Sieran talo, Rautavaara

Tämä kohde on päällisin puolin ihan tavallinen rintamamiestalo, rakennettu heti sotien jälkeen ja ollut hylättynä ainakin 1980-luvun alusta asti. Erikoisen siitä tekee sen sijainti: talo nimittäin sijaitsee todella kaukana lähimmästä talosta, kirjaimellisesti keskellä ei mitään. Nykyään paikalle johtaa kapea mutta ajettavassa kunnossa oleva hiekkatie, joka on rakennettu alueella myöhemmin tehtyjä hakkuita varten. Talon ollessa vielä asuinkäytössä tätäkään tietä ei tiettävästi ole ollut, vaan perille on johtanut pelkkä kärrypolku. Sähköjä talossa ei tietenkään ole ollut. Voi vain ihmetellä, mitä etua joku on tavoitellut saavuttavansa/saavuttanut rakentamalla kotinsa näin vaikeasti saavutettavaan paikkaan. Paikan erikoisuutta lisää osaltaan sekin, että joku oli vaivautunut ajamaan pihalle vanhan Toyotan ja kääntänyt sen katolleen. Muitakin tihutöitä oli tehty, esimerkiksi kaikki ikkunat oli rikottu ja leivinuunia purettu. Kokonaisuuden kruunasi savupiipun päällä killunut polkupyörä, joka on paikallisen legendan mukaan ollut nykyisellä paikallaan ainakin 30 vuotta.
Ensi silmäyksellä talo vaikutti olevan aika hyvässä kunnossa, ottaen huomioon että se oli ollut hylättynä yli 30 vuotta. Tämä oli pitkälti ehjänä pysyneen peltikaton ansiota. Huomaa polkupyörä savupiipun päällä.
Kaikki ikkunat oli rikottu, yllättävää ottaen huomioon syrjäisen sijainnin.
Lähempi kuva vähän erikoisemmasta koristeesta savupiipun päällä.
Julkisivun puoli.
Katolleen käännetty Toyota Corolla pihamaalla.
Ulkoeteisessä oli peltisanko ja kattila jäljellä.
Sisään astuessani eteen aukesi tällainen näkymä, osa ovista kuitenkin oli vielä saranoillaan.
Puinen sänky ja jokin laatikon tapainen tuvan lattialla.
Seinälevyjä oli revitty yhdestä kohdasta, alla oleva laudoitus ei näytä olevan edes pahemmin homeessa.
Laatikko jossa on kuljetettu ilmeisesti kuusen taimia.
Leivinuunia purettu jo osittain, huomaa seinällä roikkuva polkupyörän vanne. Joku on selvästi halunnut sisustaa talon sisältä ja ulkoa polkupyöräteeman mukaan...
Makuuhuone, täällä oli sisäkatto tullut jo osittain sisään.
Vandalisoitu komero.
Rapattu tiiliuuni, säilynyt tosi hyvässä kunnossa.
Varastokomero yläkerran portaiden alla. Lehtileikkeistä yritin etsiä vuosilukuja mutta en löytänyt, ne olivat kaikki vaan jotain mainoslehtisiä.
Ullakon sisäkatto ja kantavat rakenteet hyvässä kunnossa, lattia oli sekalaisen romun peitossa kuten ullakoilla yleensäkin.
Savuhormi puolestaan oli jo hieman rapistunut.
Ulkorakennus/navetta ei ollut enää kestänyt vuosien painoa ja oli luhistunut.
Ilmeisesti saunan jäänteet pihapiirin läpi kulkevan tien toisella puolella.
Ruosteisia pellon kyntämiseen liittyviä laitteita, taustalla pieni aitta josta oli enää pelkät seinät pystyssä.
Takaisin kohdelistaukseen