Vierailu 5.5.2016

Yleiskuva vielä keväisen värittömästä sairaala-alueesta, on varmasti ollut viihtyisä miljöö toiminnan aikoina.
Pitkä päärakennus lähempää.
Lähempänä Lieksanjoen puoleista päätyä sijaitsi rungosta erkaneva pääsisäänkäynti...
...jonka yläpuolella kiilsivät pääportaikon suuret ikkunat. Huomaa ulokkeen reunoilla sijaitsevat megafonit, joiden alkuperäinen käyttötarkoitus on saattanut olla ilmoittaa piippausten sarjalla potilaiden ulkoiluajan päättymisestä.
Komeiden ulkovalojen reunustama ovi oli lukossa, keltaisessa lapussa varoitettiin tallentavasta kameravalvonnasta (jota en kuitenkaan havainnut paikalla olevan).
Lasin takaa paljastui leveä pääportaikko, jonka keskikaiteen eteen oli asennettu sähköllä toimiva pyörätuolin nostolaite. Lämpöpatterit oli mielenkiintoisesti sijoitettu koholla lattiasta oleviin syvennyksiin.
Toiseen laitaan oli joltakin jäänyt lastenrattaat.
Lähellä joen puoleista päätyä sijainnut sivuportaikko oli huomattavasti kapeampi ja siellä oli valot päällä.
Keltaisen ylijäämä
Lastauskatoksen peltiseinää vasten nojaili vanha kyltti, jonka teksti viittaa nykyään tyhjyyteen.
Kierros jatkui takapuolelle. Täällä myös toisen kerroksen ikkunoihin oli laitettu vanereita, todennäköisesti huhtikuun 2013 vandaalien "hyökkäyksen" jäljiltä.
Autotalliin johtava syvennys, ovi oli laudoitettu kiinni sisäpuolelta. Syvennyksen vasemmalla puolella seinässä näkyy peltikuorinen ilmanvaihtolaite.
Ehjien ikkunoiden rivistö savupiipun vieressä.
Takapihan muuten niin tasaisella nurmikolla näytti yhdestä kohdasta maa pettäneen alta, kuoppa ei kuitenkaan ollut kovin syvä, arviolta noin 30cm. Rakennuksesta poispäin osoittavat hiekkasäteet olivat myös mielenkiintoinen havainto. Olisiko vajoaman säteineen voinut saada aikaan vuotava vesi- tai kaukolämpöputki?
Osittain tiheän männikön taakse jäävä päärakennus pihan perällä olleen tenniskentän perältä kuvattuna.
Aivan perusmallia oleva autotalli!
Päärakennus parkkipaikan puoleisesta päädystä nähtynä. Parvekkeet pysyneet vielä hyvässä kunnossa.
Kurkistus kolmanteen ja viimeiseen portaikkoon, valot päällä täälläkin. Kellarin ovessa varoitetaan 85 dB(A) ylittävästä melutasosta ja kehotetaan käyttämään kuulonsuojaimia; sen takana on sijainnut puutyöpaja. Ylemmän oven lasiin oli tehty koristemaalauksia.
Komea pääportaikon uloke toisesta kuvakulmasta, taivaalla lentelee lokki.
Vähän matkan päässä sijaitsi tämä rapattu muuntamokoppi, josta sairaala on alunperin saanut sähkönsä. Sittemmin se oli korvattu kopin taakse jäävällä tolppamuuntajalla. Ovi oli valitettavasti lukossa.
Muuntamokoppi takapuolelta.
Takaisin kohdesivulle