Lunkan kortteli

Blomqvistin eli tutummin Lunkan kortteli sijaitsi Kajaanin keskustassa Vienankadun, Väinämöisenkadun ja Lunkankujan rajaamalla alueella. Alueen historia nykyisellä nimellä alkoi vuonna 1927, kun Sulo Ernst Blomqvist (1890-1967) osti autokorjaamon Kajaanista. Jo seuraavana vuonna tontille nousi uusi korjaamo-, liike- ja asuinrakennus. Näitä alkuperäisiä rakennuksia tontilla ei kuitenkaan ole ollut enää pitkään aikaan. Purkamishetkellä korttelin vanhin rakennus oli Kajaanin Lyseon puoleisessa päädyssä ollut vuonna 1938 valmistunut Eino Pitkäsen suunnittelema kivirakennus, jossa on sijainnut asunto, toimisto ja varasto. Ulospäin selvästi näkyvästä ajoluiskasta helposti tunnistettava vanha autokorjaamorakennus on puolestaan rakennettu vuonna 1956. Kolmas pystyssä ollut rakennus, punatiilinen korjaamon lisärakennus, oli valmistunut vuonna 1964.
Blomqvistin autoliike oli alallaan pitkään Kainuun suurin ja sen toimintaan kuului myös linja-autoliikennöinti vuodesta 1930 lähtien. Sota-aikana jonkin Lunkan korttelin rakennuksen katolle on ollut järjestettynä ilmatorjunta. Kellari puolestaan on toiminut pommisuojana. Suurempia vaurioita pommitusten ei tiedetä korttelissa aiheuttaneen, vaikka pommi putosikin kerran lähelle. Sodan jälkeen autoliikkeen toiminta jatkui normaalisti 1980-luvulle asti. Alkuperäisen toiminnan loputtua kiinteistöt myytiin Kansa-yhtiölle. Jossain vaiheessa tontille suunniteltiin ilmeisesti hotellia, mutta rakennukset pääsivät kuitenkin ränsistymään. Viimeisinä vuosina korttelin rakennukset olivat harrastuskäytössä: korjaamohallissa oli autoharrastajien tiloja ja vanhimman rakennuksen yläkerrassa oli ainakin yhden bändin treenikämppä. Vanhimman rakennuksen alakerrassa puolestaan toimi loppuun asti Osto- ja myyntiliike.
Korttelin vanhojen rakennusten purkaminen alkoi kesäkuussa 2013 ja purkutyöt öljyisen maaperän vaihtoineen saatiin päätökseen saman vuoden syys-lokakuussa. Paikalle alettiin heti rakentaa uutta viidestä kerrostalosta ja maanalaisesta autopaikoitushallista koostuvaa asuinaluetta. Ensimmäisten kahden talon on määrä valmistua näillä näkymin vuoden 2014 loppuun mennessä. Vanhimmalla, Eino Pitkäsen suunnittelemalla rakennuksella oli Museoviraston suojelumerkintä ja alunperin se oli tarkoitus säilyttää. Purkutöiden edistyessä kuitenkin huomattiin, että rakennus oli niin huonokuntoinen ja homeinen, että sekin päätettiin purkaa. Päätökseen vaikutti myös se, että öljyn saastuttaman maa-aineksen havaittiin ulottuvan myös suojellun rakennuksen alle.
Kuvat 30.6.2013 (Purku aivan alussa)
Kuvat 25.7.2013 (Purku noin puolivälissä)
Kuvat 15.9.2013 (Vain perustukset ja suojeltu rakennus jäljellä)
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Yle Kainuu 13.1.2011: Lunkan tontin rakentaminen vie vuosia
Yle Kainuu 29.7.2013: Vanha väistyy uuden tieltä
Yle Kainuu 17.9.2013: Kerrostalojen rakentaminen bensa-aseman tilalle on riskibisnestä
Kainuun Sanomat 14.7.2013: Historian purussa (skannattu lehtileike)
Kainuun Sanomat 24.7.2013: Lunkan purkutyöt vauhdissa (skannattu lehtileike)
Takaisin kohdelistaukseen