Laajakosken (ent. Nikeli) psykiatrinen sairaala, Kotka

Vanhan kunnalliskodin laajennukseksi vuonna 1956 valmistuneen ja arkkitehti Jalmari Lankisen suunnitteleman B-mielisairaalan paikkaluku on virallisten tietojen mukaan 133, mutta toiminnan päivinä tämän tiedetään vaihdelleen suuresti. Edellä ilmoitettu, ulkoasunsa tiilestä ja sen päälle tehdystä rappauksesta saaneen mielisairaalan nimellinen potilasluku on kaikkina toiminnan aikoina ollut huomattavasti tuota alhaisempi, koska laitoksen sullominen täyteen 133:een potilaspaikan rajaan asti olisi aiheuttanut merkittävää tilanahtautta ja paljon käytännön ongelmia. Nimekkäitä potilaita ei tiedetä tässä vaaleassa laitoksessa vilahdelleen, mutta muuten potilaskanta on ollut yhteistyökykyisempää eikä niin pahasti traumatisoitunutta kuin suuremmissa keskusparantoloissa.
Sijainti antaa aina lisänsä paikkaan. Tähän laitokseen se lisäsi sen, että paikalla ei koskaan koe voivansa jäädä lopullisesti yksin. Vieraillessani paikalla heinäkuun 2015 kuvausreissun aikana (30.7.2015) sää suosi, ei ollut liian pilvinen tai myrskyisä. Ulkokuvat otettuani huomasin hieman yllätyksekseni takapuolen pienen oven olevan auki, joten singahdin sisälle tutkimaan sieltä löytyviä tiloja ja tilanteita. Sehän sujui hyvin ja kuvia kertyi niin paljon, että katsoin parhaaksi jakaa ne kahteen erilliseen galleriaan.
Ulkokuvat ja suurin osa sisäkuvista (osa 1)
Kirjasto ja loput rojut (osa 2)
Lähteet ja lisätietoa kohteesta:
Seija Ahola, Selvitystyö Ahola 2015: Terveyttä kaikille. B-mielisairaalat 1950-luvulta 1970-luvulle. | Tietoja Laajakosken (ent. Nikeli) psykiatrisesta sairaalasta sivulla 7
Takaisin kohdelistaukseen