Kaksiosainen sairaala Lappeenrannassa

Luonnon ympäröimän sairaala-alueen historia alkaa vuodesta 1891. Tällöin paikalla ennestään sijainnut matkalaisten levähdyspaikkana toiminut torppa peruskorjattiin ja muutettiin kunnalliskodiksi. Toiminta laajentui vähitellen ja vuonna 1914 lähistölle rakennettiin mieshoitola, joka edelleen 1930-luvulla sai viereensä keltaiseksi rapatun kaksikerroksisen tiilirakennuksen. Viimeisin kaksi- ja kolmikerroksisesta siivestä koostuva rakennus valmistui vuonna 1962. Pienehkön sairaalan toiminta jatkui kahdessa uudemmassa rakennuksessa aina vuoteen 2004 asti, lopullisesti tyhjilleen paikka jäi vuonna 2010. Kuntokartoituksen perusteella purkukuntoisten rakennusten tulevaisuuden suunta määräytyi syksyllä 2012, kun yksityinen sementtifirma osti ne tontteineen. Alueelle on sen jälkeen suunniteltu kaikkea parkkipaikan, varastointialueen ja toimitilojen väliltä, mutta mitään ei tiettävästi ole vielä tehty kirjoitushetkeen (8.2.2016) mennessä.
Kävin tutkimassa paikan illalla 31.7.2015. Alueella oli todella hiljaista huolimatta siitä että oli perjantai-ilta, en nähnyt ketään muuta koko retken aikana. Uusimpaan rakennukseen pääsi sisälle avonaisesta ovesta. Sisätilat oli tyhjennetty sängyistä ja muista irtaimista tavaroista, myös paintballin pelaajat olivat väriläiskistä päätellen viihtyneet rakennuksessa. Kellarikerroksesta käytävän varrelta löytyivat vainajien pesemiseen käytetty huone sekä kappeli, jossa oli yllättävän paljon alkuperäisiä tavaroita jäljellä. Samaa käytävää pitkin olisi myös päässyt keltaiseen rapattuun rakennukseen, mutta sisälle menevästä sähkökaapelista ja joissakin ikkunoissa olleista varoituskylteistä johtuen jätin käymättä siellä hälytyksen laukeamisen pelossa.
En paljasta tämän kohteen nimeä tai tarkkaa sijaintia ennen kuin rakennukset on purettu, syinä ovat niiden hyvä kunto ja vandalisoitumisriski.
Uusin rakennus pihan nurkalta nähtynä...
...ja tässä julkisivun puolelta. Rikkakasvit alkoivat jo valtaamaan alaa.
Kello oli pysähtynyt viimeistään sähköjen katkettua rakennuksesta.
Matala sivurakennus, luultavasti vahtimestarin koppi autotalleineen. Sisälle olisi päässyt, mutta ei tullut käytyä.
Sitten kohti 1930-luvulla rakennettua osaa...
...tässä rakennus kokonaisuudessaan.
Nämä kaksi ikkunaparia ulkonivat kiinnostavasti seinästä.
Lukittu pääsisäänkäynti
Takapuolelta osa ikkunoista oli jo vaneroitu.
Pihatien toisella puolella sijaitsi wanha mieshoitola vuodelta 1914.
Vasemmassa laidassa näyttää tapahtuneen aika paha kosteusvaurio...
Päätyrakennus oli varsin näyttävä korkean kivijalkansa päällä. Hiekkatietä alarinteeseen päin näytti olevan vielä muutamia ränsistyneitä rakennuksia, mutta en itse lähestynyt niitä enkä suosittele sitä muillekaan sairaala-alueella vieraileville. Ne ovat yksityisomistuksessa ja tiedän ainakin yhden tapauksen, jossa kuvaajia on alettu uhkailla niiden läheisyydessä.
Päästyäni sisään 1960-luvulla valmistuneeseen rakennukseen aloitin kuvaamisen ylimmästä kerroksesta. Tässä tyypillinen kahden hengen huone.
Toisella seinustalla olivat kaapit ja lavuaari.
Käytävät ja ovet olivat sairaaloille tavanomaiseen tapaan leveitä.
