Limmin talo, Oulu

Limmin talo, jota joskus nimitetään myös Limmin kartanoksi, on rakennettu vuonna 1898 asuinpaikaksi lähellä sijainneen (sittemmin toimintansa lopettaneen ja puretun) nahkatehtaan johtajalle Juho Limmille ja hänen perheelleen. Asuinrakennuksen ja ilmeisesti myös ulkorakennuksen on suunnitellut rakennusmestari J. W. Lillqvist. Talossa on asunut Limmin perikunnan jäsen aina vuoteen 2002 asti. Joitakin vuosia hänen kuolemansa jälkeen talo on jäänyt tyhjilleen.
Kävin ensimmäistä kertaa paikalla kesäkuun 2014 Oulu UE-miitin yhteydessä. Asuinrakennukseen pääsi silloin sisälle ja se sisälsi kaksi erillistä asuntoa, joiden välillä pääsi siirtymään yläkerran kautta. Huonekaluja ei juurikaan ollut jäljellä, muita tavaroita vielä jonkin verran. Myös ulkorakennuksessa oli vierailuhetkellä avoimet ovet. Pihapiiri sijaitsee hyvällä tontilla aivan kerrostalon vieressä eikä rakennusten nykyisellä omistajalla ole tiettävästi kiinnostusta ylläpitää/kunnostaa niitä. Pitkälti tämän takia jo huonoon kuntoon päässeiden rakennusten purkamista on ehdotettu, mutta mitään lopullista päätöstä ei ole tietääkseni vielä tehty.
Toisen retkeni paikalle tein lokakuun 2014 loppupuolella, muutettuani Ouluun vajaat kaksi kuukautta aiemmin. Tuolloin syksyn kylmyys ja kolkkous tuntuivat vaikuttavan aiemmalla vierailulla niin kesäisessä Limmin pihapiirissä erityisen voimakkaasti. Kuvaukset rajoittuivat rakennusten ulkopuolelle.
Seuraavana keväänä UE-kuvaajien ja muiden vanhoista puutaloista pitävien alitajuiset kauhukuvat realisoituivat enemmän tai vähemmän odotetusti, kun sekä itse Limmin talo että ulkorakennus tuhoutuivat tuhopoltoksi epäillyissä kahdessa erillisessä tulipalossa huhtikuun 2015 puolenvälin paikkeilla. Asuinrakennus syttyi tiistain 14.4.2015 vastaisena yönä ja oli täysin tulessa palokunnan saapuessa paikalle ennen yhtä yöllä. Palo ei levinnyt eikä savuttanut asutukseen päin merelle puhaltaneen tuulen ansiosta. Ulkorakennuksen puolestaan havaittiin olevan liekeissä puolenyön aikaan torstain ja perjantain välisenä yönä (16.4.-17.4.2015). Tästäkään palosta ei aiheutunut leviämisvaaraa ympäristöön. Kummassakaan palossa ei tullut henkilövahinkoja, mutta rakennukset vaurioituivat käytännössä korjauskelvottomiksi ja ne luultavasti puretaan tontilta pois jossain vaiheessa. Kalevan uutisia aiheesta: Autiona ollut hirsitalo tuhoutui tulipalossa Heinäpäässä, Rom­mak­ko­ka­dul­la paloi taas - katso lukijoiden kuvia ja video, Tausta: Limmin talo haluttiin suojella, omistajat ulkomailla
Palojen jälkeisenä lauantaina kävin dokumentoimassa tuhojen laajuuden. Päärakennuksesta oli katto romahtanut ja ullakko tuhoutunut käytännössä kokonaan, alemmat rakenteet olivat pahasti mustuneet. Ulkorakennus puolestaan oli palanut lähelle romahtamispistettä. Myöhemmin keväällä pihapiirissä tehtiin pieniä siistimistöitä, joiden jälkeen se on jäänyt muuttumattomaan tilaan. Kumpaakaan rakennuksista ei ole vielä huhtikuun 2016 loppuun mennessä purettu eikä jatkosuunnitelmistakaan ole kuulunut mitään.
Vierailu 7.6.2014 (Yleiskuvia ulkoa sekä sisäkuvia)
Vierailu 18.10.2014 (Syksyisiä ulkokuvia)
Vierailu 18.4.2015 (Ulkokuvia tulipalon jälkeen)
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Veikko Sarkkisen valokuvat
Jiipeli.pic.fi
Wikimedia Commons: Rommakkokatu 1, Oulu (1898)
Takaisin kohdelistaukseen