Talo Kuusamontien varressa, Oulu

Keltaisesta asuinrakennuksesta ja kaksiosaisesta ulkorakennuksesta koostuva pihapiiri sijaitsee hieman Heikinharjun kaupunginosasta pohjoiseen. Sen erottaa Kuusamontiestä kevyenliikenteenväylän lisäksi tiheä kuusirivistö. Rakentamisajankohta on päärakennuksen tyylin perusteella todennäköisesti 1950-luku. Hylkääminen lienee uusimpien löytyneiden sanomalehtien perusteella tapahtunut vuosituhannen vaihteen tienoilla pitkäaikaisen asukkaan, vanhan mummon kuoltua tai muutettua vanhainkotiin.
Vierailin paikalla 21.2.2015, jolloin maassa oli vielä paljon lunta. Pihan läpi kahlaaminen kuvakulmia etsiessäni kävi työstä, mutta onnistuin löytämään sisäänpääsyn sekä ulko- että päärakennukseen. Vandaalit olivat jo löytäneet paikalle, joten kummankin sisätilat olivat melko sotkuiset ja myös ikkunoita oli rikottu. Mielenkiintoisia löytöjä tuli kuitenkin tehtyä ja lisäksi joku oli muuttanut yläkerran kauhuteemaiseksi aihepiiriin liittyvillä kirjoituksilla. Johdatusta tähän saattoi olla myös talon postilaatikosta löytynyt vanha Luonnoton kuolema -niminen romaani, jonka itse huomasin tosin vasta ollessani lähdössä paikalta pois. ;)
Talo vieressä sijaitsevan teollisuushallin tontin reunalta kuvattuna.
Ruosteinen pyykkiteline näytti suorastaan alistavalta nivusiaan myöten lumeen uponneen tutkimusmatkailijan näkökulmasta.
Ulkorakennus oli vielä aika ryhdikkäässä kunnossa. Hirsirakenteisessa osassa sijaitsivat saunatilat, lautarakenteinen puolestaan sisälsi varastotilaa.
Yleiskuva pukuhuoneesta.
Saunassa oli lauteet jäljellä ja panelointikin vaikutti melko hyväkuntoiselta.
Saunankiuas ja veden lämmittämiseen käytetty muuripata oli viety pois.
Pihan reunalla sijaitsi maakellarin sisäänkäynti, jota oli käytetty tikkataulun taustalevynä. Sisällä ei tullut käytyä oven edessä olleesta lumikinoksesta johtuen.
Vieressä sijaitsi kammeton vinttikaivo.
Asuinrakennuksen julkisivun erottuvin piirre olivat oven yläpuolella oleva lippa ja rappuset kaiteineen.
Tienpuoleinen seinusta käsitti kaksi pienehköä ikkunaa. Yläkerrassa näkyi tuuletusikkuna jääneen auki.
Pujottauduttuani sisään ulko-oven vasemmalla puolella olleesta kapeasta ikkuna-aukosta pääsin eteiseen, josta edelleen olohuoneeseen. Kattolampun kanta oli jäänyt roikkumaan paikalleen.
Oman aikansa tyyli näkyi seinän alaosan puupaneloinnin ja maalatun yläosan muodossa.
Lattia oli pääasiassa kirjeistä ja korteista koostuneen sekasotkun vallassa.
Säilytyskaapit olivat lähes kokonaan tyhjiä.
Pääsulaketaulu sijaitsi nurkassa lähellä kattoa, sulakkeet oli viety pois. Keskimmäisessä paneelissa oleva laite oli sähkölämmityksen toiminta-ajat määrittävä ajastin.
Sisäseinustalla oli leivinuunin lisäksi yksittäinen tuoli paikallaan.
Lattialta löytyneen, vuonna 1997 lähetetyn joulukortin perusteella asukas on elänyt todella vanhaksi...
...myös hänen teemukinsa oli säilynyt ehjänä (tässä nostettu tuolille valokuvaa varten).
Keittiössä olivat kaapit ja muutamat yksittäiset astiat säilyneet paikallaan.
Avoin
Lähikuva jo homehtumaan päässeestä seinästä tiskipöydän vieressä. Oikeassa ylälaidassa näkyvää kytkintä on ilmeisesti käytetty sähkölämmityksen kytkemiseen päälle ja pois.
Tiskialtaan reunalle oli jäänyt kannellinen metalliastia, jolla todennäköisesti hoivapalvelu on tuonut mummolle ruokaa kotiin.
Astia- ja käsipyyhkeiden teline oli koristeltu poroteemaisella puuveistoksella.
Eteisestä erkanevassa pienessä huoneessa oli WC, jossa kiinteä lämpöpatteri oli korvattu liikuteltavalla versiolla.
Yläkertaan pääsi kapeita, siniseksi maalattuja portaita pitkin...
...sinisen sävyt jatkuivat sielläkin, huomattavasti vaaleampina tosin. Tägejä löytyi muutamia ja niissä kaikissa toistui sama teema.
Pääteos
Sanomalehden päältä löytyi punainen, sisältä sotkeentunut kynttilälyhty.
Tyhjästä makuuhuoneesta oli tapettia revitty mutta verhot olivat pysyneet paikallaan.
Huoneen toinen puoli oli yhtä paljas.
Vaatekomeron ovessa oli johdatteleva teksti...
...jonka väitteen tarkemman tutkimisen UE:n perussääntö kielsi, joten tyydyin kuvaamaan nämä tangosta roikkuneet halvat hengarit.
Takaisin kohdelistaukseen