Punatiilinen voimalaitos Kurikassa

Kesälomareissuni toisen päivän (28.7.2015) aloitin tutkimalla tämän Kurikassa, Jalasjoen varrella sijaitsevan rakennuksen. Tähänkin olin saanut vihjeen netin keskustelupalstalta ja sen perusteella tiesin etsiä tietystä kohtaa jokivartta rakennusta, jossa on korkea savupiippu. Pienen rehevässä pusikossa rämpimisen jälkeen löysin kohteen. Jäljellä oli yksi kaksikerroksinen tiilirakennus ja sen vieressä kivijalka sekä koneiden jalustoja, jotka olivat jääneet jäljelle aikoja sitten puretusta siipirakennuksesta. Lähistöllä on saattanut alunperin olla muitakin rakennuksia, en kuitenkaan lähtenyt kiertelemään laajemmin ryteikön vaikeakulkuisuudesta johtuen. Sijainti joen varrella viittaa vahvasti paikan toimineen sahana tai muuna paikkana, jossa uitettua puuta on jatkokäsitelty. Sisätiloihin pääsi helposti, ne olivat viimeksi olleet varastokäytössä. Alakerrasta löytyi todella vanha höyrykone vuodelta 1882, yläkerrassa puolestaan sijaitsivat tulipesä ja höyrystimet, joilla vettä on kiehutettu höyrykoneiden käyttämistä varten. Yleiskunnon perusteella paikka vaikutti olleen hylättynä ainakin 40 vuotta, sähköt rakennukseen oli kuitenkin vedetty valaistusta varten. Rakentamisajankohta lienee 1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä tai aivan 1900-luvun alussa.
Rakennus sijaitsi paikoin todella tiheän kasvuston keskellä. Etuseinällä olevien tuettujen palkkien päältä oli selvästi purettu jokin suuri rakenne.
Länsipääty, huomaa puretun siipiosan katosta jääneet jäljet seinässä sekä jykevä koneen jalusta etualalla...
...joka näkyy tässä lähempää.
Paras yritykseni saada piipun korkeus hahmottumaan suhteessa rakennukseen lehtiverhon läpi.
Rakennus ja piipun alaosa Jalasjoen puolelta.
Tiilestä rakennettu lyhyt tunneli, jota pitkin palokaasut on johdettu piippuun.
Itäpäädyn erottuvin piirre olivat korkeat ikkunat.
Sisälle paljastui olevan varastoitu suuri määrä tällaisia puisia rakennelmia.
Mystinen merkkijono seinässä. Vasemmalta lukien toinen merkki muistutti kovasti kruunua. Tämä viittaa paikan olevan rakennettu Suomen suuriruhtinaskunnan aikana eli ennen vuotta 1918, joka vaikutti ihan järkeenkäyvältä.
Lisää merkintöjä, nämä tosin vaikuttivat enemmän siltä, että joku oli harjoitellut leimasimen käyttöä.
Viereisestä huoneesta tein todellisen löydön: vanha höyrykone hyvässä ryhdissä!
Valmistettu 133 vuotta sitten Varkaudessa. Wau!
Sivukuva
Kampiakselia pyörittäneet männät lähikuvassa.
Yleiskuva toisesta suunnasta. Pieni laatikko josta lähtee paljon ohuita kupariputkia on sisältänyt voiteluöljyn, joka putkia pitkin on valunut koneen voitelua tarvitseviin osiin. Vasemmalla näkyy suurempi ja pienempi vauhtipyörä.
Koneen päällä oli eräänlainen pyörimisnopeuden säätelyyn käytetty laite: koneeseen virtaavan höyryn määrän kasvaessa neljä punaista palloa ovat nousseet paineen vaikutuksesta viistosti ylöspäin, jolloin niiden pystysuunnassa liikkuvaan alaosaan kiinnitetty metallitanko on vetänyt sisääntulevan höyryn määrää venttiilin avulla pienemmäksi. Virtauksen pienentyessä puolestaan sisääntulevan höyryn määrä on kasvanut. Näin kone on saatu pyörimään likimain tasaisella nopeudella siihen liitetyn kuorman määrästä huolimatta.
Loppuosa huoneesta sisälsi samanlaista tavaraa kuin edellinen.
Betoniset portaat ulko-oven edessä.
Yläkerrassa sijaitsi höyryajan tunnelmaa henkivä tulipesä.
Metalliset luukut lähempää
Vaakasuuntaisia höyrystinputkia, joita on käytetty keittämään joesta pumpattu vesi höyryksi.
Mittariyksikkö. Kaksi alempaa pitkulaista mittaria ovat varmaankin olleet lämpötilamittareita, mutta niistä oli asteikot poistettu. Ylimpänä painemittari, jossa yksikkönä oli kp/cm² (kilopondia neliösenttimetrillä, kilopondi on nykyään jo käytöstä poistunut voiman yksikkö).
Ylimpänä ollut kammio, josta erkani kolme höyryputkea. Kahta pyöreää vastapainoa arvelen käytetyn höyrynpaineen säätelyyn samaan tapaan kuin aiemmassa höyrykoneen päällä olleessa laitteessa.
Metalliset portaat alaspäin. Ensin runsaiden puunlehtien ja sitten rikkoutuneen ikkunalasin läpi siivilöitynyt kesäpäivän valo näytti tässä kohtaa erityisen hienolta.
Tämä huone toisessa kerroksessa lienee ollut polttoainevarasto. Oikeassa laidassa oli jäljellä kasa jotain joka vaikutti jyrsityltä turpeelta, liekö voimalaitos käyttänyt sitä alunperinkin polttoaineenaan?
Takaisin kohdelistaukseen