Kuurankukkien talo, Oulu

Tämä vanha punainen asuinrakennus sijaitsee pienen metsänaukean laidassa kaupungin laitamilla. Pihapiirissä oli pystyssä lisäksi kaksi pientä ulkorakennusta. Aitasta tai muusta isommasta piharakennuksesta en löytänyt merkkejä. Vierailin paikalla iltapäivällä pyhäinpäivänä 2014. Kuura oli joitakin päiviä aikaisemmin laskeutunut maahan ja pilvetön taivas lupaili pakkasen kiristymistä edelleen iltaa kohti mentäessä. Jäinen heinikko kenkien alla narskuen lähestyin asuinrakennusta ja ilokseni huomasin oven olevan lukitsematta. Sisään mentyäni yllätyin positiivisesti toiseen kertaan, kun huomasin huonekaluja ja muita tavaroita olevan jäljellä paljon, vieläpä kohtuullisen hyvässä järjestyksessä. Sähköjä taloon ei ollut tullut, epäilenkin sen jääneen pois vakituisesta asuinkäytöstä jo 1960- tai 1970-luvulla. Ullakkokerrokseen noustessani ulkona alkoi olla jo melkein pimeää. Ullakolla kuvia salamalla ottaessani, läheisen talon koiran haukunnan tuodessa ääniä muuten hiljaiseen syysiltapäivään, tunnelma oli salaperäisen juhlallinen, vaikka nenänpää alkoikin jo punottaa kylmyydestä johtuen. :)
Ensivaikutelma hyvin maastoutuneesta talosta: katto ja maalipinta hyvässä kunnossa, yläkerrasta yksi ikkuna auki.
Ulkorakennus oli osittain sortunut.
Tavaroita eteisen pöydällä, etualalla puinen höylä.
Alakerran suurin huone, tavarapaljous oli mieluisa yllätys.
Myös sänky patjoineen oli paikallaan. Joku aiempi tutkimusmatkailija näkyy unohtaneen vihreäkorkkisen juomapullonsa pöydälle. :)
Lääkekaappi lähikuvassa, ovi ei muistaakseni auennut.
Ratsastusaiheinen taulu sängyn yläpuolella.
Kaleva ajalta jolloin Välkkylän opiskelija-asuntoaluetta vasta rakennettiin ja Toppilan panimo oli täydessä toiminnassa...
Tätä hyllykköä oli selvästi jo tyhjennetty, oikeassa laidassa nestekaasukäyttöinen jääkaappi.
Palomuuri on ollut näköjään alunperin tummanvihreä!
Suoraan edessäpäin olevasta ovesta pääsi toiseen asuinhuoneeseen, oikeanpuolimmaisesta eteiseen. Oven yläpuolella roikkui perinteiseen tapaan hevosenkenkä.
Ovenpielessä puolestaan oli tämä, ainakin itselleni ennennäkemätön esine. Villi veikkaus on että voisi liittyä jotenkin uskontoon.
Alakerran toinen huone, lattialla paljon tavaraa ja pöydällä joulukoristeita.
Musiikki-ihmisiä selvästi asunut täällä.
Hälyttäviä kosteusvaurion jälkiä katossa.
Sitten yläkertaan...
Osittain rikki mennyt kannu ja vanhat puusukset.
Myös kaksi potkuria löytyi.
Takaisin kohdelistaukseen