Pateniemen kirkko ja seurakuntatalo, Oulu

Pateniemen kirkko oli Tuiran seurakunnan kirkko Herukan kaupunginosassa Oulun kaupunkikeskustan pohjoispuolella. Kirkkorakennuksen suunnitteli arkkitehti Mikko Huhtela ja se valmistui 1958. Nykyisen ulkomuotonsa rakennus sai vuonna 1984, kun kirkon yhteyteen rakennettiin laajennusosa, jossa sijaitsivat seurakuntasali keittiöineen. Rakennusmateriaalina molemmissa osissa olivat tiili ja betoni. Kirkkosalissa oli tilaa 200 henkilölle, seurakuntasalin kokoontumistilassa puolestaan sadalle henkilölle tai ruokailutilaa 80 henkilölle.
Seurakuntayhtymä teetti kiinteistössä kolme kuntotutkimusta vuosina 2011 ja 2012 sekä kuntoarvion vuonna 2012. Rakennusta korjattiin kuntotutkimusten korjaussuositusten mukaan, mutta sisäilma- ja kosteusongelmat jatkuivat silti jossain määrin. Lisäksi viime vuosina vajaakäytölle jäänyt rakennus oli tulossa käyttöikänsä päähän ja alkoi kipeästi olla peruskorjauksen tarpeessa. Koska lisäksi rakennuksella ei todettu olevan kulttuuri- ja rakennushistoriallista arvoa, se päätettiin purkaa syksyn 2015 aikana. Purkukustannusten arvioitiin olevan noin 185 000 euroa.
Kävin kuvaamassa rakennuksen heinäkuun 2015 puolivälissä, jolloin se oli ehtinyt olla vailla käyttöä vajaat kaksi kuukautta. Sisälle ei päässyt, ja ulkopuolikin oli säilynyt siistissä kunnossa vailla ilkivaltaa. Yläpihalla ollessani huomasin yhtäkkiä puskassa liikettä ja pian näin sieltä tulevan korean fasaaniuroksen! Vähän ajan kuluttua esiin tuli myös naaraspuolinen fasaani ja ainakin yksi muu koirasfasaani. En muistaakseni ollut koskaan aiemmin nähnyt fasaania vapaana Suomessa ja näin ollen pääsin myös kokeilemaan taitojani luontokuvaajana!
Uudempi, vuonna 1984 valmistunut laajennusosa eli seurakuntatalo alapihalta nähtynä.
Lukittu sisäänkäynti...
...lasin läpi kurkittuna sisätilat olivat kuihtunutta sisäkasvia lukuunottamatta jo aika tyhjät.
Yläpihan puoleinen julkisivu...
...tässä pääsisäänkäynti lähempää. Uskontokunnasta kertova risti ja kirkonkellot oli jätetty paikalleen toiminnan loputtuakin.
Täysin yllättäen puskasta esiin tullut komea fasaaniuros. Kovin lähelle ei päässyt ilman että lintu lähti harppomaan poispäin, tämä kuva on rajattu alkuperäisestä otoksesta.
Tässä mukana myös pienempi ja vaaleampi naarasfasaani.
Aivan kirkon vieressä sijaitsi tämä matala vahvasti asuinrakennukselta vaikuttava rakennus. En osaa sanoa kuka tässä on asunut, mutta oletan, että asukas on liittynyt jollakin tavalla seurakunnan toimintaan. Tännekään ei päässyt sisälle.
Joulun alla selvästi muutettu pois...
Ulko-oven edessä ollut vaatimaton katos. Tasakatosta huolimatta minkäänlaista vedenpoistoputkea ei näkynyt, ehkä ajoittainen vesikerros ei ole tuolla kattomateriaalilla haitannut.
Makuuhuoneen ikkuna
Asuinrakennus Juntusentien varresta nähtynä.
Ilmeisesti seinän vieressä maan alla menevästä vesijohdosta kertova laatta seinässä.
Yleiskuva Taskisentien ja Juntusentien risteyksestä. Vasemmalla seurakuntatalo ja kirkko, oikealla asuinrakennus.
Seurakuntatalon toisessa päädyssä oli pöytä ja muuttolaatikoita.
Näkymä kirkon pohjakerroksesta.
Tämä huone oli vielä kalustettu ja käyttökunnossa. Myös kuvakenttään unohtunut kamerajalusta näyttää stalkkaavan kuvaajaa taustalla! :)
Lukemistoa
Viimeinen kuva. Tämän jälkeen kävin paikalla vielä toisen kerran hieman elokuun puolivälin jälkeen, mutta silloin purkutyöt eivät olleet vielä alkaneet eikä sisäänpääsy ollut muullakaan tavalla auennut.
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Wikipedia: Pateniemen kirkko
Kaleva 25.3.2015: Pateniemen seu­ra­kun­ta­ta­lo halutaan purkaa
Veikko Sarkkisen valokuvat
Takaisin kohdelistaukseen