Strandellin talot, Turku

Strandellit talot olivat kaksi keltaisenruskeaa puutaloa Turun keskustassa, Eerikinkadun ja Koulukadun kulmassa. Vanhempi (Eerikinkadun puoleinen) talo on rakennettu Krimin sodan aikana vuonna 1853, ja uudempi vuonna 1899 kuuluisan arkkitehti Frithiof Strandellin uusrenessanssityylisten piirustusten mukaan. Uudemman talon rakentamisen yhteydessä remontoitiin myös vanhempi talo samantyyliseksi.
Strandellin talojen olemassaolo alkoi olla uhattuna keväällä 2005, kun ne aiottiin purkaa uudisrakennuksen tieltä. Turkulaiset alkoivat vastustaa purkamista varsin näkyvästi; paikallislehtiin ilmestyi kirjoituksia puolesta ja vastaan ja perustettiin jopa yhdistys Pro Turun Puutalot. Kovan vastustamisen takia taloja ei silloin purettu. Kesän ja syksyn 2005 mittaan talot vandalisoituivat hiljalleen ja lopulta kaikki sisäänkäynnit tukittiin ettei taloja poltettaisi.
Talojen (tai ainakin toisen) purkaminen varmistui perin ikävällä mutta Turkulaisille tutulla tavalla 12.7.2007, kun uudempi Strandellin talo sytytettiin palamaan. Kaikeksi onneksi paloasema sijaitsi lähes viereisellä tontilla, joten tuli ei päässyt tekemään kovinkaan pahoja tuhoja. Tuli jäi kuitenkin kytemään ja talot savuttivat vielä pari kertaa. Talot menivät pilalle ja ne ilmeisesti puretaan.
Kävimme tutkimassa paikkaa kesällä -07 jonkin aikaa ennen tulipaloa. Emme onnistuneet pääsemään sisälle taloihin, mutta kyllä ulkopuolellakin nähtävää riitti!
Tämä paikka löytyi suhteellisen helposti, vaikka meillä on usein ongelmia kohteiden löytämisessä.
Talon pääty kuvattuna tien toiselta puolelta.
Yleiskuva, selkeää kuvaa oli hankala saada vilkkaan liikenteen takia, tässä kuvassa onneksi vain yksi auto.
Off- topic: Lähellä oli myös toinen, purkamisen alla ollut rakennus, jossa emme käyneet.
Eihän tuosta sisälle pääse!
Varoittava kyltti.
Matka jatkuu talojen sisäpihalle.
Talojen nykyinen asukki humalaisten lisäksi.
Toisessa talossa oli seinässä olleesta tekstistä päätellen ilmeisesti toiminut joskus jonkinlainen paja, teksti ei näy kuvassa.
Sisäpihalla oli ihanan varjoisaa, kun muualla meinasi paahtua.
Tägejä melkein yhtä paljon kuin Raunistulan rehutehtaalla.
Vanerit ikkunoissa.
Tuoreen näköisiä kaljapulloja.
Taloja on ilmeisesti yritetty suojella tukkimalla sisäänkäynnit.
Tästä pääsisi tielle.
Tämä sisäänkäynti oli liian korkealla meille.
Takaisin kohdelistaukseen