Suvantolan pumppaamo

Tämä heinäkuussa 2011 Kajaanin Suvantolaan suuntautuneella kuvausretkellä löytynyt pumppaamo on Kajaani Oy:n historiikkien mukaan ollut aikoinaan raakapuun varastoalueen vesipumppaamorakennus. Läheisellä raakapuun varastoalueella vettä on tarvittu raakapuun tuoreena pitämiseen ja palontorjuntaan. Vesi johdottiin pumppaamosta varastoalueelle maahan kaivettua putkistoa pitkin. Rakentamisajankohta on 1940-luku ja arkkitehti lienee monia muitakin Kajaani Oy:n 40-luvulla rakennettuja rakennuksia suunnitellut Eino Pitkänen. Käytöstä poistamisen ajankohdasta ei ole tarkkaa tietoa.
Ulkokuva, kaikissa ikkunoissa näyttäisi olevan peltilevyt paikallaan. Tägejä on onneksi piirretty vain muutama.
Ulkokuva toisesta suunnasta.
Avoimesta ovesta sisään astuttaessa avautui tällainen näkymä. Sisätilat olivat yllättävän siistissä kunnossa, mitä nyt muutama katossa roikkuva lamppu oli särjetty.
Toinen yleiskuva sisältä.
Ulko-oven vieressä sijainnut säiliö putkineen. Pumppaamon lattialle oli säilötty kolme ovea, jotka kaikki näkyvät tässä kuvassa.
Tämä nurkkaus vaikutti sähkömoottoreineen ja putkistoineen mielenkiintoiselta.
Moottoreiden ja luultavasti muidenkin pumppaamon laitteiden aikoinaan käytössä olleita sähkömittareita. Kaikissa laatikoissa vain ampeerimittari näyttää olevan paikallaan. Tyhjällä mittarin paikalla voisi epäillä olleen jännite- eli volttimittarin.
Vanhanaikainen korkeajännitepistorasia, jonka sähköjohto on katkaistu.
Lähempänä takaseinää ollut sähkömoottori vesiputkineen.
Toinen moottori, johon oli jätetty pidempi pätkä sähköjohtoa jäljelle, oheislaitteineen. Etualalla näkyy osittain edellisen kuvan moottori.
Edellisen kuvan moottorin valmistajanlaatta.
Moottoriin liitettynä ollut härveli lähempää.
Katonrajassa killunut säiliö ja sen lähistöllä ollut ehjä lamppu.
Moottorien nurkkauksen kanssa rakennuksen samassa päädyssä ollut syvennys, jossa sijaitsivat sähköpääkeskus ja puinen lokerikko sekä muutama muu huonekalu.
Sähköpääkeskus lähikuvassa. Keskukseen tulevan valkoisen johdon paksuuden huomioon ottaen voisi arvella, että tämä on ollut vain valojen sähköpääkeskus. Kolmivaihemoottoreiden (yhden moottorin teho oli 63 kW) on täytynyt saada sähkönsä jykevämpää johtoa pitkin.
Näkymä syvennyksestä pumppaamon muihin osiin.
Iltanäkymä pumppaamon rannasta Suvantolan puolelta jokea Tihisenniemeen päin. Vasemmassa laidassa näkyy osia sahasta ja oikealla Kainuun Voiman voimalaitos piippuineen.
Sahan, vanhan voimalaitoksen piipun sekä vedessä törröttäneen puunkappaleen peilikuvat vedessä.
Takaisin kohdelistaukseen