Keskustan puutalot

Tämän lähellä Kajaanin keskustaa sijaitsevan yhteensä viisi asuntoa sisältäneen asuinrakennuksen ja sen ulkorakennuksen tarkka rakentamisajankohta ei ole tiedossa, mutta hylkäämisen on jo rakennusten yleiskunnonkin perusteella täytynyt tapahtua kauan sitten, joidenkin tietojen mukaan jo 1970-luvun puolivälin paikkeilla.
Tämä pihapiiri oli ensimmäisiä kohteita, jotka löysimme itsenäisesti aivan UE-harrastuksemme alkutaipaleella. Bongasimme lähellä jo purettua Taidetaloa sijainneen paikan alkuvuodesta 2007, tosin silloin emme vielä olleet varmoja, onko pihapiiri täysin autio. Ensimmäisen vierailun paikalle teki Juho elokuun 2007 loppupuolella. Tuolloin kohteen lähestyminen huomaamattomasti oli melko vaikeaa varhaiseen iltapäivään sijoittuneen ajankohdan ja lähistölle ilmestyneen tietyömaan vuoksi. Myöskään jo varsin pusikoituneella pihalla liikkuminen ei ollut erityisen helppoa. Ensimmäisellä vierailulla minulla ei ollut kameraa mukana, joten kuvia ei tullut otettua. Silloin selvisi kuitenkin, että talot olivat lukossa ja että ainakin toinen taloista oli ollut ennen asuinkäytössä ovissa olleista postiluukuista päätellen.
Toisen kerran kävimme paikalla lokakuussa 2007, kameran kanssa. Silloin saimme todeta talojen olevan edelleen lukossa, ulkokuvia tuli kuitenkin otettua muutamia.
Kolmannen vierailun teki Juho joulukuun 2014 lopulla. Kuvauspäivänä sattui olemaan kirpeä pakkanen, lunta oli maassa enimmillään parikymmentä senttimetriä. Pihapiirin asuinrakennus oli säilynyt lähes uskomattoman hyvässä kunnossa: vain muutamaa ikkunaruutua oli rikottu eikä niitäkään niin paljon että olisi päässyt sisälle. Ulkorakennuksen ovet olivat avautuneet paljastaen sisältä jonkin verran varastoon unohtuneita tavaroita sekä monesta kohtaa läpimädät kattorakenteet.
Kuvat 2007
Kuvat 23.12.2014
Takaisin kohdelistaukseen