Vierailu 6-7.12.2015

Laboratoriorakennus oksiston läpi nähtynä entisen kulkutautiosaston rakennuksen ja nykyisen kehitysvammaisten tuetun asumisen palvelukodin suunnasta kuvattuna.
Vesitorni oli sivusta katsottuna huomattavan vaalea. Ylhäällä näkyvä kolmionmuotoisesta ja kahdesta sitä ympäröivästä neliönmuotoisesta aukosta koostuva kuvio saattoi olla hyvinkin alunperin tehty saamaan laboratorio vaikuttamaan ulkoapäin kukolta.
Labran ovet julkisivun puolella, nämä eivät koskaan ole olleet auki kun olen itse käynyt paikalla.
Kierrettyäni takapuolelle saavuin vanhaan pyykkitupaan, joka yleisilmeensä perusteella oli jäänyt vaille käyttöä jo ainakin 45 vuotta sitten.
Pestyn pyykin huuhteluun käytettyjä valkoisia ammeita oli jäljellä kaksi kappaletta. Ne toivat etäisesti mieleen ruumiiden huuhtelussa käytettävän vesialtaan.
Pyykkituvan modernein varuste oli tämä ruostumattomasta teräksestä valmistettu sähkökäyttöinen pyykkikone...
...sen viereen oli sijoitettu pienten pyykkien huuhteluun sopiva huuhteluallas.
Pyykkikoneen päällä oli varmasti käytön aikana jokseenkin luotettavasti toiminut lämpömittari. Nyt viisari oli vasemmassa äärilaidassa ulkona vallinneen pakkasen takia.
Ohjelmanvalitsin oli todella yksinkertainen: siinä ei ollut kuin kaksi mahdollista ohjelmaa.
Seinällä, pyykkikoneen virransyöttöön liittyneen jakorasian varassa, roikkui Terveysviraston aikoinaan paikalleen laittama vintagekyltti, jota oli joku sittemmin yrittänyt sytyttää alapuolelta palamaan.
Peränurkasta löytyi vanha, tiilestä muurattu tulisija, jonka keskellä oli jännä pyöreä kuoppa pyykin keittämistä varten.
Kuopan reunalla oli metallinen vesikauha ja taustalla ruokalasta alunperin lähtöisin ollut pesuainemitta.
Kurkistus sisältä voimakkaasti ruostuneeseen kuoppaan, johon oli jäänyt kaksi alkuperäistä pyykin hämmentämiseen käytettyä puukeppiä.
Seinän vieressä sijainneet huuhtelualtaat pitkittäissuunnassa.
Oven vieressä nurkassa oli puinen pöytä ja penkki, joita on luultavasti käytetty pyykin lajitteluun.
Pöydälle oli jäänyt kellastunut sanomalehti...
...uutiset vaikuttivat tavanomaisilta lukuunottamatta juttua, jossa seurakunta odottaa Herran tulemusta.
Oikeaan ylälaitaan zoomaamalla päivämäärä paljastui olemaan sunnuntai joulukuun 1984 alkupuolella.
Jude
Seinän rappaukseen oli tehty jonkin verran muitakin kaiverruksia, tässä kahdet nimikirjaimet vuosilukuineen 1960-luvulta eli ajalta, jolloin pyykkitupa oli vielä käytössä. Tulee vaikutelma, että näiden tekijät ovat olleet sairaala-alueella omine lupineen. Toivottavasti he ovat tajunneet lähteä ajoissa pois eivätkä ole vahingossa tulleet nähneeksi jotakin liian pelottavaa...
Uusin merkintä. Sen alapuolella olevan luvun merkitys oli vielä tuolloin jokseenkin erilainen kuin nykyään. Oikeassa alakulmassa epäselvä nimikirjain ja sen alapuolella kaiverrus, joka vaikuttaa vuosiluvulta 1960.
Kaksi eri henkilön tekemää merkintää vuosilta 1968 ja -69.
Toisessa nurkassa oven vieressä oli jäätuura sekä pitkäharjaksinen harja, joka vaikutti mielenkiintoiselta. Sen suunnittelija on hyvinkin saattanut pitää mielessään mielikuvaa korkeiden ruumiskasojen lakaisemisesta syrjään uutta käyttötavaraa suunnitellessaan. :)
Kuvakulma uloskäyntiä kohti, katon korkeus näkyy tässä kuvassa hyvin.
Ruokalarakennuksen takana ullakolla pesineet pulut norkuivat tottuneen näköisesti palkin päällä ulkona vallinneesta pimeydestä huolimatta.
Ruokala ei ollut julkisivun puolelta muuttunut käytännössä ollenkaan sitten viime näkemän, etualalla hauska katulamppu.
Labra iltavalaistuksessa
Sitten kävelin liukasta tietä pitkin Hermolan pihaan. Rakennuksessa oli ulkovaloja päällä siellä arkisin toimivasta neuvolasta johtuen.
Neljä katolla olevaa peltistä mielenkiintoista savupiippua lähempää, salamavalon teho ei oikein meinannut riittää perille asti.
Takaisin kohdesivulle