Vierailu 29.11.2014

Tämä komea rakennus on Hermola, joka toimi alunperin mielisairaalana. Nykyään siinä toimii ainakin neuvola.
Toiseltakin kantilta rakennus näytti todella persoonalliselta. Hienoimpia piirteitä olivat mielestäni lähes suorassa kulmassa alaspäin viettävä katto oikealla ja katetut savupiiput.
Pääsisäänkäynti ja lisää jänniä savupiippuja. Alunperin kaikki savupiiput ovat olleet tiilisiä, mutta alkuperäisten mentyä huonoon kuntoon suurin osa on korvattu samanmuotoisilla peltisillä.
Sitten alkoikin jo tulla vastaan rappiotilaisia rakennuksia. Etualalla varasto, taempana ruokala ja tornillinen laboratoriorakennus.
Ruokala oli julkisivunsa perusteella selvästi rappiotilassa. Oikeanpuoleisessa päädyssä on jossain vaiheessa toiminut korjaamo ovessa olleesta kyltistä päätellen. Tänne pääsi kuvaushetkellä myös sisälle.
Ei sisäänkäyntiä pääsisäänkäynnistä!
Laboratoriorakennus oli aivan samassa tilassa, korkea torni on ilmeisesti rakennettu aikoinaan sairaalan oman palokunnan letkujen kuivatusta varten.
Ruumishuone
Kulkutautiosasto eli Ruttola, jossa toimii nykyään asumispalveluita kehitysvammaisille tarjoava Schjerfbeck-koti.
Labra torneineen toisesta kuvakulmasta...
...ja tässä vielä takaapäin. Tänne en onnistunut pääsemään sisälle.
Ruokala takaapäin. Etualalla maakellari, sinne ei myöskään päässyt sisälle.
Varaston takapuolella oli jo toinen varastokopeista sortunut. Sammaloituneelle huopakatolle kannattaisi tehdä jotain jos rakennus aiotaan vielä kunnostaa...
Tämä kookas puurakennus on ollut alunperin kunnallissairaalan sairasosasto, jossa on toiminut lääketieteellinen ja kirurginen osasto sekä yleisosasto. Nykyään rakennuksessa toimii Lassin päiväkoti.
Takaisin kohdesivulle