Rauma-Repolan talo Haukiputaan Martinniemessä

Vierailin tässä aivan Martinniemen kylänraitin varrella sijaitsevassa arkkitehtuuriltaan hieman erikoisessa autiotalossa koulujen päättäjäispäivänä 30.5.2015. Väkeä oli liikkeellä melko paljon, mutta he eivät näyttäneet kiinnittävän juurikaan huomiota oleiluuni autiotalon pihalla. Niinpä etenin sisätiloihin, jotka sain kuitenkin todeta melko tyhjiksi. Kävijöitä oli selvästi ollut paljon, joten pikkutavarat olivat kadonneet. Huonekaluja oli vielä paikallaan muutamia. Tägejä oli onneksi tehty vain vähän. Kirkkaanväriset tapetit ja yläkerran pyöreät ikkunat mahdollistivat tavallisesta poikkeavat valokuvaukselliset asetelmat. Alakerran kaapissa oli sanoma- ja aikakauslehti 1970-luvun puolivälin paikkeilta, mutta arvelen talon jääneen autioksi ehkä joskus 1990-luvun lopulla. Talo on hyvin todennäköisesti rakennettu pian vuoden 1952 jälkeen, jolloin Rauma-Repola Osakeyhtiö alkoi toimia Martinniemen sahalla.
Julkisivu oli säilynyt hyvässä maalissa. Kaksi pyöreää yläkerran ikkunaa ovat piirre, johon takuulla kiinnittää huomiota talon ohi kulkiessaan...
Sisäänkäynti kuistille oli täysin avoin.
Varjon puolelta seinät olivat jo harmaantuneet, liekö maalaustyön jälki ollut täällä heikompaa...
Kuisti oli varsin tilava ja valoisa.
Sisäovikaan ei ollut lukossa...
...joten etenin sisälle. Eteistäkin voisi kuvailla tilavaksi. Jäljellä olivat enää pieni sähkölämpöpatteri ja sulaketaulu.
Kuvakulma toiseen suuntaan. Vasemmalla olevasta avonaisesta oviaukosta pääsi hyvin ahtaaseen vessaan/pesuhuoneeseen, joka vaikutti aika homeiselta. Oikeanpuoleisella seinällä oleva ovi oli lukossa, enkä saanut sitä kiskaistua auki ovenkahvan puuttumisesta johtuen. Sen takana ollut huone olisi siis jäänyt kuvaamatta ellei mukaan olisi myöhemmin astunut eräs yllättävä tekijä...
Keittiössä oli paljon kaappeja ja komeroita.
Tiskipöytä oli viety pois.
Sähköhellan entiselle paikalle seinään oli roiskahtanut jotain mustaa nestettä. Lähellä lattiaa näkyy seinästä irronnut kolmivaihevirtajohdon pistoke.
Anna 28.1.1975
Ryttyinen ote historiaa toukokuun lopulta 1974.
Oleskeluhuone vaikutti lähes täydelliseltä miljööltä rappioromanttiseen muotokuvaukseen...
...täällä jopa revitty tapettikin vaikutti jollain tavalla kauniilta ja merkitykselliseltä.
Yläkerran porrashuoneessa pyöreä ikkuna heitti kapean valokaistaleen lattialle.
Oletettavasti makuuhuoneena toiminut huone oli päässyt jo heikkoon kuntoon varsinkin katon osalta.
Palomuuriin oli syntynyt spontaanisti maastokuvio...
Neliö ja ympyrä
Sivuhuoneessa oli jonkin verran tavaroita...
...muun muassa tämä maalipurkkeja sisältänyt laatikko.
Pyöreä ikkuna lähempää.
Huomattavasti lyhyemmällä valotusajalla sen läpi hahmottui mänty, kuusi ja keväinen Martinniemen kylänraitti.
Toisessa makuuhuoneessa oli jo kamiinakin kaatunut. Täällä ollessani alakertaan oli äänten perusteella saapunut koulujen päättymistä juhlinut nuorten miesten seurue. Jäin yläkertaan odottelemaan tilanteen kehittymistä. Seurue poistui talosta yllättävän nopeasti, jolloin minä kapusin takaisin alas...
...ja pääsin näkemään suljettuun huoneeseen. Juhlijat olivat joko kavunneet tänne sisään ikkunasta tai jollakin konstilla saaneet kammettua oven auki ulkopuolelta.
Kantikas pönttöuuni
Tilavuutensa perusteella tämä on varmaankin ollut olohuone.
Lopuksi kokeellinen infrapunasuotimen läpi ottamani ulkokuva. Värejä on muokattu voimakkaasti GIMPillä jälkikäteen, kamerasta ulos tullessaan infrapunakuvat ovat voimakkaan punertavia. Täytyy myöntää, että olen vielä aloittelija tässä valokuvauksen lajissa, tässäkin tilanteessa valotusaika olisi voinut olla pidempi.
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Veikko Sarkkisen valokuvat
Käyttäjä Jylppy Youtubessa: autiotalo martinniemessä, jylppy autiotalossa ᴴᴰ
Takaisin kohdelistaukseen