Toppilan mallasjuomatehdas, Oulu

Toppilan mallasjuomatehtaan toiminnan voidaan katsoa alkaneen jo vuonna 1862, kun Isak Fellman perusti Toppilansalmen Oluttehtaan Oulun kauppaseuran maille Länsi-Toppilaan. Tuotanto lähti käyntiin oluen ja sahdin valmistuksella ja kolmen vuoden kuluttua yritys sai oikeuden valmistaa myös portteria. Nälkävuonna 1867 panimo ajautui vararikkoon. Seuraavana vuonna sen osti J. W. Snellman G:son. Tämän jälkeen panimo oli oululaisen Snellman-suvun hallinnassa vuoteen 1885 asti, jolloin se myytiin Isak Åströmille. Vuonna 1919 panimo fuusioitiin Mustasalmen oluttehtaan kanssa ja fuusiossa syntyneen yrityksen nimeksi annettiin Oy Toppilan Mallasjuomatehdas Ab. Viimeinen omistajanvaihdos tapahtui vuonna 1967, kun Oy Mallasjuoma osti Toppilan tehtaan. Tämän jälkeen toiminta jatkui normaalisti elokuuhun 1979 asti, jolloin panimo lopetti toimintansa. Oy Hartwall Ab osti Mallasjuoman vuonna 1988, mutta Toppilan panimoa ei enää avattu uudelleen.
Vanhimmat panimo-alueella yhä jäljellä olevat rakennukset ovat panimon konttorina toiminut huvila vuodelta 1856 sekä 1864 valmistunut panimon viljavarasto, jossa nykyään toimii Allin Matala -niminen kokous- ja juhlaravintola. Viljavaraston yhteydessä on mallastamona toiminut punatiilinen tehdasrakennus noin vuodelta 1889. Muita tiilirakennuksia ovat vuonna 1900 valmistunut lämpökeskus ja sen taakse 1940 rakennettu höyrykeskus. Höyrykeskuksen ja noin vuonna 1889 valmistuneen tiilirakennuksen välissä on keittämö- ja pullottamorakennus vuodelta 1968. Näiden lounaispuolella on vielä suurehko tuotanto- ja varastotiloja sisältävä rakennus, jonka valmistumisvuosi ei ole minulla tiedossa. Uusin rakennus on vuonna 1980 alueen pohjoisosaan valmistunut suuri varastorakennus, joka on toiminut alunperin Hartwallin jakeluvarastona mutta on nykyään jo sekin poissa käytöstä.
Käydessäni paikalla hieman huhtikuun 2015 puolivälin jälkeen tarkoituksenani oli alunperin ottaa vain ulkokuvia, mutta huomattuani sisäänpääsyn rakennuksiin olevan yllättäen mahdollista yhdestä kohdasta päätin käydä myös sisällä. Lämpökeskus näytti olevan vielä melkein toimintakunnossa, muut tilat olivatkin sitten huomattavasti tyhjempiä. Muutamassa huoneessa oli enemmän tavaraa, vaikutti että ne olivat olleet varastokäytössä vielä pitkään panimotoiminnan loppumisen jälkeen. Keittämö- ja pullottamorakennukseen en löytänyt sisäänpääsyä, joten en voinut kokeilla oliko siellä vielä sähköt päällä kuten ainakin vielä vuonna 2011. Muista rakennuksista sähköt oli katkaistu.
Vierailu 18.4.2015
Lähteet ja lisäkuvia kohteesta:
Wikipedia: Toppilan mallasjuomatehdas
Veikko Sarkkisen valokuvat
Veve.kuvat.fi
Takaisin kohdelistaukseen