Tulijoenperän talo

Tulijoenperän talo on tyypiltään rintamamiestalo ja se sijaitsee aivan Kokkolantien varressa, ennen Otanmäen kylää Kajaanista päin tultaessa. Olin huomannut ohikulkumatkoilla talon olevan autio jo useita vuosia aiemmin, mutta ainakin vielä kesällä 2011 kaikki ikkunat olivat ehjiä ja ovi lukossa. Kesään 2014 mennessä olin kuitenkin havainnut tilanteen muuttuneen ja sisäänpääsyn taloon olevan avoin. Sopiva ajankohta kuvausretkelle löytyi aivan joulukuun 2014 lopusta. Tuolloin komeasti huurteessa olleet pihapensaat loivat tunnelmaa kävellessäni taloa kohti. Asuinrakennuksen sisätiloja oli ehditty jo jonkin verran sotkea, mutta tavaroita oli silti jäljellä ilahduttavan paljon. Vanhoja sanomalehtiä ei muistaakseni talosta löytynyt, eli tällä kertaa hylkäämisajankohtaa ei sillä perusteella pysty sanomaan. Yleiskunnon perusteella arvelisin talon jääneen asumattomaksi 1990-luvun puolivälin paikkeilla. Yläkerrassa en päässyt käymään, koska sinne vienyt ovi oli lukossa.
Pihasauna
Letkuja pukuhuoneen seinällä, huomaa hämähäkinverkot katonrajassa.
Asuinrakennus oli väriltään keltainen.
Tuulikaapissa värjöttelivät kaapisto ja kirjoituskone.
Ajan hampaan tai vandalismin uhri katossa.
Keittiökaapit
Leikkuulauta
Puuhella oli ilmeisesti ollut käytössä autioitumiseen asti, sillä sähköhellaa ei talosta löytynyt.
Kylmä vesi tullut keittiöön!
Alakerrassa oli yhteensä kaksi makuuhuonetta, joista tässä ensimmäinen. Tapetit olivat täällä poikkeuksellisen räväkät.
Maalaamaton pönttöuuni pienessä kolosessa.
Suurikokoinen (mittakaavaa antaa tuolin kehikko, jonka päällä paristo on) kuivaparisto. Arvioisin tämän olevan ainakin 50 vuotta vanha. Tarkkaa käyttötarkoitusta en osaa sanoa, ei tuo ainakaan monen sähkölaitteen sisälle mahdu!
Toinen makuuhuone, täällä oli sotkettu enemmän.
Yleiskuva olohuoneesta.
Lunta tuvassa, ei lupaa hyvää puurakenteiden kunnossapysymisen kannalta!
Yllättäen yhdestä nurkasta löytyi tietokoneen keskusyksikkö. Malli on Hyundai Super-386SE. Tätä on valmistettu aivan 1990-luvun alussa, prosessorin kellotaajuus on ollut 16MHz ja suurin tuettu RAM-muistin määrä 16MB. Tässä yksilössä näyttää olevan levykeasema ja kiintolevy paikallaan.
Tapetti ei ollut perinteisimmästä päästä olohuoneessakaan: vihertävä, rosoreunainen kuvio näytti aivan vanhalla tietokoneella tehdyltä.
Takka ja puut
Ihan hyväkuntoisia kenkiä sohvalla.
Aika (ja Kokkolantien liikenne) ajavat väistämättä tämän rapistuvan talon ohi.
Takaisin kohdelistaukseen