Takkarannan talo 2

Tämä asuinrakennuksesta, suurehkosta autotallia muistuttavasta varastorakennuksesta, ulkosaunasta ja kolmesta muusta pienemmästä rakennuksesta koostuva pihapiiri sijaitsee Kajaanin keskustasta päin tultaessa jonkin matkaa eteenpäin toisesta, paremmin tunnetusta Takkarannan autiotalosta. Toisin kuin viimeksimainittu, tämä pihapiiri ei ainakaan kesäaikaan näy Takkarannantielle, joten se on säilynyt tuntemattomana jopa paikallisten keskuudessa. Tyyliltään pihapiiri kaikkine rakennuksineen on vahvasti kotikutoisen näköinen. Pidän kuitenkin todennäköisenä, että kaikesta päätellen lähestulkoon erakon elämää viettänyt mieshenkilö ei ole itse rakentanut mitään rakennuksista, vaan on rakennuttanut ne jollain muulla mahdollisesti itse laatimiensa piirustusten pohjalta. Rakentamisajankohta on luultavasti 1960-luvun loppupuoli tai 1970-luvun alku, autioksi pihapiiri on jäänyt viimeistään vuoden 2009 lopulla asukkaan kuoltua todennäköisesti vanhuuteen. Tähän viittaavat paikalta löytyneet lehdet ja paikan yleiskunto.
Olen vieraillut paikalla kameran kanssa yhteensä kaksi kertaa. Ensimmäinen vierailu tapahtui osittain vahingossa 25.7.2012, jolloin olin polkupyöräilemässä Takkarannassa ja rankka, pitkäänjatkunut vesisade pääsi yllättämään minut. Vaatteet läpimärkinä poikkesin Takkarannantien länsipuolella olleelle tiepistolle, jonka oikeassa laidassa näytti olevan jo lahoamaan päin oleva puupino. Jatkettuani tien päähän sain havaita saapuneeni hiljaiseen ja jo osittain heinittyneeseen pihapiiriin. Olin tällä kertaa käytännössä heti varma siitä, että pihapiiri todella oli autio. Jätin pyörän parkkiin puskan taakse ja menin autotallintapaisen rakennuksen sisään kuivattelemaan. Vähän ajan kuluttua kaivoin repusta esiin vähemmän yllättäen täysin kuivana pysyneen kameran ja aloin dokumentoida uutta kohdetta...
Toinen vierailu tapahtui hieman vajaat kaksi vuotta myöhemmin, 12.7.2014. Silloin sää oli aivan erilainen ensimmäiseen vierailuun verrattuna: aurinkoisen päivän iltana paistoi aurinko matalalta puiden takaa. Yleiskunnon osalta pihapiiri oli edelleen hyvässä kunnossa, mutta heti pihatien päähän saavuttuani huomion kiinnittivät autotallintapaisen rakennuksen rikotut ikkunat. Mentyäni sinne sisälle myös sisätiloista paljastui rikotun lasipintoja. Sama kalvakka trendi jatkui muissakin rakennuksissa. Ulkona ollessani huomasin myös, että ympärilleni alkoi kertyä huomattavasti itikoita pian paikalleen jäätyäni. Tästä on pääteltävissä, että alkuperäisen asukkaan on täytynyt olla lähes immuuni itikanpistoille voidakseen asua vuosikymmeniä tällaisessa paikassa!
Vierailu 25.7.2012 (Ennen vandaalien käyntiä)
Vierailu 12.7.2014 (Vandaalien käynnin jälkeen)
Takaisin kohdelistaukseen