Kyläkoulu Sotkamossa

Tapaninpäivänä (26.12.) 2014 tarkoituksenani oli lähteä kuvaamaan hylättyä suurehkoa sahaa Vuokatissa. Paikalle saavuttuani saha varastorakennuksineen oli kyllä edelleen pystyssä, mutta kaikki ovet olivat lukossa ja lisäksi paikalla näytti olevan kameravalvonta. Rakennukset oli selvästi otettu uudelleen johonkin käyttöön, jonka tarkempi luonne ei minulle selvinnyt paikan päällä. Ulkokuvat otettuani talvipäivän valoisa aika oli jo käymässä vähiin, mutta päätin silti käydä tsekkaamassa erään edellisenä kesänä ohikulkumatkalla bongaamani autiolta vaikuttaneen rakennuksen lähialueelta. Lumen peittämälle pihalle saavuttuani totesin tontilla olevan pystyssä ulkorakennuksen, varastorakennuksen sekä komean keltaisen puurakennuksen, joka vaikutti kovasti vanhalta kyläkoululta. Sisään mentyäni arveluni paljastui oikeaksi löytäessäni melko paljon kouluun kuuluneita tavaroita. Myös huonekaluja ja kodinkoneita oli varastoitu sisälle alkuperäisen käytön loputtua. Koulun rakentamisajankohta ei ole tiedossa, aktiivinen käyttö lienee loppunut jo ainakin 20 vuotta sitten.
Ulkorakennus, jossa on ollut myös sauna savupiipusta päätellen.
Itse koulurakennus oli komea ja suuren kokonsa takia yllättäväkin näky lumisten puiden keskellä.
Kuvauksellisesti kallellaan ollut katos, taustalla varastorakennus. Siellä ei tullut käytyä sisällä koska oletin sen olevan melko tyhjä.
Henkilöauto, merkkiä en ainakaan itse tunnista paksun lumipeitteen takia.
Koulun metsikön puoleinen sivu, sähkölinja näytti ihan toimintakuntoiselta.
Ulko-ovi oli onnekseni vain valelukossa...
...sisälle paljastui olevan varastoitu kodinkoneita ja muuta rojua.
Seuraava huone...
...sulaketaulun kulutusmittari oli yllättävän uutta mallia ja siinä näytti olevan vielä sähkötkin päällä! Digitaalinäytöllä näkyvä numerosarja oli kellonaika. Pääkytkin oli kuitenkin nollassa eivätkä valot toimineet missään osassa rakennusta.
Tämä huone oli pysynyt siistissä kunnossa.
Toinen näkymä samasta huoneesta. Opetuksessa käytettyjä tauluja oli vielä jonkin verran. Vasemmassa laidassa olevan jalustan päällä oli roskakori.
Tämä maalaus esitti varmaankin Aatamia ja Eevaa.
Vanha jääkaappi, taustalla siirtomaa-aikaa kuvannut maalaus.
Vihreätapettinen huone, katossa ehtinyt tapahtua aika pahannäköinen kosteusvaurio.
Sekalaista tavaraa täälläkin...
...kattolamppu oli kieltämättä persoonallinen.
Huomio kiinnittyi uudehkoon kalenteriin vuodelta 2006...
...tässä siitä lähikuva. Tästäkään huolimatta en usko, että täällä olisi ollut pitkäaikaista aktiivista toimintaa enää tuohon aikaan.
Liikuntasali oli kaikista huoneista huonoimmassa kunnossa ja lisäksi täynnä tavaraa.
Sähköliesi aika erikoisella värivalinnalla!
Koripallokori ja sen synkeän näköinen taustalevy lähempää.
Luokkahuone oli muuttunut kymmenien ikkunoiden säilytyspaikaksi. Liitutaulu edelleen paikallaan, etualalla kiipeilyköysi.
Luokan toisessa päädyssä olivat lämmönlähteet ja puolapuut.
Pönttöuunien keskellä hieman niitä modernimpi öljylämmitin.
Takaisin kohdelistaukseen