Ristiinan kunnalliskoti, Mikkeli

Tämä vanhasta puurakenteisesta ja uudemmasta keltaiseksi rapatusta tiilisestä siivestä koostuva rakennus toimi alunperin kunnalliskotina ja muutettiin myöhemmin vanhainkodiksi. Oleellisin ero näiden kahden toimintamuodon välillä lienee se, että 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla lakisääteisesti jokaiseen kuntaan joko itsenäisesti tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa perustetut kunnalliskodit ottivat asukeikseen vanhusten lisäksi työkyvyttömiä, kroonisesti sairaita sekä kehitysvammaisia. Varsinkin maaseudulla sijaitsevissa kunnalliskodeissa, kuten tässä, hoidokit ottivat kykyjensä mukaan palkatta osaa maataloustöihin korvaten näin saamansa hoidon.
Kunnalliskodin toiminta tällä paikalla alkoi vuonna 1918 vanhoissa, kunnostetuissa tiloissa. Mielisairasosasto sijoitettiin vuonna 1924 kunnostettuun meijerirakennukseen, josta edelleen vuonna 1929 erotettiin huone tuberkuloosipotilaita varten. Nykyinen puurakenteinen päärakennus valmistui 1931-32. Uudempi kaksikerroksinen osa eli sairasosasto valmistui 1955. Sinne sijoitettiin myös kehitysvammaisten asuntola, joka sittemmin muutti vuokratiloihin kirkonkylään. Kunnalliskodin maatilatoiminta loppui 1970. Sairaalasijat lakkautettiin 1985, jonka jälkeen paikalla toimi enää vanhainkoti. Sen toiminta siirtyi vuonna 1991 vasta valmistuneeseen vanhainkoti-päiväkeskukseen kirkonkylälle.
Tyhjilleen jäänyt kiinteistö myytiin yksityiselle ja muutettiin joidenkin vuosien ajaksi motelliksi. Oltuaan useita vuosia tyhjillään uudemmassa osassa alettiin majoittaa kesäisin thaimaalaisia marjanpoimijoita 2000-luvulla. Lisäksi osa vanhemman rakennuksen asuinhuoneista oli sisustettu yllättävän värikkäästi ja yhdestä niistä löytyi venäjänkielinen seinäkalenteri vuodelta 2010, joten saattaa olla, että niissä oli asuttu vielä muutamia vuosia sitten.
Vierailin paikalla pilvisenä iltapäivänä 1.8.2015. Olin kuullut kohteesta eräältä toiselta UE-harrastajalta ja päätin käydä paikanpäällä, koska en aiemmin ollut nähnyt vanhaa kunnalliskotia. Ulkopuolelta pellon laidassa sijaitseva rakennuskokonaisuus oli komea, sisätiloissa puolestaan oli enää melko vähän merkkejä vanhainkodin toiminnasta viime vuosien uudistustöistä johtuen. Kiinnostavimmat löydöt olivat yksittäisiä tavaroita/huonekaluja.
Kahdesta pihapiirissä olleesta navetasta paremmassa kunnossa säilynyt...
...sisätilat olivat aika sotkuiset. Tägittäjätkin olivat iskeneet, teksti BMW oli maalattu ainakin kahteen eri kohtaan tässä hallissa. Vaikutti sinänsä mielenkiintoiselta, että täysin sama teksti toistui useampaan kertaan myös itse kunnalliskodin sisätiloissa. Syitä voi olla monia, mutta itselleni tuli mieleen, että maalaajalla on saattanut olla ADHD.
Höyläpenkki
Alunperin johtajan ja työntekijöiden asuntona toiminut puurakennus piha-alueen keskellä.
Kokonaisuus
Vanhempi rakennus oli vielä ihan ryhdikkäässä kunnossa.
Takaseinällä oli pitkä rivi ikkunoita. Kunnalliskodin perustamisen aikoihin juuri runsasta auringonvaloa pidettiin tärkeänä muun muassa tuberkuloosin torjumisessa.
Pylväin reunustettu oleskelutila keskellä rakennusta.
Huoneiden ovista oli maali hiottu pois, remontti varmaankin jäänyt kesken...
Nämä puiset kaaret olivat ilmeisesti peräisin sängyn päädyistä.
Modernisoitu asuinhuone
Kapea huone hieman vaaleammissa sävyissä.
Omaperäinen värimaailma täälläkin.
Tämä huone oli lähempänä alkuperäistä, poislukien verhotangot ja verhot.
Tyylikäs kalenteri!
Paikanpäällä ei kielitaito riittänyt, mutta Google Translaten perusteella tässä pakkauksessa on ollut liimaa.
Alemmalla hyllyllä kyllä oli liimapulloja, mutta kielestä päätellen eivät peräisin samasta pakkauksesta.
1980-luvun tyyliin sisustettu makuuhuone.
Siirryttyäni palo-ovesta uudemman rakennuksen puolelle saavuin ensimmäiseksi juhlasaliin.
Edellisen kuvan oikeassa reunassa näkyvä vekotin paljastui olemaan vanha harmoni.
Kosketinten takaa selvisi soittimen olevan valmistettu Jyväskylässä.
Vielä seikkaperäisempiä tietoja tarjosi edellisessä kuvassa taustalla näkyvä valmistajan takaussitoumus.
Keittiössä oli vielä kodinkoneita paikallaan.
Leivinuuni
Toinen, samassa käytössä ollut huone.
Laitoskeittiön liesi. Etualalle oli rikottu purkki puolukkahilloa.
Huoneet olivat täällä hieman hämärämpiä ja niissä oli katto matalammalla. Viimeksi täällä ovat yöpyneet thaimaalaiset marjanpoimijat.
Pyykkikuilun kiiltävällä kannella toteutettu koveran peilin käytännön sovellutus omakuvaa varten. :)
Thainkielistä tekstiä seinässä, harvemmin törmää näin kaukaisiin kieliin autiokohteissa...
Pesuhuoneesta
Portaikko yläkertaan, portaisiin oli leväytetty pussillinen joulupalloja.
Niistä ja jo sinällään historiaa olevan käyttöjärjestelmän opaskirjasta sai aikaan myös asetelman.
Tässä matalakattoisessa huoneessa sotkua riitti.
Venäläisten asukkaiden jälkeensä jättämiä videokasetteja.
Kellarikerroksesta löytyivät sauna- ja pesutilat.
Varoittava kyltti...
...sähkö ei kuitenkaan enää vaikuttanut olevan kytkettynä.
Pyykkitupa
Keskuslämmityksen rautaiset tulipesät olivat varmaankin yhtä vanhoja kuin itse rakennuskin. Kaksi niistä oli myöhemmin muutettu toimimaan öljyllä.
Tämä oli jäänyt alkuperäiseen tilaan. Laitteen yläpuolella oleva mutkainen ohuehko putki vaikutti mielenkiintoiselta. Se on varmaankin liittynyt palamisnopeuden säätelyyn sisääntulevan ilman määrään vaikuttamalla.
Lisäkuvia kohteesta:
AlleycaT_Kuvasiilo II
Milluska.kuvat.fi
Takaisin kohdelistaukseen