Pohjola-opisto, Haukipudas

Haukiputaan Asemakylällä sijaitsevan Pohjola-opiston vanhin, valkoiseksi rapattu kolmikerroksinen päärakennus on valmistunut vuonna 1956. Se rakennettiin SAK:n (Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön) ylläpitämäksi kansanopistoksi, jonka tarkoituksena oli heikentää seudulla tuohon aikaan vaikuttanutta vahvaa kommunistista suuntausta sekä kouluttaa poliittisia aktiiveja. Koska kyseessä oli kommunisminvastainen toiminta, onnistui projekti poikkeuksellisesti saamaan rahoitusta Yhdysvalloista. Sieltä saatujen varojen avulla rakennettiin tämä uusi opisto Haukiputaalle. Rakennuksen esikuvana oli SAK:n kurssikeskuksena toiminut Kiljavan koulu. Opistoa käyttöön vihittäessä paikalla olivat kunniavieraina amerikkalaista rahaa Euroopan sosiaalidemokraateille järjestellyt Irwing Brown ja Yhdysvaltain Helsingin suurlähettiläs John D. Hickerson.
Opiston toiminta oli vireää vielä 1980-luvun lopulla, jolloin vanhan päärakennuksen molemmille puolille rakennettiin kaksi uudisrakennusta opiskelijoiden majoittamista varten. Lännenpuoleisen asuntolan jatkeeksi rakennettiin myös ravintola ilmeisesti samaan aikaan. 1990-luvun puoliväliin mennessä tilanne kuitenkin muuttui opiskelijamäärän laskiessa ja isokokoisten rakennusten käyttökustannusten kasvaessa. Vuonna 1996 SAK ajoi alas omat toimintonsa ja laittoi rakennukset myyntiin. Vielä saman vuoden aikana kiinteistön osti Setlementti, joka pyöritti kansanopistoa vuoteen 2002 asti, jolloin Pohjola-Opisto muutti Ouluun. Tämän jälkeen rakennuksissa ovat olleet vuokralaisina ainakin Jussin Kodit Oy, Oulun seudun aikuiskoulutuskeskus sekä muutama yksityinen asukas. Lopullisesti tyhjilleen paikka on jäänyt vuonna 2010.
Pohjola-opiston rakennuksilla on ollut kaavassa alunperin suojelumerkintä ja vielä keväällä 2013 Pohjois-Pohjanmaan museo ilmoitti lausunnossaan, että opiston rakennukset on mahdollista kunnostaa ilkivallan aiheuttamista vaurioista huolimatta. Museo linjasi myös, että julkisivujen korjauksissa on käytettävä alkuperäisiä tai niitä vastaavia materiaaleja. Kuitenkin jo seuraavana vuonna museo muutti kantaansa todeten rakennusten olevan liian huonossa kunnossa korjattaviksi ja aiheuttavan terveyshaittoja. Kiinteistölle on myönnetty purkulupa vuonna 2014. Oulun rakennusvalvonta odottaa purkamista kolme vuotta. Jos rakennuksia ei ole siihen mennessä purettu, toimia mietitään.
Kävin kuvaamassa Pohjola-opistoa kahtena lauantaina lokakuun 2014 alkupuolella. Siihen mennessä rakennukset olivat ehtineet jo jonkin verran vandalisoitua. Moni ikkunoista oli rikottu, mutta muuten sisällä oli yllättävän paljon toiminnan aikaisia huonekaluja ja muita tavaroita jäljellä. Myös muutamia amerikkalaiseen rakennustyyliin viittaavia yksityiskohtia onnistuin löytämään. Graffiteja en huomannut yhtään kappaletta koko alueella. Sähköt eivät enää toimineet missään osassa rakennuskompleksia.
Vierailu 4.10.2014
Vierailu 11.10.2014
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Veikko Sarkkisen valokuvat
Ennpu.blogspot.fi
Patina - Kuvia unohdetuista kohteista
Kaleva 13.11.2014: Ränsistyneet kummitusrakennukset kauhistuttavat Haukiputaalla
Kaleva 27.7.2014: Pohjola-opisto puretaan (skannattu lehtileike)
Kaleva 3.8.2004: Entinen Pohjola-opisto säilytetään
Takaisin kohdelistaukseen