Rakennuksessa oli hissi, vaikka kerroksia oli vain kolme. Vaikka hissin kantokyky oli 480kg, luulen, että sitä on käytetty pääasiassa ruokakärryjen ja vuodepotilaiden siirtelyyn.
Vandalismin jälkiä
Tällä käytävällä erityisen hieno piirre olivat potilashuoneista tulleet kirkkaat ja eri suuntiin osoittavat valopyrstöt.
Yhdelle ikkunalaudalle unohtunut postikortti, jonka oli lähettänyt USA:n Denverissä asunut tytär tällä vuodeosastolla olleelle isälleen.
Tämä huone on ilmeisesti ollut keittiö, vasemmassa laidassa näkyy tyhjä sähkölieden paikka ja tuuletushormi.
Hieman erimallinen potilashuone.
Keskusradion kaiutin säätimineen sekä henkilökunnan työssään tarvitsemia painikkeita johtokouruun asennettuina.
WC oli suunniteltu liikuntarajoitteiset huomioiden.
Paintballin pelaajien ammuskelu oli jättänyt oviin ja seiniin paljon erivärisiä läiskiä, joista osassa maali oli vielä kosteaa. Ne olivat siis syntyneet aivan lähiaikoina, mahdollisesti jopa aiemmin samana päivänä.
Hoitotarvikehyllyt ammottivat tyhjyyttään...
Auki jääneestä parvekkeen ovesta virtasi sisään vähitellen jäähtyvää mutta edelleen lämmintä ilmaa.
Portaikko ei juuri arkkitehtuurisia ihmeitä tarjonnut.
Pienen etsimisen jälkeen löysin reitin kellarikerrokseen. Tässä kuva uudemman ja vanhemman rakennuksen välisestä käytävästä, jonka varrella sijaitsivat kappeli (takimmainen ovi) sekä kaakeliseinäinen huone, jossa vainajat on pesty ennen arkkuun laittamista.
Kappelin ovenkahva...
...ja yleiskuva sisäpuolelta. Näyttötilaisuuksissa käytetty matala pöytä sekä vainajien säilytyskourut rullattavan sermin takana olivat jääneet niille sijoilleen.
Kourut olivat aika lyhyitä, normaalipituisenkin ihmisen jalat ovat varmasti osittain jääneet kourun ulkopuolelle.
Kaapit on saatu tarvittaessa verhon taakse piiloon.
Viimeinen kampaus
Tämä oli todennäköisesti ravinneliuossäiliö muistokukkaa varten.
Arkkua kannatelleen pöydän jalusta oli puuta ja päällinen ruostumatonta terästä.
Vainajien pesuhuone oli melko pieni tila...
...perällä oli molemmilla seinillä kaksi matalaa vesikourua.
Lämpömittari kourussa
Nämä teräväkärkiset esineet lattialla vaikuttivat kavaushetkellä huumepiikeiltä, mutta kuvan myöhempi tarkastelu paljasti, että ne liittyvät tavalliseen verinäytteen ottamiseen sairaalassa. Kaikki näyttivät olevan käyttämättömiä, ne oli vain jostain syystä kannettu pois hyllyltä ja kasattu tämän huoneen lattialle.
Henkilökunnan pukuhuone maantasossa.
Jokaisessa kerroksessa oli tila nimeltä huuhteluhuone, seuraavaksi muutamia kuvia yhdestä niistä.
Alusastioiden tyhjentämiseen käytetty kaatoallas.
Allas lähempää. Sisäpuolella oli kaksi suutinta, joista on tullut paineella vettä puhdistaen alassuin käännetyn astian sisäpuolelta.
Kaappien ovet kiilsivät salaman loisteessa aivan kuin uudet.
Tähän sairaalamaailmaan sopivaan, käytävän varrella lähellä pääsisäänkäyntiä sijainneeseen maalaukseen kattava kuvasarja on hyvä päättää.
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Urbanex Ninja: Hylätty sairaala - liian vanha sairaalaksi
Urbanex Ninja: Neljän tuhkalitran tähden
Takaisin kohdelistaukseen