Vuolijoen kunnantalo

Tämä Vuolijoen kunnan kunnantalo on rakennettu 1950-luvulla ja sitä on laajennettu 1980-luvulla. Kun Vuolijoen kunta perustettiin vuonna 1915, perustamisen yhteydessä päätettiin rakentaa myös toimitilat kunnanvaltuustolle. 1950-luvulle asti toimitilat olivat josssain muussa rakennuksessa (mielenkiintoista olisi tietää missä) ja siirtyivät nykyisen kunnantalon valmistuttua siihen. Alkuperäisessä käytössään kunnantalo oli vuoden 2007 alkuun asti, jolloin Vuolijoki yhdistyi kuntaliitoksen myötä Kajaaniin eikä omaa kunnantaloa enää tarvittu. Talo ei kuitenkaan jäänyt aivan tyhjilleen: siellä toimi vuoden 2008 loppuun asti Otanmäen koulun alaisuudessa toimiva Havukan nuorisokodin koulu. Osa talosta on myös Kainuun pelastuslaitoksen ja eläinlääkintähuollon käytössä. Palokunta on toiminut kunnantalossa omissa tiloissaan talon rakentamisesta lähtien. Jo melko huonoon kuntoon päässyttä kunnantaloa on yritetty kaupitella useaan otteeseen, mutta kauppoja ei ole syntynyt. On myös ehdoteltu, että Kajaanin kaupunki remontoisi talon ja sitten vuokraisi sitä. Tämän ei kuitenkaan ole katsottu olevan kannattavaa, koska rakennuksen remontointi olisi kaupungille liian kallista. Rakennuksen tyhjien osien purkamisen on katsottu olevan kaikkein taloudellisin ratkaisu. Purkaminen ei uhkaa pelastuslaitoksen ja eläinlääkintähuollon käytössä olevia tiloja. Tätä kirjoitettaessa (kesällä 2009) kunnantalo on tyhjillään ja odottaa purkua. Purkamisen tarkasta aikataulusta ei ole tietoa, sillä Kainuun Sanomien tiedon mukaan purkamista harkittiin jo vuonna 2008 mutta talo oli kuitenkin pystyssä vielä ainakin seuraavan vuoden kesällä.
Kun me kävimme paikalla kesäkuun 2009 alussa, entinen kunnantalo oli tyhjillään ja ovet olivat lukossa. Ulkoinen kunto oli huonohko. Lähistöllä oli muutama pienempi ja hyväkuntoisempi rakennus sekä urheilukenttä. Löytyi myös pieni autiotalo, jossa ei kuitenkaan tullut käytyä sisällä.
Kunnantalon tyhjä parkkipaikka. Taustalla Vuolijoen keskustaa.
Itse kunnantalo.
Talon edustaa. Nurmikko on leikattu vaikka kunnantalo on suurimmilta osin tyhjillään.
Näkymä pelastuslaitoksen tilojen kohdalla olevaa tornia kohti.
Lukittu ovi kunnantalon päädyssä.
Seinustaa.
Ovi ja portaat.
Seinää ja ikkunoita. Ainakaan ulkoapäin kunnantalo ei ollut kovin kiinnostavan näköinen. Ikkunalasien läpi katsottuna sisätilatkaan eivät ihmeellisiä olleet.
Kunnantalon metsikön puoleinen pääty.
Laajempi kuva samasta aiheesta.
Kunnantalon vieressä oleva urheilukenttä. Taustalla näkyvä rakennus vaikutti koululta ja tätä epäilyä vahvisti myös lähistöllä oleva urheilukenttä. Varmaa tietoa asiasta ei kuitenkaan ole.
Kunnantalo ja urheilukenttä nähtynä kouluksi epäillyn rakennuksen kulmalta.
Läheisen leikkikentän vieressä ollut autiotalo. Ikkunat oli laudoitettu. Huomaa tuoli joka oli laitettu ikkunan alle helpottamaan sisälle pääsyä. Talo vaikutti paikallisen nuorison oleskelupaikalta.
Kurkistus autiotalon ikkunasta sisään. Sisätilat eivät näyttäneet kovinkaan mielenkiintoisilta. Lisäksi talon sisällä oli pimeää ikkunoissa olevista laudoista johtuen. Peremmällä ei tullut käytyä koska ei ollut minkäänlaista lamppua mukana.
Lähistöllä oli myös tämä öljyä polttoaineena käyttävä pieni lämpövoimala.
Kunnantalon kadun puoleisessa osassa toimi eläinlääkärin vastaanotto.
Talo nähtynä kadun toiselta puolelta, tällä puolella oli pelastuslaitoksen tiloja.
Muuta kunnantaloa korkeampi torni, jota on todennäköisesti ainakin aiemmin käytetty paloletkujen kuivaukseen. Korkean tornin katolle on ollut myös hyvä sijoittaa hälytyssireeni.
Vuolijoen keskustaa ja liikenneympyrä kevyenliikenteenväylältä nähtynä.
Lähempi kuva liikenneympyrästä.
Lisätietoa kohteesta:
Kainuun Sanomien artikkeli 20.8.2008
Takaisin paikkakuntasivulle