Takkarannan talo

Tämä autiosta asuintalosta ja osittain romahtaneesta ulkorakennuksesta koostuva pihapiiri löytyi Kajaanin Takkarantaan suuntautuneen pyörälenkin yhteydessä heinäkuussa 2012. Kohde oli helppo löytää, koska ulkorakennus näkyi läheiselle tielle asti. Ulkorakennuksen kunnosta päätellen se oli ollut hylättynä kauemmin kuin itse asuinrakennus. 1950-luvun rintamamiestalon tyylinen asuinrakennus oli vielä melko hyvässä kunnossa ja siellä oli paljon tavaroita jäljellä.
Uutinen 2.10.2013: Tämän pihapiirin asuinrakennuksessa syttyi tulipalo toissa viikon sunnuntain (22.9.) vastaisena yönä, jonka seurauksena rakennus tuhoutui täysin. Palokunnan saapuessa paikalle talo oli täyden palamisen vaiheessa, eikä palomestari Henri Mannisen mukaan enää mitään ollut tehtävissä sen pelastamiseksi. Palo ei päässyt leviämään muihin rakennuksiin tai ympäristöön. Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa. Poliisin mukaan tahallista sytyttämistä ei voida poissulkea. Lisätietoa tarjoaa Kainuun Sanomien uutinen: Autiotalo paloi Takkarannalla
Tiiliseinäinen ulkorakennus oli varsin vaatimattoman näköinen, puinen ulkokatto oli romahtanut ilmeisesti jo kauemman aikaa sitten.
Eteisen lattialta löytyi romukasa ja seiniltä sekä katosta homekasvustoa.
Yleistä ränsistymistä oli tapahtunut saunassakin, kiuas sentään oli vielä paikallaan.
Saunan valaisin oli muuten ehjä mutta oli irronnut alkuperäisistä kiinnikkeistään ja roikkui johtonsa varassa.
Tässäkin huoneessa lamppu oli irronnut kiinnikkeistään jotka tällä kertaa olivat olleet katossa.
Yleiskuva navetan puolelta, huomaa varsin sammaloitunut katto.
Navetan lamppujen kuupastimet olivat täyttyneet osittain vedellä, todennäköisesti katon läpi valuneen sadeveden vaikutuksesta.
Ulkokuva asuinrakennuksesta. Maali on suurimmaksi osaksi rapistunut pois seiniltä ja vandaalit ovat heitelleet tavaroita ulos.
Sisäkuva, eteisestä peremmälle johtava ovi oli hajotettu.
Sisätiloja, olohuoneen ovi oikealla on halkaistu. Lattialla vallitsi sekasotku.
Sulaketaulusta oli sulakkeet viety, mutta kulutusmittari oli vielä paikallaan.
Keittiöstä löytyi sekasotkun lisäksi vanha puuhella ja sen myöhemmin korvannut sähköhella.
Yleiskuva keittiöstä.
Seuraavaksi löytyi vihreätapettinen huone, jossa oli paljon tavaraa jäljellä.
Tyynyjä ja patjoja oli levitelty lattialle vähän siihen malliin, että näytti siltä että tässä huoneessa oli saattanut jossain vaiheessa majailla laitapuolen kulkija.
Hyllyköstä löytyi muutamia koulukirjoja.
Olohuone ei ollut erityisen siistissä kunnossa.
Näkymä toiseen suuntaan olohuoneessa, komea uuni oli jätetty taloon.
Edellisessä kuvassa takaseinässä näkyneestä ovesta pääsi tähän pienempään huoneeseen, jossa oli muutamia huonekaluja ja paljon sanomalehtiä lattialla.
Huoneen kiinnostavimpiin löytöihin kuului tämä vanha pölynimuri.
Yleiskuva ullakolta, sieltä ei ihmeempiä löytynyt.
Viimeisenä tuli käytyä kellarissa. Kellariin meneminen näitä roudan vinouttamia portaita pitkin ei kuitenkaan ollut aivan vaivatonta.
Tämä kellarin suurin huone lienee aikoinaan toiminut varaston lisäksi verstaana työpöydistä päätellen.
Suurimman huoneen lisäksi kellarissa oli myös kaksi pienempää huonetta, tässä toinen niistä. Seinustalla näkyvät kaksi putkea ovat puhtaan veden putki ja viemäriputki. Nämä putket päättyivät ylempänä keittiön lavuaariin.
Takaisin kohdelistaukseen