Itkonniemessä 1923, kun silloisen maailman suurin tulitikkutehdas aloitti toimintansa siellä. Se työllisti parhaimmillaan 700 henkilöä. Melko pian tulitikkujen valmistus kuitenkin muuttui kannattamattomaksi, ja tehdas muutettiin vaneritehtaaksi vuonna 1937. Tehtaan omisti silloin Savo Oy. Vuonna 1976 valmistui laajennusosa eli varsinainen vaneritehdas. Tulitikkutehtaan rakennukset jäivät vaille käyttöä. Tehtaan toiminta loppui kesällä 2005 kun sen viimeinen omistaja U¶M lopetti vanerin valmistuksen Itkonniemessä. Melkein 300 henkilöä jäi työttömäksi. Nykyään vaneritehtaan tiloja vuokrataan ilmeisesti varastokäyttöön.
Tämä oli meidän kesämatkan ensimmäinen kohde. Vierailumme aikana satoi vettä joten valokuvia ei tullut kovin paljoa. Vierailumme Itkonniemen teollisuusalueelle oli kylläkin vain pintaraapaisu, sillä alueelle johtava rautatie ja sisätilat jäivät enimmäkseen tutkimatta. Lisäksi meidän eksploraatio sijoittui vain tulitikkutehtaan rakennukseen.
Edit 15.6.2008: Paikan purkaminen on alkanut! Purkutyöt on ilmeisesti aloitettu kesäkuun alussa. Purkaminen saattaa kestää melko kauan koska kyseessä on kuitenkin suuri kompleksi.
Auto jätettiin lähettämön eteen ja tutkimusmatka saattoi alkaa.
Tästä vaneria on lähdetty kuljettamaan eteenpäin.
Tulitikkutehdas.
Näkymä tyhjennettyyn tehdashalliin.
Kierros jatkuu. Taustalla näkyy voimalaitoksen piippu.
Tässä kohdassa on säilytetty puuta eli vanerin raaka-ainetta.
Vanerin valmistukseen tarvittu kone.
Kuvassa näkyvän aukon kohdalla oli helvetin iso rapakko, joka hillitsi kummasti eteenpäin menohalua, kun oli pelkät lenkkikengät jalassa.
Valoa pimeyteen.
Kylmäkoneita?
Ikkunat on peitetty tehtaan omilla tuotteilla, kätevää !
Täällä on ainakin hylätyn näköistä.
Lisää rakennuksia.
Jokin matalampi rakennus.
Kyltti savolaiseen malliin.
Ei saa rei'ittää rakennuksia!
Vanhan ja uudemman osan välinen käytävä.
Niinkuin kuvasta näkyy tehtaalla oli vielä ihmisiä töissä.
Tässä vaiheessa kuvassa näkyvään syvennykseen tuli työntekijä, josta ei onneksi koitunut harmia, mutta se kyllä esti tehokkaasti pääsyn eteenpäin.
Mihinköhän lie tarvittu tätäkin tunnelia, varmaan autojen kulkuväyläksi tarkoitettu.
Lisätietoa kohteesta:
Nahkakatti.galleria.fi
Takaisin kohdelistaukseen