Maanselän asema, Sotkamo

Rataosa jolla Maanselän asema sijaitsee eli Nurmes-Kontiomäki on rakennettu 1920-luvulla ja asemarakennus on valmistunut viimeistään vuonna 1928. Vuodesta 1993 lähtien rataosalla on ollut vain tavaraliikennettä ja sitäkin vain parin junan verran viikossa. Aseman käyttö alkuperäisessä tarkoituksessaan on loppunut tiettävästi jo 1970-luvulla, mutta se on palvellut asuinkäytössä vielä jonkin aikaa tuon jälkeen. Uusin sisältä löytynyt sanomalehti oli vuodelta 1992. Viimeisten asukkaiden lähdön jälkeen asema-alue on ollut kokonaan vailla käyttöä.
Maanselässä kyllä tuntui että aika olisi pysähtynyt jonnekin 1960-luvulle sillä paikalla ei ollut mitään viitteitä nykyajasta. Lisäksi asema-alue oli ihanan rauhallinen.
Toinen vierailumme asemalle tapahtui kesäkuun 2008 lopulla, reissulla jolla kävimme tutkimassa oikein urakalla Kainuulaisia hylättyjä rautatieasemia. Tämä oli retken ensimmäinen kohde. Toisella kerralla aseman tunsi jo paremmin, joten valokuvaukseen pystyi keskittymään enemmän. Mitään ihmeellistä alueella ei kuitenkaan ollut tapahtunut.
Kolmas vierailu paikalle tapahtui lähes kuusi vuotta toisen käynnin jälkeen, huhtikuussa 2014. Pitkästä aikavälistä huolimatta alue rakennuksineen oli muuttunut yllättävän vähän. Vesitornin puinen yläosa oli purettu ja vesiviskuri kadonnut, muilta osin torni oli ennallaan. Asemarakennuskin oli ulkoapäin ennallaan, sisätiloissa oli tapahtunut yleistä rapistumista. Yhteen alakerran huoneista oli ilmestynyt muutamia tägejä.
Uutinen 8.9.2008: Aseman vesitornin purkutyöt on aloitettu. Kuva vaunut.orgissa. Syy vesitornin purkamiseen saattaisi olla sen läheinen sijainti junarataan nähden. Raskaan junan kulkiessa ohi saattaa korkea ja huonokuntoinen vesitorni huonolla onnella kaatua junan päälle. Vielä ei ole tiedossa, puretaanko asemarakennuskin. Ettei vaan Maanselän asemallekin olisi käymässä samalla tavalla kuten monelle muulle Kainuun korvessa olleelle rautatieasemalle :(
Ensimmäinen vierailu (2007)
Toinen vierailu (kesä 2008)
Kolmas vierailu (huhtikuu 2014)
Video: Aseman sisätiloja 29.6.2008 (Youtube)
Lisätietoa kohteesta:
Wikipedia
Vaunut.org
AlleycaT_Kuvasiilo II
Helsingistä Maanselälle
Spivey Point
Takaisin kohdelistaukseen