Teurastamo Lapualla

Kesäillan hämyn alkaessa jo laskeutua kesälomareissuni ensimmäisenä päivänä (27.7.2015) vesisateen yhä jatkuessa saavuin tämän ulkomuodoltaan matalan ja vähäeleisen rakennuksen vieressä kulkevalle tielle. Rakennus sijaitsi käytännössä keskellä Etelä-Pohjanmaan laakeita peltoja, sijaintiin oli varmasti vaikuttanut tavoite minimoida eläinten kuljetusmatka maatiloilta teurastamolle. Jätin auton parkkiin, ohitin yllättävän tuoreelta vaikuttaneen asiaton oleskelu kielletty -kyltin ja lähdin lähestymään pusikossa lymyilevää kohdetta. Pihaan saavuttuani huomasin teurastamon olevan betonirakenteinen ja alunperin vaaleankeltaiseksi maalattu. Sisälle pääsi avoimesta ovesta ja pian sain huomata ihmetteleväni ensimmäistä kertaa hylätyn teurastamon sisätiloja. Paikka oli luultavasti hylätty viimeistään 1990-luvun alkuvuosina, sillä puurakenteet varsinkin sisäkatossa olivat menneet paikoin todella huonoon kuntoon. Melkein kaikki koneet oli jossain vaiheessa purettu pois ja siirretty pihamaalle odottamaan jatkokuljetusta, joten lihankäsittelyhallit ja kylmätilat olivat avaria. Yksittäisiä tavaroita toiminnan päiviltä oli jäljellä riittävästi tehdäkseen paikasta mielenkiintoisen tutkittavan. Rakentamisajankohdaksi voisin veikata 1940-luvun loppua tai 1950-luvun alkua.
Tässä luonnon armoille jääneessä hallissa arvelen teurastuksen toiminnan aikoina tapahtuneen. Seuraavat kuvat osoittavat asian tarkemmin.
Alipaineimuri katossa
Teräksinen alaspäin viettävä kouru on soveltunut hyvin lihanpalojen siirtämiseen.
Lähikuva laastiin ja hiekkaan peittyneestä pinnasta.
Tämä kapean ikkunan alla sijainnut pöytä vaikutti paikalla ollessani oudolta. Myöhemmin ajateltuna se saattoi olla leikkuupöytä, jonka päällä teurastetusta eläimestä on erotettu käyttökelpoiset osat.
Muovinen nivelketjun pätkä lattialla.
Koneellinen ilmanvaihtolaite
Tätä rapistunutta käytävää pitkin pääsi henkilökunnan taukotiloihin...
...jossa kaikki puurakenteet olivat täysin homeessa ja metalliset ruosteessa.
Kylmätilat olivat yllättävän laajat. Sekä seinät että katto oli päällystetty aaltopellillä lämpöeristyksen parantamiseksi.
Sähkötuulettimia jäähdytyselementteineen
Seinän vieressä nojollaan ollut kanaverkosta tehty kehikko, käyttötarkoitusta en tiedä. Katonrajassa näkyy koukkuja, joihin eläinten ruhot on ripustettu roikkumaan.
Kylmätilojen takana ollut halli, oletettavasti käytetty lihan jatkokäsittelyyn ja pakkaamiseen. Katosta oli selvästi purettu jotain suuria rakennelmia.
Nämä kahdeksan luukkua liittyivät jäähdytykseen ja/tai ilmanvaihtoon.
Kylmiön paksu ovi...
...ja ovenkahva lähempää.
Kytkinrivistä selvisi, että teurastettaviin eläimiin ovat kuuluneet sikojen ja lehmien lisäksi myös kanat.
Muovipurkki, johon on laskettu teurastuksessa valutettua verta lähiseudun kaupoissa myytäväksi.
Sivuun oli painettu veriohukaisten teko-ohjeet.
Kolmipyöräinen lihankuljetusastia. Takasivu oli muita sivuja matalampi, jotta astiasta kaataminen olisi ollut helpompaa.
Päädyssä sijainneen puupaneloidun varastohuoneen sisäkatto alkoi olla romahtamisen suhteen kriittisessä pisteessä.
Ulkoapäin rakennus näytti vaatimattomalta, olisi hyvinkin voinut erehtyä luulemaan navetaksi ilman etukäteistietoa.
Kertaalleen käytetty sisäänkäynti
Vanerilevyjen kaksikko
Sisätiloista puretut kuljettimet ja muut ruostumattomasta teräksestä valmistetut laitteet oli jätetty ulkosalle varmaankin odottamaan jatkokuljetusta.
Pihan laidalla sijainnut pienempi puurakennus, todennäköisesti toimisto.
Hieman kauempaa löytyi tämä suurehko autotalli, jonka sisätiloista ei kiinnostavaa kuvattavaa löytynyt.
Takaisin kohdelistaukseen