Linja-autovarikko

Tämä kohde on ollut alunperin kaksi erillistä rakennusta. Isommassa rakennuksessa toimi Kajaanin Auton Volvo- autokauppa 1990-luvun alkuun saakka, jolloin yritys meni konkurssiin. Sen jälkeen Volvo- autokauppaa jatkoi Wetteri siihen saakka, kunnes uusi toimipiste valmistui Lohtajalle vuonna 2004. Rakennus on tehty alunperin 1960- luvulla sen jälkeen kun paikalla ollut Kajaanin Auton vanha toimitila tuhoutui yhdessä Kajaanin lähihistorian suurimmista tulipaloista. Toisessa, pienemmässä rakennuksessa oli alunperin huoltoasema, ja sen jälkeen parikymmentä vuotta T. Makkosen varikko. Rakennukset on yhdistetty, kun Makkosen varikkoon rakennettiin kuvissa näkyvät tallit. Kunnollinen urban exploration -kohde tämä ei ollut, koska ei ehtinyt olla varsinaisesti hylättynä. Mutta purettu mikä purettu, esitellään nyt näitä jo hävitettyjä paikkojakin!
Rakennus näytti hieman rähjäiseltä jo viimeisinä toiminnan vuosina. Syy purkamiseen ei kuitenkaan ollut pelkästään huono kunto, vaan paikalle kaavailtu läheisen Prisman laajennus. Laajennuksen tieltä purettiin myös läheinen VR:n entinen tavaramakasiini. Laajennusosa lisää Prisman myyntipinta-alaa reilulla 2000 neliöllä ja kodin Terra saa myyntipinta-alaa vajaat 6000 neliötä.
Purkutyöt alkoivat kesäkuun 2008 alussa, ja rakennus saatiin purettua kokonaan kesä-heinäkuun aikana. Purkamisen hoiti Pohjolan Purkutyö Oy. Heinäkuun lopulla oli uuden rakentaminen jo aloitettu. Paikalle tuleva Prisman laajennusosa valmistuu näillä näkymin vuoden 2009 loppupuolella.
Kun saavuimme paikalle 11.6.08, purkaminen oli jo hyvässä vauhdissa. Tässä puretaan Makkosen linja-autovarikon puolta.
Rautatieaseman puoleinen seinä oli vielä ennallaan.
Tien toisella puolella oli Prisma, kuvassa näkyy varauloskäyntejä. Jotta kauppaliike saataisiin pysymään yhtenäisenä kompleksina laajennuksen jälkeenkin, uuden ja vanhan osan välille joudutaan kaivamaan tunneli tien ali.
Tässä osassa oli linja-autovarikon tiloja. Kuvan keskellä näkyvä rakennus oli ennen ainakin pari kerrosta korkeampi.
Osa rakennuksesta oli vielä ehjänä, mutta sisälle ei oikein kehdannut mennä alueella olleiden työmiesten takia.
Rakennukset yhdistävä talli jossa linja-autoja on säilytetty ja huollettu.
Varikon kulma, tässä paikassa ei muuten ollut yhtään tägiä eikä muutakaan vandalisaatiota. Mutta purkaminen oli kieltämättä huono homma.
Roskakasa. Taustalla näkyy läheinen huolto-asema joka ei saanut purkutuomiota.
Sisäänpääsy olisi ollut naurettavan helppo mutta kaivinkone työskenteli parin metrin päässä. Ei olisi ollut mukava saada kaatuvaa tiiliseinää niskaan.
Kaivinkone romutti rakennusta ja lastasi välillä purkujätettä kuorma-auton kyytiin, joka vei sen kaatopaikalle.
1960-luvulla rakennettu isompi rakennus, autokauppa.
Video: Linja-autovarikon purkutyöt käynnissä 11.6.2008 (Youtube)
Lisätietoa kohteesta:
Kainuun Sanomat