Suomalmin kaivostorni, Otanmäki

Kävin kuvaamassa hieman syrjässä Otanmäen kaivoksen varsinaiselta kaivosalueelta sijaitsevaa Suomalmin tornia 26.4.2014. Jouduttuani pääsiäispäivänä vajaa viikko aikaisemmin yllättäen paikalle tulleen vartijan poishäätämäksi päätornin läheisyydestä oli tämä metsän laidassa sijaitseva kohde varsin mielenkiintoinen vaihtoehto. Torni on tiettävästi rakennettu alunperin helpottamaan suoraan alapuolella sijainneen samannimisen malmion louhimista. Vierailuhetkellä betonista valettu torni vaikutti olevan täysin rappiotilassa. Alakertaan pääsi sisälle, mutta siellä oli muutamaa kiinnostavaa löytöä lukuunottamatta varsin karut sisätilat. Harmikseni pääsy yläkertaan, jossa nostokone sijaitsi, oli estetty laittamalla portaikkoon johtavat ovet tiukasti lukkoon. Tämän perusteella jokin taho on kuitenkin vielä viime vuosina huolehtinut paikasta, sillä vielä kesällä 2012 yläkertaan on päässyt menemään. Mitään suunnitelmia tämän tornin uudelleen käyttöön ottamisesta ei kuitenkaan ole kuulunut, vaikka Otanmäen pääkuilu jossain vaiheessa avattaisiinkin uudelleen.
Yllättävän hyväkuntoisen hiekkatien päässä kohosi tämä betoninen kaivostorni. Vasemmassa laidassa näkyvät kolme putkea ovat aikoinaan toimineet kaivoksen ilmanotto- ja tuuletusaukkoina. Niistä alimman kautta pääsin myös ryömimään sisälle torniin :)
Torni oli Otanmäen päätorniin verrattuna lyhyt, mutta silti metsän keskellä kohotessaan komea näky.
Tornin kyljessä olleessa pienessä huoneessa oli vielä kaksi loisteputkeakin paikallaan. Sähköt oli katkaistu jo aikoja sitten...
...Sen todistaa tyhjyyttään ammottava muuntamo, jossa oli enää pelkät eristimet jäljellä.
Tornin sisällä, tuosta oviaukosta kaivosmiehet ja työkoneet ovat päässeet hissiin. Toiminnan loputtua hissi oli tiputettu kuiluun ja kuilun suuaukon päälle valettu paksu betonilaatta.
Tässä lampussa oli polttimo säilynyt ehjänä, mutta kuupastimessa oli jo muutamia lommoja.
Lattialla köllötti viimeiset 30 vuotta ruostetta pintaansa kerännyt väkipyörä...
Tornin sivuosasta ulos johtanut ovi. Lattiassa näkyy kaksi uraa kiskojen jäljiltä.
Tämä painavan näköinen laite oli oikeastaan ainoa suurempi esine, jonka tornin alakerrasta löysin. Harmikseni yläkertaan johtava ovi oli lukossa, siellä olisi ollut vielä nostokonekin paikallaan.
Valmistajanlaatta paljasti laitteen olevan vaihde ja kotimaassa valmistettu. Valmistusvuoden huomioon ottaen on ollut moderni peli vielä kaivoksen toiminnan loppuessa!
Kytkinrasioita ja vanhoja papereita ruosteisella taustalla. Punainen nappi oli materiaalihissin hätäpysäytyspainike, oikeanpuolimmaisen kahvallisen kotelon takaa puolestaan paljastui hissipuhelin.
Hissin käyttöohjeet vuodelta -79 lähikuvassa.
Painikkeita ja merkkivaloja toisella seinustalla olleessa paneelissa. Lattialla olevien pienten keltaisten punnusten käyttötarkoitusta en osaa sanoa.
Hissin sijainnista ja liikkeen suunnasta kertoneita merkkivaloja.
Betonilaattaan oli kaiverrettu päivämäärä 8.10.1985, tuona päivänä laatta varmaankin valettiin paikalleen.
Kuten kyltti vihjaa, aidan takana toden totta oli vedellä täyttynyt avolouhos. En kokenut sitä kuvaamisen arvoiseksi, pintakin oli vielä vierailuhetkellä jäässä.
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Dsl:n kuvat
AlleycaT_Kuvasiilo II
Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia
Takaisin kohdelistaukseen